tiistai 8. syyskuuta 2015

Gabrielle Zevin - Tuulisen saaren kirjakauppias

A. J. Fikry on melkein nelikymmenvuotias, eikä elämässä ole käynyt niin kuin piti. Hänen vaimonsa on kuollut kolarissa, yhdessä perustetulla kirjakaupalla menee huonommin kuin koskaan, ja hänen aarteensa, harvinainen E. A. Poen ensimmäisen teoksen hyväkuntoinen laitos, on varastettu. Kirjatkaan eivät enää tuota iloa. Sitten kaupan takahuoneesta löytyy outo, elävä paketti. Odottamaton tapaus muuttaa hänen elämänsä, antaa hänelle mahdollisuuden aloittaa kaikki alusta.

Muutoksen myötä ihmiset palaavat Fikryn elämään. Ystävät, sukulaiset ja liiketuttavat; kyläläiset, lukijat ja kirjailijat. Kirjat ja tarinat avautuvat taas Fikrylle, ja niiden avulla hän alkaa kirjoittaa tyttärelleen kirjettä, jossa hän hahmottelee elämän tarkoitusta.

Tuulisen saaren kirjakauppias on unohtumaton kertomus muutoksista ja uusista mahdollisuuksista, siitä, miksi luetaan ja miksi rakastetaan.


Tuulisen saaren kirjakauppiaaseen tartuin elokuun lopulla (olen niin jäljessä kaikkien arvostelujen kanssa...) kun Susi (Sanokaa vain Sudeksi) suositteli sitä minulle ja kirjan viehättävä nimi ja takakansi saivat minut kiinnostuneiksi. Myöhemmin tajusin myös kuulleeni kirjasta sen alkukielisellä nimellä (The Storied Life of A.J Fikry), mutten vain osannut yhdistää sitä suomennokseen.

Tuulisen saaren kirjakauppias sijoittuu syrjäiselle saarelle, jossa A.J Fikry, vasta leskeksi jäänyt keski-ikää lähenevä mies pitää kirjakauppaa. Hänellä ei mene hyvin ja kirjakauppabisneskin on jäätymässä. Mutta kun joku jätää kaksivuotian tytön kirjakauppaan, saa A.J:n elämä sysäyksen parempaan suuntaan.

Tuulisen saaren kirjakauppias on ennen kaikkea ihastuttava kirja josta tulee hyvä mieli. Se on nopealukuinen ja vie mukanaan ja viimeisen sivun käännettyäni minulla oli onnellinen ja lämmin olo.

Tämä romaani on kuin tehty kirjojen ystäville. Kirjakauppa on ihastuttava miljöö ja Tuulisen saaren kirjakauppias sisältää lukuisia keskusteluja kirjallisuudesta ja kirjoista. Lukiessani minusta tuntui siltä kuin olisin löytänyt uuden ystävän.

Hahmoihin kiintyy nopeasti ja kirjassa pääsee kurkistamaan monen saarelaisen elämään. Monella on loppujen lopuksi ollut osansa sopassa, jonka seurauksena pieni tyttö päätyy istumaan kirjakaupan hyllyjen väliin. Lukija saa seurata hahmojen välisten suhteiden kehittymistä ja kirja tarjoaa samaistuttavia, mutta sympaattisia hahmoja.

Tuulisen saaren kirjakauppias muodostui loppujen lopuksi melko tunteelliseksi lukukokemukseksi. Kirjan aikana saa nauraa ja myhäillä, mutta myös tirauttaa pienet itkut. Se on pieni ja melkoisen kepeä, mutta sillä on sanottavaa rakkaudesta toisiin ihmisiin ja kirjoihin.

Minulle Tuulisen saaren kirjakauppias olikin ihana lukukokemus ja tahtoisin kirjan myös omaan hyllyyni. Kirja ei ehkä jää pyörimään mieleen pitkäksi aikaa, mutta lukeminen on ihanaa ja sitä ajatellessani minulle tulee yhä vieläkin mahdottoman hyvä mieli. Täydellistä välipalalukemista kirjojen ystäville.

Arvosana: ♣♣♣♣

Teos: Tuulisen saaren kirjakauppias
Alkuperäisteos: The Storied Life of A.J Fikry
Kirjailija: Gabrielle Zevin
Kääntäjä: Tero Valkonen
Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2014 (alkuperäisteos 2014)
Sivuja: 239
Luettavaksi: kirjastolaina

8 kommenttia:

 1. Tämä oli kyllä ihana kirja, siitä jäi hyvä mieli :) Kiva että sinäkin tykkäsit!

  VastaaPoista
 2. Tämä oli oikein kiva lukukokemus :) Minä tykkään näistä saarikirjoista :)

  VastaaPoista
 3. Näin tämän kirjastossa ja unohdin saman tien... Kiitos muistutuksesta, täytyypä pistää varaukseen! :D Ja tarkoittaako tuo Kirjamessut-symboli tuossa sivupalkissa siis sitä että olet siellä paikalla? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä :D Tämä on ihastuttava kirja, suosittelen lämpimästi! :) Ja kyllä, juuri sitä se tarkoittaa. Näillä näkymin otan omaa lomaa ja messuilen kaikki neljä päivää joten mahdollisuus törmätä minuun livenä on kohtuullisen suuri. ;)

   Poista
 4. Ihanan kuuloinen kirja, laitan heti hankintaan!

  VastaaPoista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)