lauantai 5. syyskuuta 2015

George Orwell - Eläinten vallankumous

George Orwell (1903-1950), englantilainen kirjailija, lehtimies ja kriitikko, asetti taiteelle ja kirjallisuudelle johdonmukaisesti sosiaalisen mittapuun. Eläinten vallankumouksen perustana on Orwellin henkilökohtainen, ideologinen pettymys. Sen hän kirjassaan heijastaa eläimiin, välittää kepeässä ilkamoivassa sadun hengessä vakavuudessaan karmaisevia ajatuksia ja näkemyksiä siitä, mihin vallan väärinkäyttö maailmassa johtaa. Vallankumous, joka toteutetaan eräällä englantilaisella maatilalla, alkaa ihanteellisen tasa-arvoisuuden merkeissä. Mutta muita älykkäämpinä siat osoittautuvat myös muita tasa-arvoisemmiksi. Ne ottavat vallan käsiinsä ja samastuvat ennen pitkää täydellisesti entiseen sortajaan ja veriviholliseen, ihmiseen.

Orwellin Eläinten vallankumous on ollut lukulistallani pienen ikuisuuden. Viime vuoden syyslomalla luin toisen kirjailijan kuuluisimmista teoksista, Vuonna 1984. Vaikken Orwelliin täysin rakastunutkaan, oli kyseinen teos kuitenkin todella vaikuttava ja kiinnostukseni kirjailijan muutakin tuotantoa kohtaan heräsi.

Lainasin Eläinten vallankumouksen kirjastostakin aikoja sitten (se taisi olla minulla lainassa jotakuinkin koko kesän), mutta vauhtia lukemiseen löytyi vasta kun tajusin eräpäivän olevan ihan muutaman päivän päässä ja teoksessa oli varauksia. Minähän päätin, etten kirjaa lukemattomana palauta, vaan lukaisin tämän yhdessä iltapäivässä. Samalla kun sivistin itseäni välttelin kätevästi psykologian lukemista.

Eläinten vallankumous sijoittuu englantilaiselle maatilalle, jossa eläimet kirjan nimen mukaisesti tekevät vallankumouksen ja ottavat maatilan haltuunsa. Aluksi elämä eläiten johtamalla Eläintilalla (Animal Farm) on ihanteellista ja kaikki toimii paremmin kuin ihmisten aikoina. Siat osoittautuvat kuitenkin muita eläimiä älykkäämmiksi ja valta näyttää siirtyneen vain sortajalta toiselle.

Aivan kuten Vuonna 1984, myös Eläinten vallankumous on poliittisesti kantaa ottava ja vaikuttava teos. Orwell herättää lukijan miellyttävistä päiväunista ja pistää pohtimaan elämän todellista menoa.

Eläinten vallankumous on mielestäni todella nokkela teos. Se on lyhyt ja pistävä sanoma on puettu sadunomaisen satiirin muotoon, eikä siten tunnu liian raskaalta. Kirjan lukaiseekin oikein mukavasti siinä yhdessä iltapäivässä ja jos joku etsii nopealukuista, mutta ajatuksia herättävää klassikkoa, Eläinten vallankumous on varmasti hyvä valinta.

Kirjaa lukiessa pääsee aitiopaikalta seuraamaan, kuinka nopeasti tasa-arvoinen yhteiskunta kääntyy toiseen suuntaan. Eläintila toimii aluksi lähes täydellisessä tasa-arvossa, mutta pikku hiljaa valta kasantuu yhdelle lajille ja tuloksena on jotain aivan muuta. "Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset." On järkyttävää, kuinka helposti toisille uskotellaan, että asiat ovat aina olleet siten kun ne nyt ovat ja totuutta muunnellaan.

Orwell ei olekaan kirjailijana siitä pirteimmästä päästä. Vuonna 1984 on vähintäänkin masentava ja vaikkei Eläinten vallankumous ole aivan sillä tasolla, ei kirja mikään iloinenkaan ole. Orwellia ei siis kannata lukea jos on piristysruisken tarpeessa, sillä hänen teoksensa, vaikka hienoja ovatkin, romuttavat aina hiukan uskoani ihmiskuntaan ja tulevaisuuteen.

Kahdesta lukemastani kirjailijan teokesta Eläinten vallankumous taitaa olla suosikkini. Se ei, kuten sanottua, vaivuta lukijaa aivan samanlaiseen epätoivon alhoon kuin Vuonna 1984, mutta on hienosti kirjoitettu ja ehdottoman vaikuttava teos. Suosittelen tutustumaan ihan jo yleissivistyksenkin kannalta, mutta muutenkin. Kirja, joka ei heti lähde ajatuksista.

Arvosana: ♣♣♣♣ 

Teos: Eläinten vallankumous
Alkuperäisteos: Animal Farm
Kirjailija: George Orwell
Kääntäjä: Panu Pekkanen
Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 1969 (alkuperäisteos 1945)
Sivuja: 126
Luettavaksi: kirjastolaina
Haasteet: Kirjallisen sivistyksen projekti 
 

8 kommenttia:

 1. Tämä on hyvä kirja, pelottava ja sadunomainen yhtä aikaa. Ja uskottava, vaikkakin kamala. Pienessä mitassa on paljon asiaa. Kirjan siat ovat todella ahdistavia tyyppejä, ja juuri sellaisiahan maailma on pullollaan...

  VastaaPoista
 2. Muistan tämän vaikuttaneet itseeni paljon, kun sen luin. Itse tykkäsin kuitenkin enemmän Vuonna 1984. Pidän poliittisesti kantaaottavasta tyylistä, jota kirjailija kirjoittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä Orwellin vahvuuksia. Kiva kuulla, että sinäkin pidit tästä!

   Poista
 3. Kiitos muistutuksesta, tämä on keikkunut lukulistallani suorastaan hävettävän kauan. Jospa saisin sen viimein luettua, kun kirjoitukset hellittävät - tai se voisi toimia tehokkaana keinona vältellä historian lukemista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimii varmasti kummin vaan :D Tsemppiä kirjoituksiin, onneksi enää viikko painettavana!

   Poista
 4. Olen miettinyt vuosikausia, että pitäisi lukea tämä kirja - vaikuttaa mielenkiintoiselta. Elämäntilanteeni vain on ollut viime vuosina: "niin paljon kirjoja, niin vähän aikaa". :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hieno teos, suosittelen! Ajanpuute on ikuinen ongelma, mutta Eläinten vallankumous on onneksi lyhyt ja sen lukaisee nopeasti. :)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)