torstai 8. lokakuuta 2015

Scott Westerfeld - Leviathan

Leviathan, #1

It is the cusp of World War I. The Austro-Hungarians and Germans have their Clankers, steam-driven iron machines loaded with guns and ammunition. The British Darwinists employ genetically fabricated animals as their weaponry. Their Leviathan is a whale airship, and the most masterful beast in the British fleet.

Aleksandar Ferdinand, a Clanker, and Deryn Sharp, a Darwinist, are on opposite sides of the war. But their paths cross in the most unexpected way, taking them both aboard the Leviathan on a fantastical, around-the-world adventure….One that will change both their lives forever.
  


Scott Westerfeldin Leviathan pisti ensimmäisen kerran silmääni Tarinoiden syvyydet -blogissa yli vuosi sitten. Ajatus lukemisesta jäi mietittyttämään, ja kun Nina Mari kehui aivan lähiaikoina myös toista osaa, päätin varata sarjan ensimmäisen osan kirjastosta. Vaihtoehtohistoriallinen, villi ja vauhdikas nuortenromaani kuulosti juuri siltä, mitä syksyn kiireiden keskelle kaipasin.

Leviathan on villi sekoitus vaihtoehtohistoriaa ja steampunkia. Kirja sijoittuu Eurooppaan ensimmäisen maailmansodan kynnykselle ja Eurooppa on jakautunut kahtia. On Iso-Britannia ja Saksa liittolaisineen, niin kutsutut "Darwinistit" ja "Clankerit". Iso-Britannia eli Darwinistit ovat kehitelleet Charles Darwinin evoluutioteoriaa pidemmälle. He kykenevät yhdistelemään eri eläinten geenejä luoden kokonaan uusia lajeja, etenkin sotatarkoituksiin. Heidän huippusaavutuksensa ja Leviathan, valtava, elävä ilmalaiva. Clankerit puolestaan pohjaavat voimansa koneisiin, he rakentavat valtavia sotakoneita ja mitä mielikuvituksellisimpia kulkuneuvoja. Kun Itävalta-Unkarin kruununprinssi Franz Ferdinand murhataan Sarajevossa, Euroopan valtioiden välit kiristyvät ja tilane on räjähdyspisteessä.

Aleksandar Ferdinand, Alek, on Itävalta-Unkarin kruununprinssin poika, ja vanhempiensa kuollessa poliittisessa polttopisteessä. Franz Ferdinandin naitua säätynsä alapuolelle, Alek ei ole virallinen kruununperijä, mutta monet kokevat hänet silti uhkana. Alkaa pakomatka, jonka varrella selviää monia salaisuuksia.

Deryn Sharp on edesmenneen kuumailmapallolentäjän tytär, joka haaveilee pääsystä Englannin kuninkaallisiin ilmavoimiin. Naisilla ei kuitenkaan ole asiaa koulutukseen ja niinpä Derynistä tulee Dylan, kun  tyttö naamioituu pojaksi päästäkseen yläilmoihin. Leviathan, valtava ilmalaiva on seilaamassa kohti Turkkia, salaista diplomatiaa vaativaa tehtävää varten. Derynin ja Alekin polut yhtyvät ja tuloksena on jotakin, mitä ei olisi etukäteen voitu aavistaa.

Leviathan on uskomattoman kiehtova kirja. Historiafriikkinä olin heti kiinnostunut vaihtoehtohistoriallisesta asetelmasta ja Westerfeld sekoittaa mielenkiintoisella tavalla aitoja historiallisia tosiseikkoja ja omia lisäyksiään. Leviathan tempaa lukijansa 1900-luvun alkuun.

Erityisesti lumouduin Westerfeldin luomasta maailmasta ja darwinistisista olennoista. Leviathan onnistuu olemaan jotain todella omaperäistä ja kiehtovaa ja juuri oikealla tavalla villiä. Mukana on myös upea kuvitus, joka herättää hahmot, ja etenkin mielikuvitukselliset koneet ja olennot, eloon. Westerfeldin luomukset ovat sen verran mielikuvituksellisia ja korkealentoisia, että ilman kuvitusta niiden hahmottaminen olisi ollut vaikeaa. Kerrassaan onnistunut ratkaisu.

Kirjaa kerrotaan vuorotellen Derynin ja Alekin näkökulmasta. Itse kiinnyin nopeasti molempiin hahmoihin ja ratkaisu toimi mielestäni hienosti. En varsinaisesti kärsinyt minulle tavallisesta usean näkökulman aiheuttamasta ongelmasta, eli siitä, että yksi näkökulma tahtoo jyrätä toiset kiinnostavuudellaan. Alussa vauhtiani tahtoi tosin hidastaa se, että Derynin ja Alekin lähtökohtien ollessa varsin erilaiset, kestää aikansa, ennen kuin hahmojen polut risteävät. Heti kun niin tapahtuu, kirja muuttui vetävämmäksi, sillä pidin paljon heidän välilleen muodostuvasta ystävyydestä. Mielenkiintoisen mutkan tarinaan tuo se, ettei Alek tiedä Derynin olevan tyttö.

Leviathan on toiminnantäyteinen ja vie mukanaan. Kirja ei varsinaisesti lumonnut minua, mutta maailma ja asetelma olivat minusta mielettömän kiehtovat. Leviathan on selvästi vasta lähtölaukaus trilogialle, mutta erittäin lupaava sellainen. Odotan innolla, minne sarja vielä viekää ja toinen osa, Behemoth onkin minulla jo luettavana.

Arvosana: ♣♣♣½

Teos: Leviathan
Kirjailija: Scott Westerfeld
Kuvitus: Keith Thompson
Sarja: Leviathan, #1
Kustantaja: Simon Pulse
Julkaisuvuosi: 2009
Sivuja: 440
Luettavaksi: kirjastolaina
 

8 kommenttia:

 1. Alkaa kuulostaa mielenkiintoiselta, koska historia <3 ja Deryn vaikuttaa kiehtovalta hahmolta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Deryn oli kiinnostava hahmo! Jos historia on mieleesi niin suosittelen kokeilemaan, tämä oli hyvä. :)

   Poista
 2. Aijai, tämä trilogia on ollut niin hauskaa luettavaa :D Olen iloinen, että pidit Leviathanista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos suosituksesta, muuten olisi varmaan jäänyt tämä hauskuus kokematta. Pitäisi kyllä lukaista Behemoth loppuun. :D

   Poista
 3. Muistan kuulleeni tästä kirjasta joskus aiemminkin (mahdollisesti selailin Goodreadsia), mutta jotenkin tämä pääsi unohtumaan. Kuulostaa kiinnostavalta, pitää katsoa jos jossain välissä saisin sen käsiini. :)

  VastaaPoista
 4. Supernaturalin Levitaanien takia en voisi lukea tätä :) Blogissani on sinulle tunnustus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin naureskelin kirjan nimelle ennen lukemista juurikin Supernaturalin aiheuttamien mielikuvien takia :D Lukiessa se ei kuitenkaan enää häirinnyt, sillä Westerfeldin teoksella ei ole kerrassaan mitään tekemistä Supernaturalin Leviathanien kanssa.

   Oih, kiitos! :)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)