lauantai 21. marraskuuta 2015

Andy Weir - Yksin Marsissa

Ares 3:n miehistö joutuu hiekkamyrskyyn ensimmäisellä miehitetyllä lennolla Marsiin. Evakuoinnin aikana astronautti Mark Watneyn avaruuspuku vaurioituu, ja muut luulevat hänen kuolleen. Watney jää yksin - vailla keinoa, jolla ilmoittaa Maahan olevansa elossa. Vaikka hän saisikin viestin läpi, hänen ruokavarastonsa loppuisivat kauan ennen pelastusjoukkojen saapumista. Todennäköisesti hän ei ehtisi edes nääntyä nälkään, sillä vaurioitunut laitteisto, säälimätön ympäristö tai pelkkä inhimillinen virhe ovat omiaan tappamaan hänet ensin.

Watneyn oli tarkoitus olla yksi ensimmäisistä ihmisistä, joka kävelee Marsissa. Nyt hänestä uhkaa tulla ensimmäinen ihminen, joka kuolee siellä. Watney ei kuitenkaan ole valmis antamaan periksi, vaan hän turvautuu kekseliäisyyteen, insinööritaitoihin ja hirtehishuumoriin. Riittääkö neuvokkuus voittamaan ylitsepääsemättömät esteet?

Kirja on scifiä parhaimmillaan: lukuisat tekniset yksityiskohdat perustuvat nykytieteeseen. Samalla Yksin Marsissa on jännitysromaani ja nykyajan Robinson Crusoe, jota lukee kuin tosielämän selviytymiskertomusta.


Andy Weirin Yksin Marsissa on ollut lukulistallani jo jonkin aikaa. En enää muista, missä kirja ensimmäisen kerran kiinnitti huomioni, mutta kiinnostava idea, tyylikäs kansi ja sattumalta näkemäni leffatraileri saivat minut varaamaan kirjan kirjastosta. Kirjamessuilla päädyin alennettuun messuhintaan nappaamaan mukaan oman kappaleeni ja lukaisin kirjan jo reilun viikon kuluttua. 

Avaruus on jotakin, joka samaan aikaan kiinnostaa ja ahdistaa minua. Avaruus on niin valtavan, suorastaan ahdistavan suuri ja suurimman osan ajasta yritän olla ajattelematta sitä. Haluan pitää jalat turvallisesti maan pinnalla ja kuulunkin niihin ihmisiin, jotka eivät lähtisi Marsiin, vaikka maksettaisiin. Kirjan perusidea Marsiin epäonnisen sattuman kautta hylätystä astronautista onkin mielestäni samaan aikaan äärettömän kiehtova, mutta enemmänkin, kuin vain hitusen ahdistava. 

Lähdin siis lukemaan kirjaa hieman peloissani siitä, mitä tuleman pitää. Onneksi Yksin Marissa ei kuitenkaan ollut ollenkaan ahdistava kokemus, vaan pelkästään jännittävä. Mark Watneyn selviytymistä on koko ajan kiinnostavaa ja kiehtovaa seurata ja vaikka kirjaan mahtuu monta kiperää tilannetta, ei se kuitenkaan tule ahdistavan lähelle. Itse en Marsiin lähtisi, sillä ajatus siitä, että olisin niin mielettömän kaukana ja saavuttamattomissa on aivan hirveä. Romaanimuodossa kyseinen konsepti oli kuitenkin yllättäen vain viihdyttävää luettavaa. 

Fysiikka ei niin ikään kuulu erityisosaamiseni piikkiin. Se oli ehdottomia inhokkiaineitani ja sen yhden ainoan pakollisen fysiikan kurssinkin olen suorittanut jo lukion ensimmäisellä. En kuitenkaan suoraan sanoen usko, että vaikka aiheesta jotain enemmän tietäisinkin, olisi kirjan tiedepuoli sen paremmin auennut. Vaikka kaikki kirjassa esiintyvä tekniikka selvästi pohjaa nykytieteeseen, meni se ainakin minulta usein yli hilseen. Mark Watneyn on selviytyäkseen korjattava jos jonkinlaista vimpainta ja kirjassa selostetaan varsin tarkkaan, joskin ihan ymmärrettävällä kielellä mitä milloinkin korjataan. Onneksi pieni ymmärtämättömyys ei millään muotoa haitannut lukukokemusta.

Nautin kirjan lukemisesta kovasti, se koukutti ja vei mukanaan nopeasti. Yksin Marsissa on ehdottoman hauskaa luettavaa, mutta koska olin kuullut kirjasta paljon hyvää, olivat odotukseni kenties turhankin korkealla. Jossain vaiheessa Watneyn rämpiminen jatkuvien epäonnistumisien suossa alkoi hiukan ärsyttää. Joka suunnitelmassa törmätään ongelmaan ja kaikki menee aina pieleen. Liian helppoa ei selviytyminen toki saisi olla, mutta välillä huomasin huokailevani kun mikään ei taaskaan toiminut.

Yksin Marsissa on ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja, jos kaipaa jännitystä ja seikkailua. Selviäminen Marsissa yksin, ilman kontaktia ulkomaailmaan tuntuu mahdottomalta ja lukija tempautuu mukaan seuraamaan Watneyn taistelua. Kirjaan pohjautuva elokuva sai ensi-iltansa lokakuussa ja kirjan luettuani haluan ehdottomasti nähdä sen.

Arvosana: ♣♣♣ 

Teos: Yksin Marissa
Alkuperäisteos: The Martian
Kirjailija: Andy Weir
Kääntäjä: Kaj Lipponen
Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2015 (alkuperäisteos omakustanteena 2011, Crown Publishing -kustantajan julkaisemana 2014)
Sivuja: 387  
Luettavaksi: omasta hyllystä

4 kommenttia:

  1. Minulla on tämä kirja parasta aikaa kesken ja tähän mennessä olen tykännyt siitä kovasti.

    VastaaPoista
  2. Jo yhden blogiarvion perusteella oli päättänyt lukea kirjan, tämä vielä vahvisti päätöstäni!

    VastaaPoista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)