sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Patrick Ness - The Rest of Us Just Live Here

What if you aren’t the Chosen One?
The one who’s supposed to fight the zombies, or the soul-eating ghosts, or whatever the heck this new thing is, with the blue lights and the death?

What if you’re like Mikey? Who just wants to graduate and go to prom and maybe finally work up the courage to ask Henna out before someone goes and blows up the high school. Again.

Because sometimes there are problems bigger than this week’s end of the world, and sometimes you just have to find the extraordinary in your ordinary life.

Even if your best friend is worshipped by mountain lions.


Kesällä 2014 luin Patrick Nessin Chaos Walking -trilogian ja rakastuin. Ness vaikutti tutustumisen arvoiselta kirjailijalta muunkin tuotantonsa osalta, ja noin vuosi sitten luin hänen teoksensa A Monster Calls. (Suomennos ilmestyy ensi vuonna ja myös elokuvaversio saa ensi-iltansa syksyllä!) The Rest of Us Just Live Here on Nessin uusin romaani, ja kirjan idea kuulosti niin kiinnostavalta, että olisin varmaan tarttunut siihen, vaikkei kirjailija olisi ollut ennestään tuttu.

Kaikki tietävät nuortenkirjojen päähenkilöt, Valitut, joille sattuu ja tapahtuu. He, jotka rakastuvat vampyyreihin, pelastavat maailman ja kokevat usein traagisen kohtalon. The Rest of Us Just Live Here ottaa päähenkilöiksi muut, ne joilla ei ole mitään tekemistä maailman pelastamisen kanssa. Kirja kertoo tavallisista nuorista, jotka yrittävät vain elää tavallista elämäänsä ja valmistua lukiosta kaiken keskellä.

Idea on mielestäni aivan loistava ja toteutettu hienosti. The Rest of Us Just Live Here parodioi hauskasti nuortenkirjallisuuden kliseitä, ja koska olen itse lukenut melkoisen monta tähtiin kirjoitettua rakkaustarinaa, oli minulla usein naurussa pitelemistä. Kirja sijoittuu tietyillä spefi-elementeillä varustettuun maailmaan, jossa nuortenkirjallisuuden muoti-ilmiöt näkyvät suoraan katukuvassa. Mikey ystävineen kutsuu Valittuja nimellä Indie Kids ja jokainen luku alkaa pienellä katkelmalla, jossa kerrotaan mitä kammottavuuksia he joutuvat kohtaamaan. Itse luku käsittelee sitten Mikeyn tavallista elämää, johon toki mahtuu monenlaista ongelmaa, mutta yksikään ei sentään ole maailman tuhoutuminen.

The Rest of Us Just Live Here  vei mukanaan ensimmäisestä luvusta lähtien. Olen koko syksyn kärsinyt pienestä lukujumista, mutta kirja suorastaan loihti sen pois. The Rest of Us Just Live Here kosketti, nauratti ja koukutti. Heti sen luettuani jatkoin Patrick Nessin parissa More Than This -teoksen kanssa. Nessistä on tullut yksi lempikirjailijoistani ja tulen varmasti lukemaan myös teokset, joita hän tulevaisuudessa julkaisee.

Arvosana: ♣♣♣♣

Teos: The Rest of Us Just Live Here
Kirjailija: Patrick Ness
Kustantaja: Walker Books
Julkaisuvuosi: 2015 
Sivuja: 343 
Luettavaksi: omasta hyllystä  
Kuva: Siskoni Maija (Jään kunnes tuuli kääntyy) 

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kannattaa, on sen arvoinen. Ness on muutenkin hieno kirjailija. (P.S Kiitos kirjasta. ;) )

   Poista
 2. Kiitos vinkistä. Kirja alkoi kiinnostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Patrick Ness on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)