sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Emmi Itäranta - Kudottujen kujien kaupunki

Toistuvien tulvien piinaamalla saarella nuori kutoja Eliana löytää Seittien Talon pihasta verisen, puhekyvyttömän naisen. Vain naisen ihoon kirjoitettu nimi vihjaa siitä, kuinka hän on päätynyt kutojien luokse. 

Tulvien pahetessa myös tuntematon sairaus alkaa vaivata saaren kasveja, eläimiä ja ihmisiä. Äänettömän naisen tarinaa selvittäessään Eliana löytää itsensä keskeltä saaren historian ja nykyisyyden kudelmaa, jonka langat lomittuvat ja kietoutuvat toisiinsa kuin kutojien seinävaatteissa - tai niissä unissa, jotka ovat saarella kiellettyjä. 

Marraskuussa luin viimeinkin Emmi Itärannan kehutun esikoisromaanin, Teemestarin kirja. Se ei täysin lumonnut minua, vaikka kirjasta paljon pidinkin. Itäranta vakuutti kuitenkin kirjoittajana, ja tammikuun alussa tartuin hänen syksyllä ilmestyneeseen toiseen romaaniinsa.  

Kudottujen kujien kaupunki oli minun kirjani, siihen voi lukukokemukseni tiivistää. Teemestarin kirja töksähti ehkä osaltaan kohdallani siihen, että olen tullut lukeneeksi melkoisen määrän dystopiaa ja vaikkei Teemestarin kirja ollut millään muotoa genren kliseisestä päästä, se ei enää tarjonnut minulle mitään uutta ja ihmeellistä. Toisin oli Itärannan toisen romaanin kanssa.

Kudottujen kujien kaupunki sijottuu salaperäiselle, Venetsiaa muistuttavalle saarelle, missä unien näkeminen on laitonta. Enempää ei mielestäni tarvitse tietää, sillä itse olisin äskeisen lauseen perusteella sännännyt kirjakauppaan. Kirjan idea ja miljöö ovatkin uskomattoman kiehtovat, suorastaan lumoavat. Kirjan ensimmäisillä sivuilla lukija on ehkä hiukan hämmentynyt (tai ainakin olin itse), sillä Itäranta ei tuhlaa sivuja maailmansa perinpohjaiseen selittämiseen, vaan heittää lukijan päähenkilö Elianan matkassa suoraan sen keskelle. Hitaasti tarkoin luotu maailma alkaa kuitenkin avautua, ja se on uskomattoman kiehtova.

Pidin kirjasta myös juonensa puolesta enemmän kuin Teemestarin kirjasta. Vaikka Itärannan kirjoitustyyli on kauniin maailaileva, ei juoni päästä otteestaan ja koko ajan tapahtuu jotakin. Kirjan mysteeri on aidosti kiehtova ja kiinnostava, ja teos osaa myös yllättää. Kudottujen kujien kaupunki on mukaansatempaavampi ja koukuttavampi kuin Teemestarin kirja.

En tiedä onko Kudottujen kujien kaupunki parempi vai huonompi teos kuin Teemestarin kirja, mutta henkilökohtaisesti pidin siitä enemmän. Aivan täysillä en tähänkään rakastunut, mutta jos lempparia Itärannalta kysytään, niin vastaan Kudottujen kujien kaupunki. Itärannan tulevat romaanit ovat ehdottomasti lukulistalla.

Arvosana: ♣♣♣♣

Teos: Kudottujen kujien kaupunki
Kirjailija: Emmi Itäranta
Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2015
Sivuja: 335
Luettavaksi: omasta hyllystä

8 kommenttia:

 1. Kiva, että olet löytänyt Itärannan ja pitänytkin hänestä!

  Minuta tuntuu, että useampi on sanonut pitäneensä molempia taivana, mutta jostain syystä on sitten päätynyt pitämään toisesta enemmän. Itselleni se on Teemestarin kirja, mutta toisaalta tämä on ihan yhtä hyvä. Ehkä Teemestarin kirja vain osuu jonnekin henkilökohtaiseen alueeseeni sitten enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tuntuu, että tässä on kyse enemmän henkilökohtaisesta mieltymyksestä, kuin kirjan paremmuudesta. Teemestarin kirja oli kyllä hyvä, mutta tämä iski enemmän.

   Poista
 2. Minulle myös Teemestarin kirja on parempi, mutta kyllä tämäkin sai minulta viisi tähteä ja toisen sijan blogistanian äänestyksessä. Voi kun seuraava kirja ilmestyisi nopeasti, tiedän, että se on tulossa, mutta kun kirjoittaa kahdella kielellä yhtä aikaa, kirjoittaminen ei ole niin nopeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy kyllä nostaa Itärannalle hattua kahdella kielellä kirjoittamisesta, kauhea homma! Olisi mielenkiintoista joskus lukea jompikumpi hänen teoksistaan englanniksi ja tehdä pientä vertailua. Seuraavaa romaania jään minäkin odottamaan innolla.

   Poista
 3. Minä puolestani pidin tästä enemmän kuin Teemestarin kirjasta, vaikkei Itärannan esikoinenkaan huono ollut. Itärannan mahdollinen tuleva tuotanto kiinnostaa ehdottomasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kudottujen kujien kaupunki kiehtoi minuakin enemmän kuin Teemestarin kirja. Itärannan tulevia teoksia jäämme odottamaan suurella mielenkiinnolla!

   Poista
 4. Minä olin viikonloppuna ostamassa tätä kirjaa, mutta se oli loppu. Mukaan lähti sitten Teemestarin kirja :) Vaikuttaa hyvältä tähän mennessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teemestarin kirjakin on kyllä hyvä! Toivottavasti pidät. :)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)