lauantai 2. tammikuuta 2016

Vuosi 2015

2015 oli varmaankin elämäni tapahtumarikkain vuosi. Tanssin vanhat, suoritin soittotutkinnon, täytin 18, sain ajokortin, olin töissä, suoritin onnistuneesti elämäni ensimmäiset ylioppilaskirjoitukset, olin ensimmäistä kertaa kirjamessuilla ja kävin Venetsiassa. Tutustuin ihan mielettömän ihaniin uusiin ihmisiin ja paremmin jo ennestään tuntemiini. Vuoteen mahtui paljon vatsa vääränä nauramista, itkemistä kirjojen ja tv-sarjojen parissa, itkemistä ahdistuksesta ja itkemistä onnesta. Onnistuin ja epäonnistuin. Vuosi oli yksi elämäni raskaimmista, mutta parhaista. Koulu oli yleisesti ottaen ahdistusta ja väsymystä, mutta ihmiset ympärilläni upeita. Tästä on hyvä jatkaa.

Lukemisen ja blogin kannalta vuosi oli haastava. Tv-sarjat verottivat paljon lukuaikaa (etenkin Supernatural...) ja kärsin muutenkin jonkinasteisesta lukujumista pitkään. Numeroissa hävisin siis reilusti parille viime vuodelle, mutta tulin kuitenkin lukeneeksi aikamoisen määrän. Seuraavaksi vuorossa vähän tilastoja ja vuoden parhaat lukukokemukset. (En ole jaksanut vääntää mitään hienoja diagrammeja, mutta eiköhän tästä selvitä.)

2015 luin...

-112 kirjaa eli 40 240 sivua. (vrt. 2014 187 kirjaa / 86 846 sivua)
-Eniten kirjoja luin kesäkuussa (15) ja vähiten marras- ja joulukuussa (5 kummassakin)
-Lukemistani 54 oli englanniksi (En tajunnut määrän suuruutta kuin vasta äsken, hui!)
-13 kotimaista (Tässä pitää petrata!)
-45 käännöskirjaa
-20 oli uudelleen luettuja.
-Ostin 81 kirjaa. (Laskin äsken ja olen panikoinut kymmenen minuuttia. Hups.)
-Sain lahjaksi 15 kirjaa.

Kaikki vuonna 2015 lukemani kirjat voi katsastaa täällä. Teen myös kuukausittaiset koosteet, jotka löytyvät tunnisteella "kuukauden kooste".

2015 lukuhaasteet

-Määrällinen tavoite Goodreadsissa: 160  100 kirjaa (kiireiden vuoksi päädyin laskemaan numeroa sataan).
-Kirjallisen sivistyksen projektista venäläiset klassikot ja Väinö Linnan tunnetuimmat teokset.
-50 kohdan lukuhaaste.


Näistä suoriudin vaihtelevasti. 100 kirjaa luin, samoin kuin Väinö Linnaa. Venäläiset klassikot ovat edelleen koskemattomina ja Goodreadsin 50 kohdan haasteessa lopullinen saldo oli 37/50. Loppuvuodesta enemmän tai vähemmän luovutin vähänkään vakavamman haastelukemisen, joten en jaksa näitäkään murehtia.  


Parhaat kirjat 2015

Yritin tiivistää tämän top-viiteen, mutta en millään onnistunut. Tilanne on kuitenkin huomattavasti parempi kuin viime vuonna (jolloin en osannut millään valita mitään...), joten hyväksyn top-kuuden.

6. Rainbow Rowell: Carry On

Kirja, jonka lukemisesta yksinkertaisesti nautin suunnattomasti. Simon ja Baz. <3

5. Jane Austen: Neito vanhassa linnassa

Austen on aina ihastuttava, mutta Neito vanhassa linnassa nauratti ja viihdytti aivan erityisesti. Yksi suosikki-Austeneistani.

4. Emily St. John Mandel: Station Eleven

Lumoava teos. Kauniisti kirjoitettu, suorastaan vangitseva.

3. Becky Albertalli: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda

Olen lukenut kirjan tämän vuoden aikana kaksi kertaa kannesta kanteen, ja lempikohtiani vielä useampaan kertaan. Suloinen ja hauska teos, jota luen aina, jos olen surullisella päällä.

2. Melina Marchetta: Lumatere Chronicles

Luin trilogian avausosan vuoden 2014 loppupuolella, mutta toden teolla lumouduin sarjasta vasta helmikuussa. Nämäkin kirjat olen lukenut jo useampaan kertaan, enkä tunnu kyllästyvän. Eeppisestä fantasiasta ja nuortenkirjallisuudesta pitävälle aivan ykkösvalinta, kaunis, koukuttava ja sydäntä raastava trilogia.

1. Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla -trilogia
 
Uskomaton teos, joka herätti tunteita laidasta laitaan. Vaikka luin kirjan kesäkuussa, huomaan yhä edelleen palaavani ajatuksissani Koskelaan. Myös Tuntematon sotilas kosketti, mutta Täällä Pohjantähden alla nousi lempikirjojeni joukkoon.

Siinä olisi 2015 paketissa. Hieno ja haastava vuosi, ja odotan innolla, millaisia kirjaseikkailuja 2016 tuo tullessaan. Alkaneelle vuodelle minulla ei ole mitään sen suurempia suunnitelmia, mutta Goodreadsissa asetin tavoitteekseni lukea 60 kirjaa. (Kevät tulee olemaan yhtä sekoilua kirjoitusten ja pääsykokeiden keskellä, eikä nykyinen lukuvauhtini päätä huimaa.) Sitäkään en kuitenkaan aio ottaa turhan vakavasti. Muita haasteita en suunnittele toteuttavani, joskin oman hyllyn lukemattomien pino alkaa olla jo sen verran suuri, että sitä yritän pienentää.

Lopuksi vielä kuva aivan täydestä kirjahyllystäni (joka on jälleen kriittisessä tilassa). Tästäkin kuvasta kuuluu kiitos siskolleni Maijalle (ja Maijan hienon kamerakalustolle).Onnellista alkanutta vuotta 2016 kaikille! Mikä oli paras vuonna 2015 lukemasi kirja?

14 kommenttia:

 1. Hyvää uutta vuotta! Minulla tuli vuonna 2015 luettua monia todella vahvoja teoksia, joten vaikea valita yhtä. The Sacred Lies of Minnow Bly, Kuudes mies, UnDivided, I'll Meet You There, Soulprint, Shutter, Lies We Tell Ourselves, The Young Elites... Miten ikinä valita :D

  Toivotan onnea vuoden 2016 lukemisille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. The Young Elites pitäisi lukea, sillä idean puolesta kirja kuulostaa mielestäni jopa kiinnostavammalta, kuin Lun Legend-trilogia.

   Samoin! :)

   Poista
 2. Onnellista vuotta 2016! :) Paras lukemani kirja viime vuonna oli luultavasti Alex Haleyn Juuret.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin! Mainitsemastasi kirjasta en ole tainnut kuullakaan, hmmm...¨:)

   Poista
 3. Olet kyllä ehtinyt lukea (ja ostaa!) paljon kirjoja. Ja hauskasti sinun kirjasi majailevat :)

  Hauskaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järkytyin itsekin laskutoimituksen suoritettuani. Siskoni ei yllättynyt, joten ilmeisesti en vain itse ole tajunnut mitä vauhtia hankin uusia kirjoja... :D

   Samoin sinulle!

   Poista
 4. Vau, sinulla on varsinainen kirjasto! Neito vanhassa linnassa, jota en ole vielä lukenut. Olen lykännyt sitä, koska tuntuu surulliselta, ettei sen jälkeen ole enää mitään uutta luettavaa häneltä. Ehkä tänä vuonna?

  Hyvää uutta vuotta ja tsemppiä kevään kirjoituksiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä surullista, kun ei enää ole uutta Austenia luettavaksi, mutta onneksi hänen teoksensa tuntuvat kestävän toisenkin lukukerran. Neito vanhassa linnassa on Ylpeyden ja ennakkoluulon sekä Viisastelevan sydämen ohella suosikkini Austenilta.

   Samoin itsellesi! :)

   Poista
 5. Minun 2015 oli varmaan erilaisin vuosi omasta elämästäni. Parasta kirjaa on kyllä tosi vaikea sanoa, mutta ehkä ne kaikki L.M.Montgomeryn kirjat sekä Kirjavaras <3 Myös I'll Give You the Sun oli tosi hyvä, luen sen ehkä jo uudestaan tänä vuonna ;) Upeaa uutta vuotta sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi rakas Montgomery! <3 Montgomery on aina parhaimpien listalla, mutta koska Anna- ja Runotyttö-sarjat ovat sellaisia, jotka olen lukenut jo aikaisemmin, en laske niitä näihin listauksiin. I'll Give You the Sun on myöskin ihana. Ostin kirjan juuri omaksi, ja minunkin tekisi mieli lukea se uudelleen.

   Poista
 6. Hyvältähän tuo vuosi näyttää, vaikka aiempiin verrattuna vähän pienemmät luvut :) Tuosta Neito vanhassa linnassa oli jokunen vuosi sitten myös hyvä tv-elokuva BBC:ltä tms ja se on yksi lemppari Austen-tv-versioinneistani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, tuo pitääkin ehdottomasti katsastaa! :)

   Poista
 7. Omaan tilastooni en ole edes uskaltanut laskea ostettujen kirjojen määrää... liian hurjaa.
  Toivotaan, että vuotesi 2016 on yhtä mahtava! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en välttämättä enää uudelleen tahdo laskea... :D Kiitos, mahtavaa vuotta myös sinulle!

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)