tiistai 9. helmikuuta 2016

Marisha Pessl - Yönäytös

Julkisuudesta kadonnut elokuvaohjaaja Stanislas Cordova tunnetaan väkivaltaisista, tummasävyisistä elokuvista, jotka ovat saavuttaneet kulttimaineen. Fanaattisimmat Cordovan ihailijat järjestävät niistä yöllisiä erikoisnäytöksiä katakombeissa ja kellareissa.

Kun Cordovan 24-vuotias tytär löydetään kuolleena hissikuilun pohjalta, maineensa menettänyt toimittaja Scott McGrath alkaa tutkia uudelleen ohjaajaan liittyviä salaisuuksia.

Cordovan hahmo ja hänen elokuvansa johdattavat McGrathia ja lukijaa kiihtyvällä tahdilla kohti ihmismielen pimeimpiä kerroksia. Osin lehtileikkeiden, poliisiraporttien ja nettikeskustelujen kautta etenevä vahvan elokuvallinen kerronta kutsuu esiin kuvia, jotka jäävät kummittelemaan lukijan mieleen.


Marisha Pesslin Yönäytös on roikkunut lukulistallani jo varsin kauan ja Suomalaisen kirjakaupan alelaarissakin olen sitä tiiraillut varmaan vuoden. Jassu blogista Hurja Hassu Lukija vakuutti minut kuitenkin bloggauksellaan lopullisesti ja pari viikkoa sitten ostin kirjan omakseni. Enkä ole ostopäätöstä katunut, sillä Yönäytös oli juuri sopivan kiehtovaa ja pelottavaa luettavaa. 

Yönäytös on varsinainen järkäle, yli seitsemänsataa sivua pitkä. Se on kuitenkin yksi niistä kirjoista, jotka pituudesta huolimatta lukee muutamassa päivässä. Yönäytös on uskomattoman koukuttava ja imaisee heti ensimmäisiltä sivuilta mukaansa. Lisäksi se on kirjoitustyyliltään nopealukuinen, sillä luvut ovat lyhyitä ja toiminnantäyteisiä. Itse huomaan joskus lykkääväni paksujen kirjojen lukemista niiden pituuden vuoksi, sillä samassa ajassa kun lukee yhden järkäleen, lukee monta lyhyempää kirjaa. Yönäytöksen lukemista ei kuitenkaan paksuuden takia kannata lykätä, koska sivut kääntyvät vauhdikkaasti ja äkkiä kirja onkin jo ohi.

Teos rakentuu Stanislas Cordovan, kulttimaineen saavuttaneiden kauhuelokuvien ohjaajan, elämän ja mysteerin ympärille. Cordova on juuri oikeassa määrin kiehtova ja pelottava hahmo. Hänen salaperäinen elämänsä ja elokuvien ympärillä liikkuvat lukuisat huhut pitävät lukijan mielenkiinnon koko ajan yllä. Itse halusin koko ajan tietää lisää, mutta samalla pelkäsin, mitä vielä tulisi paljastumaan. 

Minulle Yönäytös toi mieleeni yhden lempikirjoistani, Carlos Ruiz Zafónin Tuulen varjon tai Zafónin tuotannon noin yleisesti. Stanislas Cordova on vähän kuin Tuulen varjon Julián Carax - salaperäinen nero, jonka elämästä tiedetään vain vähän ja jonka menneisyyteen kätkeytyy pimeitä salaisuuksia. Romaanin päähenkilön tien ristetessä taiteilijan kanssa on hänen elämänsä peruuttamattomasti muuttunut. Samankaltaisuus on kuitenkin lähinnä tunnelmassa ja tietyissä kauhu- ja jännityselementeissä, eikä niikään juonten samankaltaisuudessa. Pesslin ja Zafónin kirjoitustyylitkin ovat hyvin erilaiset. Jos kuitenkin olet pitänyt joko Tuulen varjosta tai Yönäytöksestä, suosittelen katsastamaan myös toisen.

Yönäytöksen koukuttavuus ja kiehtovuus on lähtöisin sen juuri oikealla lailla karmivasta tunnelmasta. Teosta lukiessaan joutuu useaan otteeseen kyseenalaistamaan, mikä kaikki onkaan mahdollista. Kirja leikkii nerokkaasti yliluonnollisuuden rajoilla, ja viimeisen sivun käännettyään ei voi olla täysin varma siitä, mikä lopulta olikaan totuus.

Ainutlaatuiseksi kirjan tekee myös sen visuaalisuutta hyödyntävä kerronta. Cordovaan liittyvät artikkelit, lehtileikkeet ja valokuvat muodostavat olennaisen osan teoksesta ja lukiessa tuntuukin siltä, kuin selaisi oikeita dokumentteja aiheesta. Ratkaisu toimi suorastaan mahtavasti ja vastaaviin toivoisi törmäävänsä useamminkin.

Yönäytös vei mukanaan välittömästi ja kiinnosti viimeiselle sivulle saakka. Teos tarjoaa kiinnostavan mysteerin ja tunnelman joka nostattaa niskakarvat pystyyn (minun täytyi loppupuolella pistää hetkeksi kirja alas, sillä olin liian peloissani jatkaakseni). Ainutlaatuinen lukuelämys!

Arvosana: ♣♣♣♣

Teos: Yönäytös
Alkuperäisteos: Night Film
Kirjailija: Marisha Pessl
Kääntäjä: Laura Beck
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2013 (alkuperäisteos 2013)
Sivuja: 725
Luettavaksi: omasta hyllystä

8 kommenttia:

 1. Siinä vaiheessa kun mainitsit Tuulen varjon, minä tiesin että tämä on ihan pakko lukea! :D Olen kyllä jo pitkään aikonut tarttua tähän, mutta tämä postaus oli se kuuluisa piste I:n päälle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulen varjo on kyllä aivan ihana kirja! Kiva jos kiinnostuit toden teolla, Yönäytös on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. :)

   Poista
 2. Sinä se sitten todellakin hotkaisit tämän vauhdilla! Vaikka en yhtään ihmettele, sillä varsin koukuttava tapaus on kuitenkin kyseessä. Tuli jo vähän haikea olo tätä lukiessa... ja ihana Zafon <3 Onneksi Marina vielä lukematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koukuttava tapaus todellakin! Kiitos vakuuttavasta myyntipuheesta, olisin muuten lykännyt teoksen lukemista aivan turhan pitkään :D Itse olen jo kaikki Zafónin suomennetut lukenut, nyyh.

   Poista
  2. Sitä päivää odotellessa, kun Zafonin nimi ilmestyy uusiin kirjakatalogeihin...

   Poista
 3. Ei liity aiheeseen, mutta pakko kommentoida. Olen ennenkin etsinyt blogistasi lukuvinkkejä ja kommentoinutkin kirjoituksiasi. Nyt piti löytää tämä blogi ja aikani kirjoittelin googleen linnanneidosta ja tornista jne kun en millään millään saanut päähäni mikä lukuneidon kirjalinna tämän nimi taas olikaan. Eihän mennyt edes kauas? :D

  T. Se Montgomery ja Väinö Linna fani

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos hakusanassa on neito ja torni niin se on jo puolet oikein :D Hauska kuulla, että olet löytänyt lukuvinkkejä!

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)