tiistai 2. helmikuuta 2016

Morgan Matson - Since You've Been Gone

Before Sloane, Emily didn’t go to parties, she barely talked to guys, and she didn’t do anything crazy. Enter Sloane, social tornado and the best kind of best friend—someone who yanks you out of your shell.

But right before what should have been an epic summer, Sloane just…disappears. There’s just a random to-do list with thirteen bizarre tasks that Emily would never try. But what if they can lead her to Sloane?
Apple picking at night? Okay, easy enough.
Dance until dawn? Sure. Why not?

Kiss a stranger
? Wait…what?

Getting through Sloane’s list will mean a lot of firsts, and with a whole summer ahead of her—and with the unexpected help of the handsome Frank Porter—who knows what she’ll find.


Go Skinny Dipping? Um…

Viime vuoden lopussa minulla oli kirjamessujen jäljiltä jäljellä vielä muutama Adlibriksen etuseteli. Ne menivät vanhaksi vuoden lopussa, joten sain erinomaisen syyn tehdä kirjatilauksen. Morgan Matsonin Since You've Been Gone päätyi tilattavaksi, sillä tunsin kaipaavani jotain kevyttä ja kesäistä lukemista ja pidin kirjailijan esikoisromaanista Amy and Roger's Epic Detour .

Since You've Been Gone kertoo Emilystä, jonka kesäloma saa yllättävän käänteen. Emilyn paras ystävä Sloane katoaa yllättäen, vaikka ystävyksillä oli monta suunnitelmaa kesäksi. Sloane jättää kuitenkin jälkeensä listan, joka sisältää kolmetoista kohtaa Emilyn toteutettavaksi. Tehtävät ovat kaikki omalla tavallaan hulluja ja niiden toteuttamiseksi Emilyn on poistuttava mukavuusalueeltaan. Hän ei ole tottunut tekemään asioita yksin ilman Sloanea, jolla on taito houkutella Emily ulos kuorestaan. Kesän aikana moni asia tulee kuitenkin muuttumaan. 

Since You've Been Gone oli todella koukuttava teos. Eräänä iltana minun piti lukaista parikymmentä sivua ennen nukkumaanmenoa, mutta parikymmentä muuttuikin kahdeksisadaksi, kun en pystynyt lopettamaan lukemista. Lukukokemuksena Since You've Been Gone olikin mahtava. Se sai minut jättämään koulutehtävät väliin ja yksinkertaisesti nauttimaan lukemisesta. Luin sen juuri oikeassa paikassa ja juuri oikeaan.

Since You've Been Gone on ennen kaikkea kirja ystävyydestä. Siinä on tavallisen YA-kirjan tapaan myös romanssi, mutta pääosaan nousee kuitenkin ystävyys niin Sloanen ja Emilyn kuin monen muunkin välillä. Nautin kyseisestä aspektista kovasti, sillä liian usein nuortenkirjojen tärkein ihmissuhde tuntuu olevan rakkaustarinan osapuolten välillä.

Kirja on kuitenkin ennen kaikkea Emilyn kasvukertomus. Sloanen ollessa poissa Emily joutuu rohkaistumaan ja tekemään asioita yksin. Minusta oli ihanaa seurata Emilyn kasvua sitä, kuinka hän uskaltautuu tekemään asioita, joita ei aikaisemmin olisi. Pidin Emilystä myös päähenkilönä.

Since You've Been Gone vei nopeasti mukanaan ja tarjosi juuri sitä, mitä tarvitsinkin. Se on sopivan kevyttä ja viihdyttävää luettavaa, mutta sisältää kuitenkin myös vakavampaa asiaa ja Emilyn kasvua henkilönä oli mukava seurata. Pidin lukemastani paljon ja aion varmasti tutusta muihin Morgan Matsonin teoksiin tulevaisuudessa.

Arvosana: ♣♣♣♣

Teos: Since You've Been Gone
Kirjailija: Morgan Matson
Kustantaja: Simon & Schuster
Julkaisuvuosi: 2014
Sivuja: 480
Luettavaksi: omasta hyllystä

4 kommenttia:

 1. Tää on kyllä miun seuraavalla kirjatilaus listalla. Tää vaikuttaa just siltä, että voisin pitää tästä :)

  VastaaPoista
 2. Hyvä havainto tuo, että nuortenkirjoissa painotetaan rakkaussuhteita, ehkä jopa ystävyyden kustannuksella. Aika usein poika-/tyttöystävä on se toinen päähenkilö ja paras kaveri "vasta" sivuosa.

  Olen kuullut tästä hyvää myös muualta, joten voi olla että eksyn sen pariin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Minulla ei ole mitään romantiikkaa vastaan, mutta ystävyys vaihteeksi isommassa osassa piristää mukavasti.

   Suosittelen kyllä kokeilemaan jos kiinnostaa, nappaavaa luettavaa. :)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)