keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Lukio loppu ja bloggaaja on vapaa

Otsikko sen kertoo. Minulla alkoi eilen kesäloma.

Itse koulunkäyntihän loppui jo helmikuussa ja kirjoituksetkin maaliskuussa, joten sinänsä lukio on ollut ohi jo pidemmän aikaa. Pääsykokeet ovat kuitenkin estäneet rentoutumisen, ja vaikka en lakin puolesta jännittänytkään, jokin pieni ääni päässäni keksi aina yhdeltätoista illalla tapoja joilla olisin voinut sittenkin reputtaa kirjoitukset. Pääsykokeet sain kuitenkin eilen pakettiin ja jo maanantaina Ylioppilastutkintolautakunta lähetti viimein lopulliset tulokset ja sain varmistuksen siitä, etteivät kutsut turhaan olleet postissa ja lakki ostettuna. Minusta tulee siis 4.6. ylioppilas varsin komealla LEEEEM-rivillä. Jihuu!

Lukio on ollut vahvasti mukana melkein kaikkien blogivuosien ajan, joten on hassua ajatella sen elämänvaiheen olevan lopullisesti ohi. Blogin puolella ollaan valitettu koeviikosta, kärsitty pitkän matematiikan tuskaa, fiilistelty wanhoja ja ahdistuttu kirjoituksista. Ensi syksyn osoite ei ole vielä selvillä, mutta jos hyvin käy jatkan uuteen kaupunkiin opiskelemaan. Jos käy huonosti (tai hyvin, kukapa tietää mitä vuoden aikana voi keksiä) edessä on välivuosi. Kesän vietän töissä, joten vapaana sitä voisi lähteä vaikka matkustelemaan. Pahin pääsykoeahdistuskin katosi maanantaina, kun törmäsin Helsingissä ystävääni (myöskin pääsykokeiden merkeissä kaupungissa) ja yhteinen lounas laittoi asioita perspektiviin. Elämää on myös koulujen ulkopuolella! (Itsestäänselvyys, mutta kun on ollut viimeiset 12 vuotta jossakin opinahjossa tuntuu oudolta.)

Lakin varmistuessa minut on kuitenkin vallannut pieni haikeus. Minulla oli lukiossa ihan mahtavat kolme vuotta. Tutustuin ihaniin ihmisiin, itkin ja stressasin, mutta myös nauroin, nautin, kahvittelin ja joka aamu minulla oli tuttu ja mukava paikka minne mennä. En vaihtaisi viimeistä kolmea vuotta mihinkään. Pieni Kirjaneito asteli aikoinaan lukion ovista sisään, ja vaikka en vielä kovin täysikasvuinen tai aikuinen koe olevani, olen silti kasvanut lukiossa paljon. Abivuosi oli elämäni raskain vuosi, mutta myös ihan mahtavaa aikaa. Teinkin pienen listan tuleville abeille ja lukiolaisille, muistakaa nämä.

Yksi kurssi ei ole maailmanloppu.
Joskus riittää se, että pääsee läpi.
Säästä rahaa abivuotta varten. (Abiristeily maksaa, penkkarit maksaa, kaikki hauska maksaa.)
Ota kaikki irti koeviikosta: koulua on yleensä vähemmän. Mene esim. kahville kaverin kanssa. Parasta ja suositeltavaa heti kokeen jälkeen.
Ole siellä kahvilla neljä tuntia, naura liian lujaa ja pui läpi kaikki mahdollinen.
Lainaa/osta kirjat mahdollisuuksien mukaan tutuilta ja kavereilta.
Lukiosta selviää hengissä: tyhmempikin kuin sinä on sen varmasti tehnyt.
Ota kirjoituksiin villasukat.
Stressaamatta lukiota on vaikea käydä, mutta ole itsellesi armollinen.
Opettele silti tekemään töitä.
Vastaavasti opettele jättämään asioita tekemättä. Priorisoi.
Tuhahtele ykkösellä ärsyyntyneille abeille, jotka eivät paljoa hymyile ja tajua abina olevasi samanlainen.
Älä jätä kaikkea koeviikolle, mutta kun niin käy, naura ja kärsi.
Arvosta hyviä opettajia, vasta kurssien päätyttyä sitä tajuaa kuinka paljon heistä on apua.
Jos et välttämättä halua, älä lähde haastamaan sitä 12 laudaturia kirjoittanutta. 4-6 ainetta on ihan hyvä määrä.
Laske ja tarkista kurssisi aina kun käsketään eli joka välissä. Eipähän tarvitse ahdistua tuleeko 75 täyteen.
Ota lukiosta kaikki irti ja muista keskittyä muuhunkin kuin kouluun. Nauti etenkin kavereiden seurasta, kolme vuotta on yllättävän lyhyt aika. 

Ylioppilas kiittää ja kuittaa. Ruhtinaallisen viikon ehdin lomailla ennen töitä. Loppuun vielä kuva ensimmäisestä lomapäivästäni. Palkitsin itseni kevään raadannasta ja ostin kaikki Harry Potterit englanniksi. Myyjän ilme oli ihan näkemisen arvoinen kun marssin kasan kanssa kassalle...


Ihanaa alkavaa kesää kaikille! Nauttikaa lämmöstä, loma ei ole onneksi kaukana.

P.S. Vasemmasta laidasta löytyy nyt linkki Instagram-tililleni, jos elämäni seuraaminen kiinnostaa. 

40 kommenttia:

 1. Ihana kirjoitus, johon voin samastua todella hyvin. :) Onnea vielä lakista ja loistavista arvosanoistasi! Nauti lomasta, lämmöstä ja lukemisesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, kaikkea samaa sinulle! ♥ Oli hauskaa tavata maanantaina vaikkakin niin ikävässä tilaisuudessa kuin pääsykokeet. :D

   Poista
 2. Ihana sie. En tiiä oonko muistanu sanoo kunnolla, mut hirmusti onnee kaikista kivoista jutuista, nauti sun elämästä. Ja Pottereista. Oot paras.

  Vähän väsyttää ajatus et vuosi vielä pitäis nauraa ja kärsiä, mut kaikki ajallaan. Lukio on tiu vaikka välillä se rasittaa.

  (Ps salsa tequila)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana! ♥ Säkin olet paras.

   Abivuonna minäkin olin jo aika kyllästynyt lukioon, mutta niin sitä vain on jo mukava muistella... :D

   (Aina)

   Poista
 3. Kivaa lomaa ja no, matkaa jännään tulevaisuuteen!

  Itse muistan vielä jotenkin lukioajat, ja sen tunteen, kun se loppui. Luulin elämäni olevan melkein ohi, kun lukion jälkeen koitti välivuosi, mutta se olikin parasta, mitä minulle on tapahtunut! Sen jälkeen etsiskelin omaa tietäni pitkään ja no, nyt olen ainakin sillä tiellä, jolla haluan juuri nyt olla. Eli elämää on koulun ulkopuolella, itseasiassa hyvin paljon :D

  Ihanaa kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)

   Isäkin sanoi minulle, että elämää taitaa olla enemmän koulun ulkopuolella kuin siellä, kun kerroin oivalluksestani. :D En ole kyllä tavannut ihmistä, joka olisi välivuotta katunut, joten jos sellainen tulee, otetaan siitä kaikki irti.

   Samoin sinulle!

   Poista
 4. Onnittelut valkolakista, ja hienoa että luit pitkän matikan. Toivottavasti halutun opinahjon ovi aukeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Matikan kanssa meinasi välillä usko loppua ja tuskin sitä mihinkään tarvitsen (humanisti minusta vielä tulee), mutta en kyllä kadu pitkän valitsemista. Olipahan ainakin haastetta elämässä. :D

   Poista
  2. Hienoa :)

   Huonoin tilannehan on silloin, jos lukio on loppu ja lukiolainenkin on loppu, eli aina pitää miettiä seuraavia askelmia ja myös rentoutua ja nauttia mitä tekee :)

   Poista
  3. Niinpä. :) Abivuosi imee ihmisestä mehut aika tehokkaasti, mutta nyt vaan otan lomasta kaiken irti.

   Poista
 5. Olipas raikas kirjoitus varttuneenkin jäärän lukea. Paljon onnea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ihana kuulla! :) Hymyilyttää kommenttisi ansiosta vieläkin enemmän.

   Poista
 6. Onnea lukion päättymisestä! Hienon tekstin olet kirjoittanut. Olet myös oppinut aika paljon olennaista, ja nuo listaamasi asiat pätevät kyllä jatko-opinnoissakin (tai töissä tai välivuodessa tai mitä elämä sitten seuraavaksi eteen asettaakaan). Aurinkoista kesän alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Minulle lukion tärkein oppi oli kyllä tajuta, että asioita voi jättää tekemättä. Samoin sinne!

   Poista
 7. Loistavat kirjoitustulokset! Jos on päätä saada noin hyvät paperit niin kyllä pääset varmasti myös jatko-opiskelemaan!

  Kirjavaa kesää ja onnea uudelle yliopilaalle :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Eiköhän se paikka joskus avaudu, jos ei nyt niin sitten vaikka vuoden kuluttua. :)

   Poista
 8. Hieno yo-koerivi! Onnittelut valkolakin johdosta ja kaikkea hyvää matkallasi kohti uusia haasteita.

  VastaaPoista
 9. Paljon onnea valkolakin sekä erinomaisten arvosanojen johdosta! :)

  VastaaPoista
 10. Vitsi voin niin hyvin samaistua sun ajatuksiin! Haha, itselläkin alkoi eilen vipojen pääsykokeiden jälkeen kesäloma (tosin oon jo kesätöissä). Mitä hait opiskelemaan, jos saan kysyä? :D

  Hyviä ylioppilasjuhlia sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että muillakin on samanlaisia fiiliksiä. Hain kirjallisuutta Turkuun ja Helsinkiin sekä historiaa Turkuun.

   Hyviä juhlia ja mukavaa kesää myös sinne! :)

   Poista
  2. Itsekin hain kirjallisuutta pariin paikkaan :D Toivottavasti pääset haluaamasi opiskelupaikkaan!

   Poista
  3. Ooh samoin! Tiedäpä vaikka päädyttäisiin samaankin paikkaan. :D

   Poista
 11. Onnea valkolakista! Oivaltavan listan olet tehnyt, pitäisi ripustaa se kaikkien lukioiden seinilli muistutukseksi. Pitäisi enemmän nauttia ja muistaa tehdä kaikkea kivaa, eikä hukata elämää ainaiseen stressaamiseen. t: stressiherkkä bloggaaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Itsekin olen varsin helposti stressaantuva, joten lukiossa oli ihanaa oppia myös viittaamaan kintaalla joillekin jutuille.

   Poista
 12. Onnea lukion selvittämisestä ja arvosanoista! Tuo lista kuulostaa tosi hyvältä ja ensi vuoden lukiolaisena yritän painaa sen mieleeni. :)

  Toivottavasti sinulla tulee olemaan hyvä ensi vuosikin, mitä sitten eteen tuleekin. :) On se kyllä jännä, miten asioita jääkin sitten kaipaamaan. Esimerkiksi työharjoitteluni aikana odotin joka päivä lähinnä kotiin pääsyä, mutta viimeiset päivät olivat niin ihania ja haikeita, että sinne onkin jo ikävä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tsemppiä itsellesi lukion alkuun! :)

   Niinpä, etenkin kaikkia pieniä juttuja, kuten tavallista käytävillä istuskelua tulee ikävä.

   Poista
 13. Onnea kultamuru, oot ansainnut lomasi ja myssysi! Tietääkö muuten arvon abiaikuinenylioppilas, että onko mitään konstia päästä vuoden vikasta koeviikosta läpi? Kaverin puolesta kysyn. ;)

  (Ps. Abivuonna rahaa tarvitsee myös johonkin vihreään ja nestemäiseen.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ihana! ♥ Arvonabiaikuinen ylioppilas luottaisi siihen että kyllä sitä jotain osaa, lukisi mitä jaksaisi ja olisi jo ajatukset lomassa.

   (Huoh. :D)

   Poista
 14. Onnea lukion päihittämisestä, valkolakista ja hienosta arvosanarivistä! :)
  Ja aivan ihanat ohjeet lukion aloittaville, tuollaiset minäkin olisin halunnut, jos olisin joskus lukioon päätynyt! :) Ihanaa kesää Kirjaneito <3

  Aloin seurailla instagramissa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Ihanaa kesää myös sinulle Anni! ♥

   Huomasin ja seurasin takaisin. ;)

   Poista
 15. Onnea tulevalle ylioppilaalle - aivan mahtavat arvosanat! Ihanaa kesää ja kaikkea hyvää "lukion jälkeiseen elämään". Ihana tuo palkinto itsellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! :) Itsekin olin varsin tyytyväinen omaan lahjaani. :D Ihanaa kesää myös sinulle!

   Poista
 16. Onnea hienosti sujuneista kirjoituksista! :) Haikeudella muistelen koulu-uraa lukion loppuun saakka. Silloin elämä oli ihanan yksinkertaista.

  Itse vietin muutaman välivuoden lukion jälkeen, ja vaikka ne silloin turhauttivatkin, niin paljon tuli opittua ja töitä paiskittua. Hyvin sai määrätietoisuutta yliopistoon kerättyä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)

   Välivuosissa on varmasti juurikin tuo mainitsemasi hyvä puoli, että motivaatio pääsykokeita ajatellessa kasvaa. Näin abikeväänä täysillä lukeminen ei todellakaan aina onnistunut, koska sitä oli niin uuvuksissa kirjoitusurakasta. :D

   Poista
 17. Onneksi olkoon lukion loppumisesta ja upeista kirjoitustuloksista! Oot kyllä Potterisi ansainnut ;) Ja nauti lomasta! <3 Mullakin on viiden päivän miniloma, mutta tulin sopivasti kipeeks... Jospa tästä tokenis, onneks silti jaksaa lukea ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ♥ Olen itsekin sitä mieltä, että Pottereiden ostaminen oli perusteltua. :D

   Voi ei, paranemisia sinne! Toivottavasti ehdit ottaa minilomastasi kaiken irti.

   Poista
 18. Paljon onnea ylioppilaalle! Mahtava suoritus, josta on syytä olla tyytyväinen ja ylpeä. Tuokoon kesä mukavia tuulia elämääsi, kaikki tiet ovat auki.

  Hieno ja tarpeellinen lista myös. Melkein voisin kopioida sen ja iskeä terveisiksi käteen lukioon suuntaaville yseilleni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ja hauska kuulla, laita toki eteenpäin jos siltä tuntuu.

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)