tiistai 6. joulukuuta 2016

Kuulumisia & loka-marraskuun kooste

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille! Tulin vahingossa pitäneeksi kuukauden blogitauon, mutta yritän pikkuhiljaa palata kirjoittelun pariin... Fuksisyksy on vain kiireineen vienyt täysin mukanaan, eikä välillä tahdo vauhdissa pysyä. Twitter ja Instragram päivittyvät useammin ja lukemisen puolesta Goodreads on yleensä kuitenkin ajan tasalla.

Paljon ehtinyt reilussa parissa kuukaudessa tapahtua. Lukuharrastus on kurssilukemistojen avulla elpynyt, joskaan vapaa-ajalle en tahdo ehtiä tai jaksaa tarttua kirjaan. Onneksi joululomaan on enää pari viikkoa ja silloin saa kirjallisuuden opiskelija lukea mitä huvittaa!

Loka- ja marraskuussa olen ehtinyt kirjamessuilla kahteen kertaan, ensin Turussa ja sitten Helsingissä. Päätin virallisesti pääaineekseni kotimaisen kirjallisuuden, vietin periodivapaan mökkeillessä, luin paljon, opiskelin ja ehdin haalia itselleni jos jonkinlaista vastuuta ja hallitusvirkaa ensi vuodelle. Rientoja riitti ja riittää edelleen ja haen edelleen tasapainotilaa levon, opiskelun, sosiaalisen elämän ja kaiken muun tekemisen välillä. Blogi on jäänyt vähän paitsioasemaan, koska on täytynyt priorisoida muihin asioihin. Kirjabloggausten määrä tulee varmaan tulevaisuudessakin vähenemään, sillä tuskin jaksan ja ehdin kurssilukemistoista ja lukupaketeista kovinkaan paljon blogata; teoksia kun luetaan tiiviissä tahdissa ja niitä käsitellään niin paljon muissa yhteyksissä.


Tällä hetkellä eletään syyslukukauden viimeisiä viikkoja. Essee- ja portfoliodeadlineja riittää, tenttejä on jäljellä ja tälläkin hetkellä pitäisi ahkerasti päntätä representaatiota, diskurssia ja vaikka mitä muita taiteentutkimuksen käsitteitä sekä Suomen kirjallisuushistoriaa. No, päivää on vielä jäljellä!

Seuraavaksi katsaus loka- ja marraskuun luettuihin, eli suurimmaksi osaksi Turun yliopiston kirjallisuusaineiden perusopintojen lukupaketteihin:

lokakuun luetut

Douglas Preston, Lincoln Child: Kuoleman asetelma (Pendergast, #3)
Patrick Ness: The Ask and the Answer (Chaos Walking, #2) (uusinta, linkki vanhaan bloggaukseen)
Sofokles: Kuningas Oidipus
Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys
Iida Rauma: Seksistä ja matematiikasta
Tommi Kinnunen: Lopotti
Elias Lönnrot: Kalevala ja opas sen lukemiseen. (toim. Liisa Kaski)
Fredrika Runeberg: Rouva Katarina Boije ja hänen tyttärensä
Marko Raassina: Kullervo

+ lisäksi n. 100 sivua Danten Jumalaisesta näytelmästä ja jonkin verran Shakespearen sonetteja. (Teoksia ei tarvinnut lukea kokonaan, enkä niin varmaankaan tule tekemäänkään.)

Yhteensä: 9 kirjaa / 3067

-neljä omasta hyllystä / kolme kirjastolainaa / kaksi kavereilta lainattuja
-yksi englanniksi luettu
-yksi uudelleen luettu
-kuusi kotimaista (kyllä heti huomaa pääaineensa vaikutuksen)

Lokakuu oli paras lukukuukausi aikoihin ja siltä tuntuikin. (Vrt. syyskuussa luin yhden kirjan viimeksi olen lukenut yhdeksän kirjaa tammikuussa.) Bloggauspuolella sain kirittyä muutaman rästin kesältä (kyllä, kesältä), kiinni, mutta lokakuun luetut odottavat edelleen vuoroaan. Yliopistoa varten lukemistani teoksista en tosiaan välttämättä jaksa blogin puolelle edes kirjoittaa, sillä kaunokirjallisuutta tulee nyt luettua sellaista vauhtia, että tuskin edes ehtisin ja tulen niitä myös käsittelemään osittain melko laajastikin opintojen puolesta.

Aloitin lokakuun lukemalla jotain ihan muuta kuin olisi opintojen puolesta pitänyt. Kuoleman asetelma tempaisi mukaansa, mutta jäi kuitenkin keskitason kirjaksi ja lukukokemukseksi. Patrick Nessin The Ask and the Answer piti otteessaan toisellakin kertaa ja Kuningas Oidipus oli lukemisen arvoinen klassikkoteos. Tommi Kinnusen tuotanto oli ehdottomasti lokakuuni vaikuttavimpia lukukokemuksia – Neljäntienristeys kohosi lemppariksi ja myös Lopotista vaikutuin. Seksistä ja matematiikasta sen sijaan ei herättänyt suurempia tuntoja, mutta pidin lukemastani kuitenkin. Kalevala taas oli ajoittain todella tuskaista luettavaa, mutta esimerkiksi Kullervo-osuus oli kerrassan upea ja nautittava myös Marko Raassinan Kullervo-sarjakuvan muodossa. Fredrika Runeberg oli Tommi Kinnusen rinnalla lokakuuni mieleenpainuvimpia kirjailijoita ja Katarina Boije ja hänen tyttärensä yllätti minut täysin. Pidin kirjasta aivan valtavasti!

Lokakuu oli siis varsin elämyksellinen lukukuukausi!

marraskuun luetut

J.L. Runeberg: Vänrikki Stoolin tarinat
William Shakespeare: Hamlet
Juhani Aho: Papin tytär / Papin rouva
Minna Canth: Työmiehen vaimo
Anni Swan: Iris rukka
Maria Jotuni: Rakkautta
Moliere: Saituri

Yhteensä: 7 kirjaa / 1330 sivua

-kuusi kirjastolainaa / yksi omasta hyllystä
-viisi kotimaista

Marraskuussa ehdin paneutua vain opintojen puolesta luettavaan kaunokirjallisuuteen. Vänrikki Stoolin tarinat jättivät hiukan kylmäksi ja rouva Runeberg veti siis omalla kohdallani pidemmän korren kuin tunnetumpi puolisonsa. Hamletin olen lukenut joskus aikaisemminkin ja pidin teoksesta edelleen, Shakespearen pariin teksisi mieli paneutua joskus kunnolla. Juhani Aho oli varmaankin marraskuuni huippuhetki, sillä pidin sekä Papin tyttärestä, että Papin rouvasta aivan mielettömän paljon, ja ne nousevat varmaan koko vuoden suosikkeihin. Papin tyttärestä tein proosan analyysin kurssilleni myös pidemmän analyysityön.

Canthin Työmiehen vaimo oli vaikuttava, vaikka siitä ei kovin hyvä mieli ymmärrettävistä syistä jäänytkään. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan! Anni Swanin Iris rukan luulen joskus vuosia sitten lukeneeni, mutta en muistanut kirjasta oikeastaan yhtään mitään, joten oli hauska palata tämän suomalaisen tyttökirjaklassikon pariin. Tekisi mieli lukea enemmänkin Anni Swania. Jotunin Rakkautta luin luultavasti turhan kiireessä, sillä teos ei tehnyt sen suurempaa vaikutusta, vaikka novellikokoelmasta pidinkin. Saituri taas oli hauskaa luettavaa, mutta sen kummempaa otetta en teoksesta saanut. 

Joulukuulle olisi luettavana vielä muutama kirja opintoihin, mutta sitten koittaa joululoma ja aion lukea jotain aivan muuta! En malta odottaa.Tässäpä tiivistetysti tunnelmia syksyltä. En ole ehtinyt lukea blogejakaan, joten kertokaa ihmeessä kommenteissa, mitä teille kuuluu!

7 kommenttia:

 1. Kirjallisuudenopintojen klassikkokurssit jaksavat kyllä yllättää aina positiivisesti! Itsekin aikoinaan löysin sitä kautta monta uutta lempparikirjaa. Luin juuri itsekin Runebergin Rouva Katarina Boijen, ja pidin siitä myös. Maria Jotunin kertomuksista en minäkään opinnoissani innostunut. Oletko lukenut Huojuvan talon? Se antaa Jotunille ansaitsemansa arvon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huojuva talo on ehdottomasti lukulistalla, sitä käsiteltiin kurssilla nopeasti, mutta ei kuulunut lukemistoon. Vaikuttaa todella kiinnostavalta teokselta!

   Poista
 2. Olen joskus miettinytkin, kun kirjabloggareidenkin joukossa on useampia kirjallisuutta opiskelevia, että miten ne vielä jaksvat pitää blogia?! :D Eli lievä hyytyminen kuulostaa minusta ihan terveeltä, vaikka ymmärrän, ettei se välttämättä hauskaa ole.

  Tänne kuuluu myös opiskelua, kiirettä, stressiä... mutta myös ihan hyvää! Ei vaan saa antaa stressin nujertaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mietin minäkin nykyään. :D Bloggaaminen on kuitenkin niin rakas harrastus, etten haluaisi luopuakaan. Lomalla sitten luetaan koko syksyn edestä!

   Tutulta kuulostaa... Onneksi joululoma on ihan nurkan takana, tsemppiä loppuvuoteen!

   Poista
 3. Luulisi, että kirjallisuuden opiskelu olisi kirjabloggausta edistävä asia, mutta taisinpa olla väärässä. Toisin sanoen: täällä toinen kirjallisuustieteen fuksi, jonka blogi osoittaa hyytymisen merkkejä sen takia, että luettavaa tuntuu tulevan ovista ja ikkunoista. Kirjojen lukeminen ajallaan on jo haaste itsessänsä, ja jostain pitäisi vielä löytää aikaa analysoida lukemaansa! Kyllä siinä on bloggausinto koetuksella.

  Niin kiva saada tietää, mitä siellä Turussa luetaan kotimaisen puolella! Dante, Shakespeare ja Sofokles ovat tulleet tutuiksi minullekin. Niiden lisäksi oikeastaan koko lokakuu tuli kahlattua antiikin kirjallisuutta ja seuraava projektini taitaa olla Don Quijote. Eläköön kirjallisuushistorian kurssit :D !

  Eli paljon opiskelua kuuluu minullekin. Onneksi sen vastapainoksi on kuitenkin ehtinyt tehdä muutakin kuin lukea. Ja kohta alkaa kauan odotettu loma, jee! Paljon tsemppiä vielä viimeisiin koulutöihin ennen sitä ja rentouttavaa joululomaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopa muuta! Bloggaaminen on kuitenkin se, joka joutuu kärsimään muiden hoidettavien hommien kustannuksella. Don Quijote olisi ollut minunkin lukupaketissani, mutta yhden esseen pystyi skippaamaan, joten jätin lukematta. :D Kirjallisuushistorian kurssit ovat kyllä tosi mielenkiintoisia, joskin luettavaa on hirveä määrä...

   Toivottavasti olet jo päässyt lomailemaan, itse sain juuri viimeisen esseen palautettua! Rentouttavaa joulua!

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)