perjantai 13. tammikuuta 2017

Vuosi 2016 & suunnitelmia vuodelle 2017

Vuotta 2017 on eletty kohta jo kaksi viikkoa, joten parempi myöhään kuin ei milloinkaan, mitä edellisen vuoden muistelemiseen tulee. Tiivistetysti voisi sanoa, että lukuvuotena 2016 oli huonoin pitkään aikaan ja se oli varmasti epäaktiivisin bloggausvuoteni. Sen sijaan elämä heitti aikamoista kuperkeikkaa ja näin jälkeenpäin tuntuu hassulta ajatella, mitä kaikkea vuoteen mahtuikaan. Elämä siis veti kirjojen ja bloggauksen ohi, mutta ihan syystäkin.

Vuonna 2016 minä...

Kirjoitin ylioppilaaksi. Alkuvuosi kului ensin abiriennoissa, sitten kirjoituksiin päntätessä ja lopulta kirjoitussalissa istuessa. Kaikki huipentui ihanaan, paljon naurua, rakkaita ihmisiä, ja onnen kyyneliä täynnä olleseen lakkiaispäivään. Lukio on ollut vahvasti läsnä myös blogissa, joten yksi suuri virstanpylväs todellakin ohitettiin.

Pänttäsin kirjoitusten jälkeen pääsykokeisiin, ikävöin lukiota kirjaston lukusalissa istuessani ja maalasin pääsykoekirjan yliviivaustussilla. Vaivannäkö kannatti ja opiskelupaikka irtosi ykköstoiveestani eli Turun yliopistosta, oppinaineena kirjallisuustiede.

Raadoin koko kesän töissä. Kukkaro kiitti, mutta kovin rentouttavaksi lomaa ei voi sanoa. Unelmani lukukesästä muuttui turhan usein Netflixin katseluksi, mutta tv-sarjojen puolella ainakin tein löytöjä.

Muutin Turkuun. Olen asunut koko ikäni Tampereella, mutta elokuussa suuntasin muualle. Uusi kotikaupunki on näyttänyt parhaita puoliaan, ja vaikka Tampere tuntuu edelleen kodilta, siltä tuntuu myös Turku. Samalla muutin myös ensimmäistä kertaa omilleni.

Aloitin yliopisto-opinnot. Kotimainen kirjallisuus on tuntunut juuri oikealta valinnalta, ja vaikka välillä olen ollut aikamoinen stressihirviö, olen nauttinut opiskelusta. Asiat eivät voi olla kovin huonosti, kun saa lukea kiinnostavaa kaunokirjallisuutta ja kutsua sitä opiskeluksi. Kerran rakkaus omaan pääaineeseen ylsi jopa tenttiin asti: kirjoitin kynä sauhuten ja innosta puhkuen.

Olen heittäytynyt uuteen elämään täysin rinnoin. Olen tutustunut valtavaan määrään ihmisiä, ottanut harteilleni jos jonkinlaista vastuutehtävää ja löytänyt itsestäni uusia puolia.

Varsinainen vuosi siis! Vuosi sitten abivuosi läheni loppuaan ja nyt olen aloittamassa toista lukukautta yliopistossa. Välillä tuntuu, että alkuvuodesta on jo aivan ikuisuus. Alku- ja loppuvuosi tuntuvat olevan aivan eri maailmoista.

Vuonna 2016 luin...

-60 kirjaa eli 23 088 sivua. (vrt. 2015 112 kirjaa / 40 240 sivua)
-Eniten kirjoja luin tammi- ja lokakuussa (9 kummassakin) ja vähiten maaliskuussa (0).
-23 kirjaa englanniksi. (Suhteellisestikin vähemmän kuin viime vuonna.)
-20 kotimaista. (Huomattavasti enemmän kuin viime vuonna. Kyllä huomaa pääaineensa vaikutuksen.)
-17 käännöskirjaa.
-Uudelleen luettuja oli 10.

Kaikki vuonna 2016 luetut kirjat löytyvät täältä. Kuukausittaiset koostepostaukset löytyvät tunnisteella "kuukauden kooste".

Vuoden 2016 lukuhaasteet

En ollut asettanut itselleni muita tavoitteita, kuin Goodreadsin lukuhaasteessa määrälliseksi tavoitteeksi 60 kirjaa. Tähän ehdin, juuri ja juuri, mutta ehdinpähän kuitenkin. Oman hyllyn kirjoja luin varsin paljon, mutta loppuvuodesta opiskelujen alettua kirjasto oli ahkerassa käytössä. Klassikoita tuli luettua paljon ja kotimaisia paljon enemmän kuin viime vuonna.

Parhaat kirjat 2016

Listan tekeminen oli, kuten aina, hyvin hankalaa. Tällä kertaa todellisia wau-lukukokemuksia tuntui kuitenkin olevan tavallista vähemmän. Kärkikolmikko oli helppo valita, mutta muuten oli varsin tasaista.

1. Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys
2. Juhani Aho: Papin rouva
3. Melina Marchetta: Jellicoe Road
4. Cassandra Clare: Lady Midnight (The Dark Artifices, #1) 
5. V.E. Schwab: A Gathering of Shadows (Shades of Magic, #2) 

+ bonuksena vuoden huonoin kirja (tai ainakin ärsytti vuoden aikana eniten): J.K. Rowling, John Tiffany & Jack Thorne: Harry Potter and the Cursed Child.
 
Vuonna 2017...

Luvassa on paljon opiskelua, mutta myös kaikkea muuta. Järjestöhommia, orkesterijuttuja, konsertteja ja vaikka mitä on jo nyt merkattu kalenteriin ennen kesää. Paljon on luvassa jo nyt, ja lisää varmasti pukkaa. Jännittävää!

Lukemisen ja bloggaamisen puolesta aion ottaa rennosti. Goodreadsin lukuhaasteeseen laitoin tavoitteeksi 50 kirjaa, minkä kuitenkin luulisi täyttyvän. Pyrkimyksenä on silti etupäässä nauttia lukemisesta ja ehtiä lukemaan myös jotain muuta kuin opintoihin kuuluvaa kirjallisuutta. Toivottavasti lukuintoa riittää siis myös lomilla!

Aion myös aloittaa uuden vuoden puhtaalta pöydältä, enkä varmaankaan palaa viime vuoden rästibloggausten pariin enää. (Ellei joku nyt erityisesti ala houkutella.) Rennolla otteella mennään muutenkin kirjabloggausten suhteen, sillä en halua blogista uutta aihetta stressiin. Etenkään opintoihin luettava kaunokirjallisuutta tuskin ehdin muuten kuin kuukausikoosteissa käsitellä.

Kirjaneidon tornihuone tulee pysymään pystyssä myös tulevan vuoden, mutta erityisen aktiivisia bloggausaikoja en uskalla luvata, vaikka intoa juuri nyt ehkä riittäisikin. Elämässä on tällä hetkellä niin paljon muutakin!

Lempparijuttuja, kirjahylly ja sello.

Ihanaa alkanutta vuotta lukijoille ja bloggaajakollegoille! Mikä oli lempparisi vuonna 2016 luetuista kirjoista ja mitä odotat vuodelta 2017?

13 kommenttia:

 1. Haha, minulla on edelleen vuosikooste tekemättä. Teen sen kyllä, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi. Ja blogi on kyllä se, jota viimeisenä kannattaa stressata!

  Minusta olet ehtinyt lukea paljon siihen nähden, että opiskelet yliopistossa. Tsemppiä tähän vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohduttavaa, että jollain muullakin on koosteen tekeminen venynyt. Onneksi ehtii myöhemminkin!

   Kiitos ja ihanaa alkanutta vuotta sinne!

   Poista
 2. Sullahan on viime vuoteen mahtunut vaikka mitä, vau. Ei blogia kannata stressata :)
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannata ei, mutta joskus niin vain käy. ;) Onneksi nykyään harvemmin.

   Poista
 3. Onpa ihana nähdä Neljäntienristeys listasi ykkösenä! Aivan upea kirja :) Minun pitäisi lukea Lopotti.

  Sinulla on vauhdikas vuosi takana, muista myös rentoutua välillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neljäntienristeys on ihan huippu, Lopotistakin pidin kovasti. :) Kiitos muistutuksesta, helposti tulee vaan paahdettua kovaa vauhtia eteenpäin.

   Poista
 4. Sinulla on kyllä hieno ja muutosrikas vuosi takana! Itselläkin lukeminen ja bloggaaminen jäi paljon vähemmälle syksyllä opintojen aloittamisen takia, mutta eihän tuo haittaa :) Oma lempparikirjani viime vuodelta on Susan Fletcherin Tummanhopeinen meri, ihana kirja <3

  Ihanaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläkin juuri opintojen aloittaminen vähensi bloggaamiselle jäävää aikaa. No, onneksi blogi ei katoa minnekään. :)

   Samoin sinulle! :)

   Poista
 5. Oih, minä niin mielelläni opiskelisin kotimaista kirjallisuutta! <3 nauti opinnoistasi jatkossakin ja turha tosiaan blogista tai lukemisesta olisi tehdä itselleen "pakkopullaa". Rentous on hyvä juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotimainen kirjallisuus on kyllä aivan ihana pääaine! <3 Kiitos tsempeistä!

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)