torstai 3. huhtikuuta 2014

Susan Ee - Angelfall

Penryn and the End of Days, #1

They have arrived...

It has been six weeks since the angels of the apocalypse returned to Earth and destroyed the world as we know it. Only pockets of humanity remain.

Savage street gangs rule the day while fear and superstition rule the night.

When angels fly away with a helpless girl, her seventeen-year-old sister Penryn will do anything to get her back.

Including making a deal with the enemy.

Kiinnostuin Angelfallista kun luin Nina Marin ylistävän bloggauksen aiheesta joskus joulun kieppeillä. Halusin todella lukea tämän kirjan ja teinkin siitä hankintaehdotuksen kirjastoon. Hankintaehdotus hyväksyttiin, mutta kirja ei ole vielä saapunut. Eilen olin Helsigissä ja kirja pisti silmään Akateemisen hyllyltä, enkä voinut estää itseäni. Luin kirjaa junassa, illalla kahteentoista, aamulla ennen kouluun menoa, kokeen jälkeen ja iltapäivällä kotona. Nyt haluan juosta ympäri asuntoa, hyppiä, huutaa ja saada sen toisen osan nyt heti!

On kulunut kuusi viikkoa siitä, kun enkelit palasivat maan päälle ja meidän tuntemamme maailma tuhoutui. Ihmisistä on selvinnyt vain harva, kaupungit ovat raunioina ja maailmaa hallitsevat nyt henkensä puolesta kamppailemisen armottomat lait. Penryn on pakenemassa kaupungista äitinsä ja pikkusiskonsa kanssa, kun he sattuman kautta päätyvät todistamaan tapahtumaa, jossa ryhmä enkeleitä repii yhdeltä omistaan siivet. Kun enkelit poistuvat jättäen haavoitetun kuolemaan, he vievät mukanaan Paigen, Penrynin siskon. Saadakseen Paigen takaisin, Penrynin on liittouduttava vihollisen, siivettömän enkelin, Raffen kanssa. Sopimus on yksinkertainen. Yhdessä he etsivät Paigen ja Raffe saa siipensä takaisin. Mutta matka San Fransicoon, enkeleiden päämajaan, ei ole helppo autioituneessa ja kauhujen hallitsemassa maailmassa. Vastausta kaipaa myös kysymyksistä tärkein, miksi enkelit edes tulivat takaisin?

Tämä kirja oli jotain aivan loistavaa. Juuri nyt en keksi muuta sanottavaa kuin erään totaalisen nolon fraasin. Voi jösses. Luin kirjan loppuun jotakuinkin puolituntia sitten ja minusta tuntuu jokseenkin siltä kuin aivoni olisi räjäytetty pellolle. Angelfall loisti omassa elementissään kirkkaana tähtenä jättäen minut hämmästyksestä sekavaksi. Juoni, hahmot, maailma... Tämä oli napakymppi. Olen niin iloinen että ostin tämän kirjan.

En ole tullut lukeneeksi juuri ollenkaan post-apokalyptistä (maailman lopun jälkeistä maailmaa kuvaavaa) kirjallisuutta. Oikeastaan ainoa mieleeni juolahtava kirja on Rick Yanceyn Viides aalto. Siinä tosin on avaruusolioita, tässä on enkeleitä. Jotain samaa kuitenkin. Ehkäpä senkin takia Angelfall kumautti minua mailalla päähän. Ei ole maailman tuhoamista haikailevaa pahista, ei ole ennustusta, ei ole varsinaista toivoa selviytymisestä. Ai miksi? No koska maailma on jo tuhoutunut.

Pidin myös aivan valtavasti mukaan otetusta enkelimytologiasta. Juuri enkelit ja niiden mukaan tuoma yliluonnollinen ja raamatullinen puoli tekivät tästä kirjasta niin mahtavan.

Ja sitten Penryn. Ja Raffe. Voi pojat. Penrynistä oli mahtavaa lukea. Hän ei ole ärsyttävä päättämätön ja aina niin huoliteltu sankaritar joka ei osaa tehdä mitään itse. Ei. Penryn on selviytyjä, joka ei anna kenenkään pompotella itseään ja on uskomattoman itsepäinen ja lojaali. Lisäksi hänen hiuksensa ovat likaiset, naama palanut eikä manikyyri ole kunnossa maailmanlopun jälkeisessä maailmassa. Penrynissä oli asennetta. Ja Raffe. Raffe on tavallaan hyvin perinteinen YA-kirjallisuuden miespäähenkilö, sarkastinen, hauska, fiksu ja totta kai järjettömän komea. Raffesta kuitenkin paljastuu paljon uusia puolia kirjan aikana ja jo se että hän on siipensä menettänyt enkeli tuo peliin kaikenlaista haavoittuvuutta.

Penrynin ja Raffen välillä alkaa totta kai kipinöidä, mutta ei liian nopeasti tai epäuskottavasti. He ovat alussa vihollisia joista tulee vastentahtoisia liittolaisia, eikä Penryn muuta kurssia heti kun Raffe riisuu paitansa. Päinvastoin. Lisäksi Penrynin itsepäisyys ja Raffen sarkastisuus aikaansaavat hersyvän dialogin jota on ilo lukea. Nauroin tämän kirjan kanssa.

Mutta loppu. Loppu oli se tekijä joka räjäytti tajuntani, loppu oli se joka sai minut haukkomaan henkeäni. Susan Ee heittää peliin uskomattomia juonenkäänteitä, asioita jotka saivat minut lukemaan lauseita kahteen kertaan, asioita jotka ovat niin karmivia että mietin mitä kirjailijan mielikuvitus voi vielä keksiä. Voi Penryn, voi Raffe. Minun käy tällä hetkellä näitä henkilöitä sääliksi niin paljon. En olisi ikinä arvannut mitään tuollaista. En ikinä.

Penryn and the End of Days -sarjasta on tulossa viisiosainen ja toinen osa, World After ilmestyi viime syksynä. Olen jo nyt vieroitusoireinen seuraavaa osaa ajatellen, enkä halua edes ajatella seuraavia vuosia jotka joudun odottamaan ja odottamaan. Toistaiseksi vielä nimeämättömän kolmannen osan julkaisuaika kun on jossain vuoden 2015 kieppeillä. Miten minä aina onnistun aloittamaan ja koukuttumaan keskeneräisiin sarjoihin?

Oih, Angelfall. Tällaisia haluan lukea enemmänkin.

Arvosana: ♣♣♣♣♣

10 kommenttia:

 1. Damn it. Englantia.

  Suomennetaankohan näitä koskaan? Kun meinaan sinä ja Nina Marikin hypitte tuoleilla tämän kanssa... ;) Ja mulla on jo liikaa enkkuikuisuusprojekteja... Vaikka ainahan sitä voi lisää ottaa mukaan. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä suomennoksista. Toivottavasti jonain päivänä, mutta rohkenen epäillä. Tuolilla hyppiminen kuvaa aika hyvin tämänhetkistä mielentilaani... Lukulistalla ei koskaan voi olla liikaa ikuisuusprojekteja. :)

   Poista
 2. Olen niin iloinen, että päätit lukea tämän! Samoilla fiiliksillä tämän luimme. Nyt sitten kiroan, kuinka kauan pitää odottaa kolmatta osaa. Vielä kuukausi sitten ilmestymispäivämääräksi oli merkitty tämän vuoden kesäkuu, mutta sitten se muuttuikin vuoteen 2015. Se tunne, jonka koin näkiessäni tuon muuttuneen päivämäärän tuntui suunnilleen siltä kuin joku olisi lyönyt ruosteisen lusikan sydämeeni ja jättänyt virumaan katuojaan... Onko pakko odottaa niin kauan? Niin todella julmaa...

  Taidan ripotella nyt suolaa haavoihin, mutta sanon vain että World After on huikaiseva ;) Uskaltaisin sanoa, että jopa parempi kuin Angelfall. Yksinkertaisesti loistava jatko-osa. Toivottavasti saat kirjan nopeasti käsiisi! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen iloinen, että luin tämän. :D Ja huh, voin kuvitella tuon tunteen, itse olen vaipunut suoraan epätoivon kuiluun. En malttaisi odottaa vaikken ole edes lukenut toista osaa vielä. :D Kertoisivat edes sen kirjan nimen! World Afteria näyttäisi Akateemisen nettisivujen mukaan olevan Tampereella joten taidan sännätä huomenna kauppaan ja tuhota rentouttavan viikonloppuni vieroitusoireilla. ;)

   Poista
 3. Olipas ihana bloggaus! :D Tällaisia on aina tosi piristävää lukea. Ihanaa, että joku on löytänyt hyvän kirjan!

  Pari kaveriani on lukenut tämän kirjan ja olen sen seurauksena kiinnostunut siitä hieman. Jännää, miten meillä tuntuu aina menevän vähän samoilla raiteilla ne kirjat, jotka kiinnostavat!

  Olen jostain kuullut, että kirja olisi alun perin pohjautunut Supernatural-ficciin, mutta on ihan alkuvaiheessa lopulta muokattu originaaliksi tarinaksi. En tiedä, oletko katsonut sarjaa, mutta jos vähän oikeasta näkökulmasta katsoo, niin kyllä se muistuttaa Supernaturalia aika paljon. En tietenkään ole lukenut kirjaa itse, mutta kaverini, jotka ovat sekä katsoneet sarjaa että lukeneet kirjan, ovat sanoneet tätä. Tai ehkä kyseessä vain on sattuma?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! :)

   En ole katsonut Supernaturalia, joten en osaa samankaltaisuudesta sanoa mitään. Minusta tämä ainakin tuntui hyvin originaalilta tarinalta, vaikka täysin uniikkia ja mitään muistuttamatontahan ei voi kirjoittaa. Suosittelen ehdottomasti!

   Poista
 4. Mulla on hyvin ristiitaiset tunteet tän kirjan kanssa. Kuulostaa mielenkiintoiselta ja näin... mutta se kun kolmas osa tulee vasta ensi vuonna ja tämä vaikuttaa hyvin koukuttavalta tapaukselta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin koukuttava. Todellakin. Suosittelen tätä kirjaa niin paljon, mutta jos haluaa säästyä tuskalta... kannattaa ehkä odottaa. Mutta toisaalta odottamisen tuska on suuri osa tätä kaikkea. Joskus tähän kannattaa ehdottomasti tarttua! :D

   Poista
 5. Kaipasin jotain välipalalukemista Sodan ja rauhan jälkeen (puuh, käsiä kolottaa vieläkin sen kirjan pitelemisestä, toivottavasti kirjahyllyni ei romahda kasaan :))
  Joten menin kirjastoon ja siellähän tämä kirja–aarre olikin.
  Olin kuullut tästä paljon, paljon hyviä kommentteja, joten mikäpä siinä, karkkipäivä kun oli.
  Heittäydyin sohvalle karkkipussi toisessa ja tämä toisessa kädessäni.
  Luin ensimmäiset kaksikymmentä sivua, ja lievin kuvaus kuvaamaan reaktiotani on että olin tukehtua turkinpippuriin :D
  Miten, siis MITEN joku kirja voikaan olla näin hyvä? Harry Potter, Nälkäpeli, Tuulen nimi, olette saaneet haastajan! :)
  Ahmaisin koko teoksen loppupäivässä, ja näin siitä jopa unta! Tämä oli aivan samanlainen enkelielämys kuin The Daughter of The Smoke & Bone, Days of Blood & Starlight, Dreams of Gods & Monsters tai vaikkapa sitten se loistava World After ja End of Days...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sota ja rauha on minulta vielä lukematta, pitäisi kyllä, painavaa tavaraa :D Angelfall on kyllä upealla tavalla nappaava kirja!

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)