keskiviikko 14. toukokuuta 2014

John Green - An Abundance of Katherines

19 Katherines and counting...

When it comes to relationships, Colin Singleton's type is girls named Katherine. And when it comes to girls named Katherine Colin is always getting dumped. Nineteen times, to bee exact.

On a road trip miles from home, this anagram-happy, washed-up child prodigy has ten thousand dollars in his pocket, a bloodthirsty feral hog on his trail, and an overweight Judge Judy -loving best friend riding shotgun - but no Katherines. Colin is on a mission to prove The Theorem of Underlying Katherine Predictability, which he hopes will predict the future of any relationship, avenge Dumpees everywhere, and finally win him the girl.

An Abundance of Katherines oli syntymäpäivälahja muutamalta hyvältä ystävältäni. Tartuin kirjaan innoissani, talvella se oli minulla lainassa asti, mutta jäi lukematta muiden kirjojen kustannuksella. John Green on kuitenkin vakuuttanut minut Tähtiin kirjoitetun virheen ja Will Grayson, Will Graysonin myötä ja An Abundance of Katherines oli ehdottomasti lukulistalla. Olin hyvin innoissani, mutta no jaa. En varsinaisesti pettynyt kirjaan, olihan se hyvä, mutta ei John Greenin paras.

Colin Singleton on seurustellut elämänsä aikana yhdeksäntoista Katherinen kanssa. Tyttöjä ei ole yhdistänyt muu kuin nimi - ja se, että he aina ennemmin tai myöhemmin jättävät Colinin. Katherine XIX:n jätettyä Colinin lukion päättyessä, Colinin ystävä Hassan päättää raahata päähenkilömme piristymään road tripille. Colin ja Hassan päätyvät Gutshot nimiseen kylään keskelle ei mitään ja saavat jopa töitä. Colin, joka on älykkyytensä vuoksi todettu jo varhaisessa iässä ihmelapseksi, alkaa työstää matemaattista teoreemaa, jolla hän pyrkii ennustamaan minkä tahansa seurustelusuhteen kulun - kuka jättää kenet ja milloin.

Se mikä minusta vie osan mehuista tästä kirjasta, on sen hidas käynnistyminen. Ensimmäinen luku on kyllä erittäin nappaava ja naureskelin innoissani John Greenin tekstille. Sitten on pieni lopahdus josta noustaan loppua kohti. Keskiosan alku on kuitenkin heikompaa, eikä kirja aivan pitänyt otteessaan. Silti John Greenille täytyy antaa tunnustusta hauskasta tekstistä ja upeasta dialogista. Colinin ja muiden hahmojen sanailu on usein hykerryttävän hauskaa. John Greenillä on taito hyppysissään, ainakin hänen ja minun huumorintajut kohtaavat.

Colin on todella kiinnostava päähenkilö, vaikken oikein osaakaan päättää pidänkö hänestä vai en. Hän on inhimillinen hahmo, mutta osa hänen luonnettaan on melkoinen ärsyttävyys. Yleensä rakastan älykkäitä päähenkilöitä, etenkin nuoria ja viisaita, lapsineroja ja yleisneroja. (Artemis Fowl ja Kvothe. Muuta ei tarvitse sanoa.) Minua kiehtoo älykkyys, rakastan lukea erilaisia tietoa uhkuvia opiskelukohtia ja oppia samalla itsekin. Colin osaa kuitenkin kaiken fiksuutensa ja hauskuutensa ohella olla toisinaan todella raivostuttava. Ei sillä, hahmosta jää hyvin inhimillinen kuva eikä kirja olisi muunlaisella henkilöllä toiminutkaan. Mutta kauheaa sanoa, ymmärrän Katherineja jotka jättivät Colinin.

Colin on erityisen älykäs kielissä ja kaikenlaisessa nippelitiedossa. Kirja onkin täynnä mitä kummallisinta triviaa milloin mistäkin putkiasentajasta. Minä pidin kyseisistä osioista, John Greenin tekstiin kuuluu kaikenlainen leikittely. Anagrammeista en osaa sanoa pidinkö niistä vai ärsyttivätkö ne minua. Sinänsä hän anagrammit ovat aivan tajuttoman kiinnostavia ja kiehtovia, mutta kun niitä tulee jatkuvalla syötöllä... Vaikka aika siistiähän se on kun henkilö anagrammaa huikaisevalla nopeudella. (Ja vaikkei kirjassa niitä olekaan, palindromithan ovat vielä siistimpiä kuin anagrammit. No outo kuvio kuka saku koivuko tuo on.)

An Abundance of Katherines on myös huimalla kahden kirjan asiantuntemuksellani Greenin tuotannosta melko tyypillinen kirja kyseiseltä kirjailijalta. Huumoria, kummallisia hahmoja ja romanssi jossa Poika kohtaa Sen Erilaisen Tytön joka näkee maailman toisin kuin muut. Pidän kuitenkin kyseisestä konseptista paljon joten tietty kaavamaisuus ei sinänsä haitannut.

An Abundance of Katherines jätti hyvän maun suuhun, vaikkei se omalla kohdallani John Greenin paras ollutkaan. Aion kuitenkin vakaasti lukea Greenin koko tuotannon, pidän paljon hänen kirjoitustavastaan ja kirjojensa ideoista.

Arvosana: ♣♣♣

2 kommenttia:

  1. Mielestäni tämä oli vähän heikko kirja Greeniltä, mutta, noh, se on hänen alkupään tuotantoaan. Olen lukenut kaiken muun John Greeniltä paitsi Paper Townsin ja jonkun novellin, joka löytyy jostain novellikokoelmasta ja mielestäni Abundance on ollut Greenin huonoin kirja. Ei tämä nyt mikään aivan kamala kirja ollut, mutta muut ovat olleet parempia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Abundance ei minullekaan ollut se Greenin paras. Odotan kuitenkin innolla hänen muiden kirjojensa lukemista. :)

      Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)