tiistai 3. kesäkuuta 2014

Marissa Meyer - Cress

The Lunar Chronicles, #3

In this third book in the Lunar Chronicles, Cinder and Captain Thorne are fugitives on the run, now with Scarlet and Wolf in tow. Together, they’re plotting to overthrow Queen Levana and her army.

Their best hope lies with Cress, a girl imprisoned on a satellite since childhood who's only ever had her netscreens as company. All that screen time has made Cress an excellent hacker. Unfortunately, she’s just received orders from Levana to track down Cinder and her handsome accomplice.

When a daring rescue of Cress goes awry, the group is separated. Cress finally has her freedom, but it comes at a high price. Meanwhile, Queen Levana will let nothing prevent her marriage to Emperor Kai. Cress, Scarlet, and Cinder may not have signed up to save the world, but they may be the only hope the world has.


Cress on kolmas osa The Lunar Chronicles -sarjassa, joka tuntuu vain paranevan. Voihan, olen niin innoissani tästä sarjasta enkä tiedä kuinka minun on tarkoitus selvitä hengissä ensi helmikuuhun jolloin ilmestyy sarjan kaiketi viimeinen osa, Winter. Kyllä, 2015. Olen aivan liian innoissani ja utelias. Tästä tulee pitkä vuosi.

Cinder ja kapteeni Carswell Thorne jatkavat pakomatkaansa nyt yhdessä Scarletin ja Suden kanssa. Kuningatar Levanan päänmenoksi juonittavan suunnitelman loppuun saattamiseksi he tarvitsevat kuitenkin apua uudelta taholta. Cress on viettänyt viimeiset seitsemän vuotta elämästään vangittuna satelliittiin ja hänestä on kehittynyt loistava hakkeri. Cressin luo suunnattu pelastusretki menee kuitenkin pahasti pieleen ja liittolaisten ryhmä joutuu hajalle. Heidän kamppaillessa kukin tahollaan, aika on käymässä vähiin. Ehtivätkö Cinder ja hänen liittolaisensa tehdä tyhjiksi kuningatar Levanan suunnitelmat ennen kuin on liian myöhäistä?

Huhhuh. Cress oli jotain todella mahtavaa. Koko The Lunar Chronicles -sarja on ollut upeaa luettavaa josta olen nauttinut hurjasti eikä Cress todellakaan jäänyt kakkoseksi edellisille osille. Oikeastaan Cress taitaa olla tähän astisista osista henkilökohtainen suosikkini.

Vaikka sekä Cinderin, että Scarletin tarinat ovat mukana kirjassa, suurin osa on selvästi Cressillä. Minulle tämä sopi varsin mainiosti, sillä Cress oli kertakaikkisen suloinen hahmo. Hän ei ole samanlainen rohkea ja aina aseistettu sankaritar, kuten esimerkiksi Cinder, vaan hiukan pelokas ja epävarma. Cressillä on kuitenkin selkärankaa, hän on enemmänkin vain arka eikä häntä siitä voi syyttää. Hänhän on elänyt viimeiset seitsemän vuotta satelliitissa ilman muita kontakteja kuin Sybil, se kammottava akka ja kuningatar Levanan oikea käsi. Cress oli yksinkertaisesti hellyyttävä ja hauska hahmo jonka puolella seison.

Yksi suurimmista syistä miksi pidin Cressistä niin paljon on kuitenkin kapteeni Carswell Thornen suuri osuus kirjassa. Ylimielinen rikollinen tuli tutuksi Scarletista ja pidin hänestä vieläkin enemmän tässä kolmannessa osassa. Thorne on maahdottoman itserakas, mutta hauska ja neuvokas. Hän väittää kiven kovaan olevansa kaikkea muuta kuin sankari, mutta hänestä paljastuu paljon päinvastaisia ominaisuuksia.

Cressissä olikin mahtavaa päästä seuraamaan Cressin ja Thornen kohtauksia, heidän välilleen muodostuu hyvin erityislaatuinen ja tiukka side. Myös romanssia on ilmassa, mutta se ei etene liian ilmiselvästi, sillä kuten Thorne varsin selvästi toteaa, hän on ensimmäinen mies jonka Cress on koskaan tavannut. Thorne puolestaan on varsinainen naistenmies, muttei halua satuttaa Cressiä, josta hän pitää vilpittömästi. Ah, en malta odottaa mihin nämä kaksi vielä päätyvätkään!

Kuten olen varmaan noin kymmenen kertaa maininnutkin, kaikki The Lunar Chronicles -sarjan kirjat ovat satujen uudelleenkerrontoja ja Cress on Tähkäpää. Yhtäläisyyksiä Tähkäpään juoneen on kuitenkin melkoisen vähän, Cressillä on pitkät hiukset, hän on vangittu "torniin" (satelliitti) ja, no jaa. Siinä ne silmiinpistävimmät sitten olivatkin. Silti pieniä yksityiskohtia lapsuuden saduista on hauska bongailla ja pidän paljon siitä, ettei satua ole koitettu väkisin änkeä joka kulmaan ja juonenkäänteeseen.

Kirjan juoni ei päästä otteestaan, tähän astisista Cress on ollut minulle se nappaavin. Kirjassa on sopivassa suhteessa toimintaa, jännittäviä paljastuksia, huumoria ja ripaus romantiikkaa. Etenkin kirjan loppu sai minut hyppimään tuolillaani, pidin siitä kerta kaikkiaan aivan mahdottomasti, enkä malta odottaa minne sarjan kaiketi viimeinen osa, Winter tarinan viekään.

Arvosana: ♣♣♣♣½

Cressillä rastitan myös yhden kohdan kirjabingosta. Kirja olisi sopinut useaankin ruutuun, mutta tällä kertaa rastitan kohdan yli 500 sivua. (Kovakantinen Cress, 550 sivua.)

6 kommenttia:

 1. Tämä sarja on ollutkin esillä viime päivät monissa blogeissa ja hyvää palautettahan tästä on tullut. Ei hitsi, täytynee varata paikka tällekin sarjalle lukulistaltani :D Kirjabingokin kuulostaa aivan mahtavalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Lunar Chroniclesia lämpimästi! Mahtava ja omaperäinen sarja. :)

   Poista
 2. Minäkin sain luettua Cressin pari päivää sitten. En yleensä lue sarjojen ekstraosia, mutta taidan lukea tammikuussa ilmestyvän Fairest-kirjan, joka kuulostaa aivan ihanalta (kuningatar Levanan tarinan, kuvia ja katkelma Winteristä). Winteriä kun joutuu näköjään odottamaan ensi vuoden marraskuuhun asti. :( Tämä on kyllä koukuttava sarja, ja Cress oli ehkä minunkin suosikkiosani tähän mennessä. Tykkäsin Cressistä hahmonakin ihan hirveästi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cress oli ihana hahmo! Cinder ja Scarlett ovat kovapintaisempia, Cress on kiltimpi, mutta sisukas yhtä lailla. :) Winterin odotuksesta tulee kyllä todella pitkä...

   Poista
  2. Joskus harkitsen, pitäisikö vain alkaa lukea sarjoja vasta sitten, kun kaikki osat ovat ilmestyneet, mutta enhän minä sellaista malta tehdä.

   Poista
  3. Olen miettinyt samaa, mutta ei se vain toimi niin :D Ja toisaalta tuskallisessa odotuksessa ja tulevien tapahtumien pähkäilyssä on oma juttunsa. Kauan odotetun päätösosan lukeminen on myös kaksinverroin hauskempaa! Lukeminen ei kuitenkaan onneksi odotellessa lopu ;)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)