torstai 29. tammikuuta 2015

Richelle Mead - Vampire Academy

Vampire Academy, #1

Lissa Dragomir is a mortal vampire. She must be protected at all times from the fiercest and most dangerous vampires of all - the ones that will never die.

Rose Hathaway is Lissa's best friend - and her bodyguard.

Now, after two years of illicit freedom, they've been dragged back inside the iron gates of St. Vladimir's Academy. The girls must survive a world of forbidden romances, a ruthless social scene and terrifying night-time rituals.

But above all, they must never let their guard down, lest the immortal vampires take Lissa - forever...

Vampire Academy tuntuu BookTubessa olevan niitä sarjoja, jotka lähes jokainen on lukenut. Niihin viitataan koko ajan ja kaikki tuntuvat olettavan, että tiedät mistä tässä sarjassa on kyse. Minua kirja kiinnostikin etupäässä siksi, että tajuaisin mistä kaikki puhuvat, tätä ensimmäistä osaa kohtaan en asettanut kovinkaan suuria odotuksia.

Rose Hathaway on parhaan ystävänsä Lissan henkivartija. Lissa on Moroi, kuolevainen vampyyri ja kuningasperheensä viimeinen elossa oleva jäsen. Häntä, samoin kun kaikkia Moroi-vampyyreita uhkaavat Strigoi-vampyyrit, jotka ovat kuolemattomia ja tarvitsevat Moroi-verta elääkseen. Rose on dhamphir, jotka taas ovat riippuvaisia Moroista ja ovat siksi suojelleet näitä vuosisatojen ajan.

Kaksi vuotta sitten Rose ja Lissa pakenivat St. Vladimirin Akatemiasta, vampyyrien sisäoppilaitoksesta. Pakovuosien jälkeen heidät kuitenkin saadaan kiinni ja tuodaan takaisin Akatemiaan. Koulun juoruilijat eivät tunnu jättävän heitä rauhaan ja Lissalla ja Rosella on myös jotain salattavaa. Miksi he pakenivat Akatemiasta? Vaara ei ole vielä ohi.

Jos kaipaat elämääsi helppolukuista, ajoin ärsyttävää, mutta kuitenkin viihdyttävää ja paljon teineilyä sisältävää vampyyrikirjallisuutta, niin bingo. Lue Vampire Academy. Jos sen sijaan kaihdat teinidraamailua kuin ruttoa etkä enää jaksa yhtään kiellettyä romanssia, niin pakene nyt.

Luin Vampire Academya alkuviikosta kun Tuntematon sotilas ei koko ajan houkutellut ja kaipasin vain jotain kevyttä nollaamaan aivoni. En odottanut mitään tajunnanräjäyttävää, enkä mitään sellaista saanutkaan. Vampire Academy on osaTwilightin aloittamaa vampyyribuumia ja kirja on ympätty täyteen jo melko kuluneita aineksia, vaikka toki jotain omaperäistäkin löytyy.

Mielestäni Richelle Meadin maailma onnistuu olemaan melko uniikki, huolimatta vampyyri-idean kliseisyydestä. Moroi/Strigoi/Dhamphir -kuvio on ainakin jotain, jota en koskaan muista lukeneeni. Moroi-vampyyrit ovat vampyyrien ylintä kastia, he voivat liikkua ulkona auringonvalossa ja he osaavat käyttää magiaa. Elääkseen he tarvitsevat ihmis- tai dhamphir-verta. Strigoit taas ovat perinteisempiä vampyyreita, he eivät kestä auringonvaloa, he ovat läpeensä pahoja ja heidät voi tappaa tulella tai iskemällä heitä suoraan sydämeen. Strigoit tarvitsevat elääkseen dhamphir- tai moroi-verta ja heidän puremastaan muuttuu strigoiksi. (Muiksi vampyyreiksi vain synnytään.) Dhamphirt taas ovat oikeastaan melko lailla ihmisten kaltaisia. Meadin maailma ei täysin lumonnut minua, mutta tunnustan kyllä idean omaperäisyyden.

St. Vladimirin Akatemia sen sijaan... Njaah. Vampire Academystä tuli minulle useaan otteeseen mieleen C.J Daughertyn Yön valitut. Teinidraamailua sisäoppilaitoksessa, suhdesotkuja ja ah niin hyvännäköisiä jätkiä joka nurkalla. Juuri tämä puoli kirjasta ottikin minua päähän useaan otteeseen, vaikka kirjan viihdearvo olikin kohdallaan. Kaikki draamailu tuntui niin turhalta ja typerältä, että oikein haukotuttamaan rupesi.

Rose oli kuitenkin päähenkilö, johon miellyin. Hän on hauska ja suorasukainen, eikä hänen kanssaan yleensä tule aika pitkäksi. Välillä kohottelin kulmiani sille, kuinka hän kuolaa lähes jokaisen näkemänsä jätkän perään, mutta enimmän aikaa viihdyin hänen seurassaan. Myös Rosen suuri ja kohtalokas sulhasehdokas Dimitri oli mielestäni ihan hyvä tyyppi.

Vampire Acaemy olikin aika lailla sitä mitä odotinkin, mukiinmenevää ja viihdyttävää teinifantasiaa vampyyreista, mutta ei mitään suurempaa. Kirjan synkkä ja eeppinen aspekti jäi laimeaksi suhdesotkujen rinnalla, eikä kirja koko ajan pitänyt mielenkiintoa yllä. Elän kuitenkin uskossa, että seuraavien osien pitäisi olla parempia, joten tulen varmaankin jatkamaan sarjan parissa. Mukavaa ajatustoimintaa vaatimatonta luettavaa kiireen keskelle. Tässä ei ole suurempia vikoja, mutta ei pahemmin ansioitakaan.

Arvosana: ♣♣½

Teos: Vampire Academy
Kirjailija: Richelle Mead
Sarja: Vampire Academy, #1
Kustantaja: Razorbill
Julkaisuvuosi: 2007
Sivuja: 332
Luettavaksi: kirjastolaina
Haasteet: 2015 lukuhaaste, "A book set in high school"

10 kommenttia:

 1. Minä tykkäsin Vampire Academysta aika paljon juuri tuon Moroi/Strigoi/Dhampir -systeemin ja elementaalimagian takia. Eihän se toki kovin syvällistä tavaraa ole, mutta ei kaiken tarvitse ollakaan. Frostbitesta tykkäsin kyllä enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Toivon Frostbiten tosiaan olevan vähän parempi :) Viihteelliseksihän tämä on tarkoitettu ja sitä Vampire Academy on. Minulla vain tökkivät tietyt kohdat aika paljon ja yleisfiilis oli blaah.

   Poista
 2. Kuulostaa täydelliseltä aivojen nollaamislukemiselta, täytyypä ottaa listalle. Ite en ole vielä missään kyseiseen sarjaan törmännyt, oonkohan elänyt jossain tynnyrissä? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivojen nollaamiseen tämä on kuin luotu. :D Enkä usko, että tynnyrissä olet elänyt, sarja on kuitenkin jo kokonaisuudessaan valmis eikä sitä ole suomennettu, joten ei tähän kuitenkaan ihan joka päivä törmää. :)

   Poista
 3. Minullekin tämä kirja oli aika meh, mutta ihan jees viihdyttävyydessään. Olen tyyliin kaikilta sarjan lukeneilta kuullut, että tälle täytyy antaa se kaksi kirjaa aikaa kunnolla kehittyä ennen kuin tarina oikeasti vie mennessään. Uskon sen, joten aion kyllä itsekin vielä jatkaa sarjan parissa... vaikka Frostbite ei vieläkään ole innostanut minua riittävän paljon että olisin lukenut sen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut samaa kun sinäkin sarjan kehityksestä. Toivotaan, että niin tapahtuu! :)

   Poista
 4. En ole kuullut tästä aiemmin, mutta jännittävältä kuulostaa :) Vampyyrit kiehtovat kyllä minua, mutta suurin osa vampyyriromaaneista on aika hurjia, siinä syy, miksi en niitä lue. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ei kyllä mielestäni ollut mikään pelottava kirja. Kauhua minäkin hiukan vierastan vierastan, mutta Vampire Academyn vuoksi en usko kenenkään menettävän yöuniaan. :)

   Poista
 5. Minä en suuremmin nauttinut Yön valitus sarjan kirjoista, joten olen hieman skeptinen, mutta voisihan sitä kokeilla ihan vain sen takia, että saa turhautua hahmoihin :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yön valitut oli minustakin aika raivostuttava kirja :D Toista osaa en ole edes jaksanut lukea.

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)