maanantai 26. tammikuuta 2015

Rick Riordan - Percy Jackson and the Greek Gods


"If you like horror shows, blood baths, lying, stealing, backstabbing, and cannibalism, then read on...Who could tell the origin stories of the gods of Olympus better than a modern-day demigod? In this whirlwind tour of Greek mythology, Percy Jackson gives his personal take on the gods and goddesses of ancient Greece - and reveals the truth about how they came to rule the world.

Percy Jackson and the Greek Gods on kirja, josta olen ollut innoissani heti kun siitä kuulin. Antiikin tarut ovat aina kiehtoneet minua ja Percy Jackson -sarja on vain yksinkertaisesti mahtava. Rick Riordan on jo todistanut osaavansa yhdistellä antiikin taruston nykypäivään, mutta tässä kirjassa palataan maailman alkuaikoihin. Percy Jackson and the Greek Gods on käytännössä tietokirja antiikin tärkeimmistä jumalista, mutta kertojana toimii Percy. Tylsää ei siis takuulla tule.

Sain tämän mahtavan kirjan käsiini alkuviikosta ja loppuviikosta päätin yhtenä iltana alkaa lukea tätä ennen nukkumaanmenoa. Tuntematon sotilas ei tuntunut kutsuvalta ja ajattelin, että tästä voisin mukavasti lukaista pari lukua aina silloin tällöin, nauraa Percyn vitseille ja sivistyä. Noinhan siinä kävikin, muuten, mutta kirja tuli luettua muutamassa päivässä kun en tahtonut malttaa laskea sitä käsistäni. Rick Riordan teki sen taas.

Heti ensimmäiset lauseet luettuani tajusin, että minulla on ollut ikävä Percyä. Joulukuussa toki luin Olympoksen sankarit -sarjan viimeisen osan, The Blood of Olympus, mutta kyseisessä kirjassa oli Percyä tuskin nimeksikään. Muutenkin Olympoksen sankareissa Percy on ollut pienemmässä osassa ja vain yksi kertojista. Tähän kirjaan tarttuessani olikin ihana kuunnella taas vain Percyn kertojanääntä ja vielä minä-muodossa. Percy on mahtava kertoja (ja tietenkin ihana muutenkin) eikä naurulta säästytä.

Rick Riordanin kirjat ovatkin tunnettuja hauskuudestaan ja huumoristaan ja mielestäni hän on parhaiten elementissään juuri Percyn äänellä puhuessaan. Percy Jackson and the Greek Gods on oikea Riordanin huumorin multihuipentuma ja nauroin lukiessani ääneen lukemattomia kertoja. Esimerkiksi kun Afrodite saapuu ensimmäistä kertaa Olympos-vuorelle ja jumalat menevät hiukan sekaisin ja haluavat kaikki mennä hänen kanssaan naimisiin:

"You're already married!" Hera protested. "To me!"
"Curses!" said Zeus. "Er, I mean of course dear."

Kyllä, repesin täydellisesti. Riordan tavoittaa jumalten kierot persoonallisuudet ihailtavasti.

Olen aina ollut kiinnostunut antiikin tarustosta ja muistan ala-asteen historian tunneista mielenkiintoisimpien olleen juuri kyseisestä aiheesta. Tiesin siis jo kirjaan tarttuessani melko paljon antiikin tarustosta, mutta täytyy kyllä mainita, että suuri osa tiedoistani on kuitenkin peräisin Rick Riordanin aikaisemmista sarjoista. Percy Jacksonit yhdistelevät nykypäivää ja antiikin mytologiaa nerokkaasti ja kirjoja lukiessa oikeasti oppii huomaamattaan. Percy Jackson and the Greek Gods on kuitenkin vielä paljon yksityiskohtaisempi katsaus tärkeimpiin jumaliin ja uutta tietoakin tulee paljon.

Pidin paljon myös siitä, kuinka kirjasta näki sen olevan kouluikäisille suunnattu. Antiikin tarustothan ovat aika roisia tavaraa, jumalat saavat lapsia milloin kenenkin kanssa ja tappavat ties keitä hyvin väkivaltaisesti. Rick Riordan ei kuittaa tapahtumia uiskentelemalla täydellisesti niiden ohi, mutta ei mene turhiin yksityiskohtiin ja Percy tekee lukuisia nerokkaita huomioita ja antaa siinä sivussa elämänohjeita. Hän esimerkiksi kiinnittää huomion siihen, kuinka naiset joutuvat tarustossa aina altavastaajiksi ja sanoo mm. seuraavaa:

"Zeus got his way. Afterward, Kallisto was too ashamed to say anything. She was afraid it was somehow her fault. Pro tip: if you're attacked by a creep, it's never your fault. Tell somebody."

Exactly.

Percy Jackson and the Greek Gods oli kerrassaan mahtavaa luettavaa. Nauroin monen monta kertaa ja tunsin sivistyväni siinä sivussa kuin huomaamatta. Olenkin erittäin innoissani, kun sain tietää, että elokuussa ilmestyy Percy Jackson's Greek Heroes, tätä vastaava opus, joka keskittyy mytologian keskeisimpiin sankareihin. Enpä malttaisi odottaa.

Arvosana: ♣♣♣♣♣

Teos: Percy Jackson and the Greek Gods
Kirjailija: Rick Riordan
Sarja: Percy Jackson, lisäosa/opas
Kustantaja: Puffin
Julkaisuvuosi: 2014
Sivuja: 411
Luettavaksi: kirjastolaina
Haasteet: 2015 lukuhaaste, "A Funny Book"

11 kommenttia:

 1. Tää vainoaa mua... Riordan ei oo oikein ottanut sujuakseen enkuksi (AINA tökkää puoliväliin) mutta jos tämä on näin hauska... x)

  Hah, menisiköhän läpi, jos tätä käyttäisi lähteenä jossain koulutyössä? Kun faktat on kuitenkin oikeita... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannataa kokeilla, eihän sitä ikinä tiedä jos Riordan alkaisi mennä alkukielelläkin. (Ja tämä on niin hyvä!)

   :D En tiedä, voisihan tätä ehkä lähteenä käyttää kunhan tarkistaa faktat vielä jostain muualtakin eikä usko kaikkia yksityiskohtia jossa Zeus menee Kronoksen luo kesätöihin :D

   Poista
  2. Heh, pakko (opena) kommentoida tähän, kun on niin hyvä kysymys. :) Minä en kelpuuttaisi tätä lähteeksi, kun ei ole tieteellinen kirja, mutta motivaatiota tästä kirjasta varmasti voisi hakea!

   Poista
  3. Hyvä saada asiantuntevakin mielipide :D Taustalukemistoksi ja motivaattoriksi tämä takuulla on omiaan!

   Poista
 2. Pakko tämä on vilkaista löytyykö kirjastosta ja mahdollisesti varata. Joskus olen kirjasta kuullut, mutta en ottanut selvää joten jäi vähän hämäräksi, nyt kuitenkin ymmärsin mistä kirjassa on kyse. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, ei löydy. :/ Noh, voihan sinne vihjata aina, että tällaiselle olisi kysyntää.

   Poista
  2. :( Höh. Hankintaehdotusta kannattaa kyllä kokeilla, ainakin Tampereen kirjasto on toteuttanut minun ehdotuksiani tosi monta kertaa. :)

   Poista
 3. Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta ja hauskalta! Percy Jacksonit ovat yksi lempisarjani ja odotan paraikaa The Blood of Olympia kirjaston varausjonolta :D Rick Riordanilla on hieno kirjoitustyyli, harmi jos tätä ei kerran löydy kirjastosta :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu kyllä ihan kirjastosta, Pikistä esimerkiksi löytyy ja sieltä minäkin tämän lainasin. Toivottavasti pääset pian lukemaan The Blood of Olympusia! :)

   Poista
 4. Onnittelut! Olet yksi synttärikirja-arvontani voittajista. :) http://annaminunlukeaenemman.blogspot.fi/2015/01/synttarikirja-arvonnan-voittajat.html
  Voisitko mahdollisimman pian laittaa minulle sähköpostitse (annaminunlukea (at) gmail.com) kirjavalintasi ja osoitteesi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin juuri postauksesi! Kylläpä minua taas onnisti, kiitos hurjasti arvonnan järjestämisestä! Osoite ja toive tulevat meiliisi ihan tuossa tuokiossa. :)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)