torstai 26. helmikuuta 2015

Melina Marchetta - Quintana of Charyn

Quintana of Charyn on kolmas osa Lumatere Chronicles -sarjassa, joten tämä bloggaus saattaa sisältää juonipaljastuksia edellisistä osista.

In the valley between two kingdoms, Quintana of Charyn and Isaboe of Lumatere come face-to-face amid a complex tangle of bloodlines, politics, and love. One will have power... the other, heartbreak.

Oi voi. Mitä minä elämälläni oikein teen? Siitä on pitkä aika kun olen viimeksi lukenut jonkin sarjan loppuun ja ollut sen jälkeen ihan hukassa. Joistakin sarjoista on niin vaikea päästää irti ja niiden haluaisi vain jatkuvan. Lumatere Chronicles oli ja on sellainen sarja ja Quintana of Charyn loistava päätösosa.

Kuningatar Quintana on kadonnut - raskaana ja ilman Froin suojelusta. Froi on nyt parantunut saamistaan vammoista ja lähtee etsimään rakastettuaan peläten tämän hengen puolesta. Froi ei kuitenkaan osaa aavistaa, minne Quintana on paennut. Hän joutuu myös viimein todella valitsemaan, kummalle kuningattarelle hänen uskollisuutensa kuuluu, Isaboelle vai Quintanalle. Ihmissuhteiden verkko Lumateren ja Charynin välillä kiristyy, onko olemassa ratkaisua, joka ei murtaisi yhtään sydäntä? Valintojen edessä ovat niin Isaboe ja Finnikin, Froi ja Quintana, kuin Lucian ja Phaedrakin.

Menkää hyvät ihmiset lukemaan tämä sarja. Menkää ja lukekaa ja tulkaa sitten puhumaan siitä minulle. Tahdon vertaistukea. Miksei tämä sarja ole saanut enemmän huomiota? Sitä Lumatere Chronicles ansaitsisi, sellaista vuoristorataa ja loistavuutta sarjan lukeminen nimittäin oli.

Aloitin Quintana of Charynin lukemisen heti kun olin saanut edellisen osan loppuun. Mittaa kolmannella osalla on vähemmän kuin Froi of the Exilesilla, mutta sivuja siitä huolimatta riittää. Silti kirjan lukemiseen ei kauaa mennyt - ahmaisin kaiken yhdessä päivässä, kun en pystynyt lopettamaan. Lukiessa koin useita epätoivon hetkiä, kaikki tunteet laidasta laitaan ja rakastin kirjaa ja sarjaa koko ajan enemmän.

Quintana of Charyn on loistava päätösosa tälle mahtavalle fantasiasarjalle. Siinä ei turhia himmailla ja sarjan ratkaisu on tyydyttävä. Lukijaa eivät irtonaiset langanpätkät häiritse, eikä kirja lässähtänyt millään lailla. Ainoa huono puoli, jonka keksin, on se, ettei tämä sarja jatkunut pidempään. Eikä sekään virhe ole - minä vain olisin voinut lukea tätä paljon pidempään. Voi, olisinpa vähän säästellyt Quintanan lukemista...

Trilogian luettuani minulle selvisi, että ensimmäinen osa, Finnikin of the Rock oli alun perin tarkoitettu yksittäiseksi kirjaksi. Se on nyt helppo nähdä, sillä vaikka kaikki osat nivoutuvat yhteen, Finnikinin juonenkäänteet saavat ratkaisunsa jo ensimmäisessä osassa, eikä seuraavia osia varten jätetä mitään koukkuja. Froi of the Exiles taas loppui jännittävään paikkaan ja Froi ja Quintana kertovatkin selkeämmin yhteisen tarinan. Kaiken kaikkiaan trilogia toimi kuitenkin kokonaisuutena fantastisesti, enkä voisi olla iloisempi siitä, että Marchetta päätti jatkaa tarinaansa. Sillä mistä me olisimmekaan jääneet paitsi ilman näitä kahta viimeistä osaa.

Quintana of Charyn on yhtä tunteiden vuoristorataa. Jo kirjan ensimmäinen luku sai minut kaihoamaan jotain jota lyödä, sillä kaikki vaikuttaa siinä niin toivottomalta. Finnikin, vaikka häntä kovasti rakastankin, osaa välillä olla raivostuttava idiootti, joka ei ajattele järkevästi. Olinkin sydän syrjällään oikeastaan koko kirjan ajan, minun teki mieli itkeä ja nauraa ja paiskoa tavaroita. Välillä olin mielettömän onnellinen ja välillä rämmin epätoivon suossa. Lumatere Chronicles on niitä sarjoja, joihin kiinnyn mielettömästi ja joka saa minut fanityttöilemään huolestuttavalla tavalla.

Sarjassa on niin paljon asioita, joista pidän valtavasti. Yksi on sen keskittyminen hahmoihin ja heidän kehitykseensä, ennemminkin kuin ennustuksiin ja taikamiekkoihin. Melina Marchetta osaa luoda uskottavia ja inhimillisiä hahmoja, jotka tuntuvat hyvin aidoilta. Kaikissa on myös virheensä, eikä täydellisyyksiä ole. Lisäksi sarjassa on esillä myös synkempiä aiheita, eikä kaikkea turhaan kaunistella. Kaiken kaikkiaan erinomaista nuortenfantasiaa.

Taisin toisesta osasta puhuessani mainita kirjan lukuisat pariskunnat ja romanssijuonien tärkeyden. Sama pätee tässä viimeisessäkin osassa ja jos mahdollista, olin entistäkin enemmän tunteiden vallassa kirjaa lukiessani. Erityisesti sydäntäni koskettivat Lucien ja Phaedra, joiden välinen suhde on niin kaunis ja sydämen särkevä. Froi of the Exiles murskasi sydänparkani kun luulin Phaedran kuolleen, mutta onneksi, onneksi kaikki olikin vain ovelaa juonta. Ongelmat eivät missään nimessä ole ohi, mutta ainakin molemmat ovat hengissä. Lucien ja Phaedra ovat valmiita asettamaan muut ihmiset ja valtakuntansa oman onnellisuutensa edelle ja juuri se sai minut rakastamaan heitä entistäkin enemmän.

Rehellisesti sanottuna, en usko, että kykenen sanomaan tästä kirjasta tai sarjasta enää mitään järkevää. Rakastin tätä enemmän kuin etukäteen olisin ikinä osannut arvata ja trilogialla tulee aina olemaan paikka sydämessäni. Quintana of Charyn jätti jälkeensä tyhjiön ja lukujumin, joka kesti muutaman päivän. En vain osannut tehdä muuta kuin lukea kirjoista parhaita paloja, lukea netistä lainauksia, lukea kaiken fanfictionin jonka löysin ja ikävöidä kaikkea. Jos Finnikin of the Rock olisi ollut vielä kirjastosta lainassa, olisin varmaan aloittanut sarjan alusta uudelleen.

En voi oikeasti suositella tätä trilogiaa tarpeeksi. Tästä ei puhuta yhtään liikaa, eikä suurta hypetystä ole kuin kirjan lukeneiden keskuudessa (mutta heidän keskuudessaan paljon). Jos pidätte fantasiasta ja nuortenkirjallisuudesta ja haluatte lukea erinomaisen teoksen kyseisistä genreistä, niin älkää odottako. Lukekaa.

Arvosana: ♣♣♣♣♣

Teos: Quintana of Charyn
Kirjailija: Melina Marchetta
Sarja: Lumatere Chronicles, #3
Kustantaja: Candlewick Press
Julkaisuvuosi: 2012
Sivuja: 515
Luettavaksi: kirjastolaina
Haasteet: 2015 lukuhaaste, "A book you can finish in a day"

4 kommenttia:

 1. Pakko lukea tää sarja kun niin ylistät :) pitää katsoa löytyykö meidän kirjastolta tätä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kyllä, suosittelen mielettömästi! Toivottavasti kirjastolta löytyy, jos ei niin hankintaehdotusta kannattaa yrittää ;)

   Poista
  2. Löytyi, jes! (Mikä ihme ottaen huomioon meidän kirjaston enkunkielisten kirjojen valikoiman...) Varasin ekan osan ja se tulee ihan lähipäivinä ^~^

   Poista
  3. Jee mahtavaa! :) Kerro sitten mitä tykkäsit!

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)