sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Jennifer E. Smith - The Geography of You and Me

Owen lives in the basement. Lucy lives on the 24th floor. But when the power goes out in the midst of a New York heatwave, they find themselves together for the first time: stuck in a lift between the 10th and 11th floors. As they await help, they start talking...

The brief time they spend together leaves a mark. And as their lives take them to Edinburgh and San Francisco, to Prague and to Portland they can't shake the memory of the time they shared. Postcards cross the globe when they themselves can't, as Owen and Lucy experience the joy - and pain - of first love.

And as they make their separate journeys in search of home, they discover that sometimes it is a person rather than a place that anchors you most in the world.


Jennifer E. Smithin Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea on yksi kevyistä suosikkikirjoistani, ihana ja viihdyttävä teos, jonka pariin on aina mukava palata. Viime kesänä luin myös hänen toisen romaaninsa, This Is What Happy Looks Like, joka oli ehkä pieni pettymys rakastamani Tilastollisen todennäköisyyden (pakko lyhentää nimi...) jälkeen. Lähdin kuitenkin lukemaan Smithin uusinta kirjaa, The Geography of You and Me korkein odotuksin, sillä takakannen perusteella kirja kuulosti ihanalta.

Lucy ja Owen asuvat New Yorkissa, samassa kerrostalossa. He eivät kuitenkaan tapaa, ennen kuin sähkökatkos vangitsee heidät samaan hissiin ja odottaessaan ulospääsyä nuoret alkavat jutella. Sähkökatkoksen pimentämässä kaupungissa Lucy ja Owen viettävät taianomaisen yön yhdessä jutelleen ja kuljeskellen pitkin katuja. Todellisuus saapuu aamun mukana ja elämä johdattaa Lucyn ja Owenin eri suuntiin. Kumpikaan ei kuitenkaan voi unohtaa toista ja yhteydenpito säilyy sähköpostien ja postikorttien kautta. Elämä repii heitä eri suuntiin, mutta Lucy ja Owen kieltäytyvät katkaisemasta heidän välilleen yhtenä yönä syntynyttä sidettä.

The Geography of You and Me oli minulle pienoinen pettymys. Takakannen perusteella odotin jotain paljon enemmän Tilastollisen todennäköisyyden kaltaista, mutta päädyinkin saamaan jotain pidempää ja ikävä kyllä, tylsempää.

Pidin paljon kirjan alkuosasta, mutta keskellä kaikki jotenkin tuntui lötsähtävän kasaan (tai sitten se oli vain lukuintoni) ja vasta lopussa tunsin saavani sen, mitä olin koko kirjan ajan odottanut. Lucy ja Owen joutuvat hyvin nopeasti erilleen ja molemmat ovat melkoisen saamattomia yhteydenpidossa ja keskittyvät vain haikailemaan ja draamailemaan. Tapahtumat ovat realistisia, mutta minua jahkailu ja kehän kiertäminen etupäässä ärsytti ja tylsistytti. Tai sitten vain vertasin tätä liikaa Tilastolliseen todennäköisyyteen kohdata se ainoa oikea.

En myöskään saanut kunnollista otetta hahmoista. Lucy oli hahmo, johon olisin voinut ehkä samaistua, mutta hän oli ennemminkin jotain ärsyttävän ja tylsän väliltä. Owen taas jäi todella etäiseksi, eivätkä hänen lukunsa jaksaneet kiinnostaa minua paljoakaan. Hahmoihin kiintyminen on minulle kirjoissa todella tärkeää ja jos en muodosta jonkinlaista tunnesidettä kirjan hahmoihin, lukukokemus jää usein vaisuksi. Niin oli The Geography of You and Men kanssa, pidin kyllä lukemastani kohtuullisen paljon, mutta kirja tuntui tasapaksulta. Minä en erityisemmin jaksanut jännittää päätyvätkö Lucy ja Owen yhteen, eikä sydämeni pamppaillut jälleennäkemisiä odottaessa.

Pidin kuitenkin paljon siitä, kuinka kirjassa matkaillaan eri suurkaupungeissa ja matkakuume alkoi nousta. Lontoo, Edinburgh, Pariisi, New York... Kyllä kiitos. Olisinkin varmaan nauttinut kirjasta enemmän, jos mukaan olisi ahdettu vielä enemmän matkakuvauksia.

Tiivistettynä voisin sanoa, että pidin paljon kirjan ideasta ja matkailusta ja viimeiset viisikymmentä sivua olivat ihania, mutta muuten kirja oli vähän blaah. Harmittaa, olisin halunnut pitää enemmän.  

Arvosana: ♣♣♣

Teos: The Geography of You and Me
Kirjailija: Jennifer E. Smith
Kustantaja: Headline
Julkaisuvuosi: 2014
Sivuja: 337
Luettavaksi: kirjastolaina
Haasteet: 2015 lukuhaaste, "A book set somewhere you’ve always wanted to visit"

4 kommenttia:

 1. Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea on minusta aivan ihana, ja Jennifer E. Smithin muita kirjoja olisi kiva lukea joskus. Tässä on yksi syy, miksi en vielä ole, olen juuri pelännyt että vertaan liikaa Tilastolliseen todennäköisyytteen. Pitäisi kuitenkin jossain vaiheessa koittaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta Tilastollinen todennäköisyys on ehdottomasti Smithin kirjoista paras. Mukavaa luettavaa nämä muutkin ovat kyllä olleet, joten suosittelen kokeilemaan. :)

   Poista
 2. Olen lukenut vain Tilastollisen todennäköisyyden, eikä sekään ihan kympillä kolahtanut... Näissä muissakin on söpöt ideat, mutta jos taso laskee, niin tuskin kannattaa kokeilla. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm... Kyllä nämä ihan lukemisen arvoisia kirjoja olivat, mutta jos Tilastollinen ei kolahtanut, niin ehkä kannattaa jättää väliin.

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)