perjantai 27. maaliskuuta 2015

Leslye Walton - The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender

Foolish love appears to be the Roux family birthright, and for Ava Lavender, a girl born with wings of a bird, it is key to her inheritance. In a quest to understand her peculiar disposition and a growing desire to fit in with her peers, Ava ventures away from home, ill-prepared for what awaits her in a world that does not know whether to  view her as girl or angel.

Ava’s search and her family’s saga build to a devastating crescendo until, on the summer solstice, the skies open up, rain and feathers fill the air and Ava's faith is revealed.

The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender on yksi niistä monen monista kirjoista, jotka ovat napanneet huomioni BookTuben ihmeellisessä maailmassa ja jotka sitten palan halusta lukea. Kauniin kannen lisäksi tässä kirjassa minua kiehtoi upealta kuulostava ja taianomainen idea. Olen myös kuullut kirjasta pelkkää hyvää ja vieläpä melkoisen loistavia asioita.

Jostain syystä en kuitenkaan tullut tehneeksi mitään saadakseni kirjan käsiini, edes hankintaehdotusta kirjastoon. Pari viikkoa sitten olin kuitenkin kirjastossa ja yhtäkkiä The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender oli suoraan edessäni. Kirjasto olikin hankkinut tämän ilman että olin siitä tietoinen ja lähdin kotiin lukuintoa puhkuen ja kirjaa rutistaen.

The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender  on maagista realismia ja kertoo Ava Lavender nimisestä tytöstä joka syntyy siivet selässään. Jotkut pitävät häntä mutaationa, toiset maan päälle syntyneenä enkelinä. Ava elää lapsuutensa suojassa muilta, mutta hänen kasvaessaan, ulkomaailma alkaa houkutella tyttöä.

The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender  on hyvin omalaatuinen ja outo kirja. Siinä on vangitseva, kaunis ja melankolinen tunnelma, joka ei päästä otteestaan. Ulkoasun perusteella kirjalta voisi ehkä odotta keijupölyä, mutta vaikka kaunis kansi kuvaakin kirjaa, vielä kuvaavampi on sen nimi. The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender  sisältää synkkiäkin sävyjä, kohtia jotka saavat inhon irveen lukijan kasvoille ja onnettomiakin kohtaloita löytyy. Se on hyvin kaunis, hyvin maaginen, hyvin surullinen ja hyvin kummallinen kirja.

Minä olin kirjan lumoissa heti ensimmäiseltä sivulta lähtien. Leslye Walton on todella taitava kirjoittaja ja kirjan ensimmäiset kappaleet ovat yksiä onnistuneimpia mitä muistan pitkään aikaan lukeneeni. Ne kuvaavat mitään juonikuvausta paremmin mistä kirjassa on kyse ja niiden kautta saa heti kiinni myös tunnelmasta ja sanojen rytmistä.

"To many, I was myth incarnate, the embodiment of a most superb legend, a fairy tale. Some considered me a monster, a mutation. To my great misfortune, I was once mistaken for an angel. To my mother, I was everything. To my father, nothing at all. To my grandmother, I was a daily reiminder of loves long lost. But I knew the truth - deep down, I always did.

I was just a girl."

Jos kirja siis alkaa houkuttaa noiden sanojen perusteella, suosittelen lämpimästi kokeilemaan.

Vaikka olin kuullut kirjasta paljonkin, sain silti jotakin erilaista mitä odotin. Kuulemani, takakannen ja nimen perusteella odotin kirjan keskittyvän paljon enemmän Ava Lavenderin (mikä on näin sivumennen sanoen aivan ihana nimi) ympärille. Kyllähän Ava edelleen on kirjan päähenkilö, mutta itse tarina alkaa Avan isoäidin lapsuudesta ja puolet kirjasta on Avan sukuhistoriaa. Melankolinen tunnelma, kurjat kohtalot ja onnettomat rakkaudet tuntuvat piinaavan sukua alusta alkaen ja jo yksistään ensimmäinen puolisko kirjasta on hyvin vangitseva.

Sanapari maaginen realismi kuvaa täydellisesti millainen kirja The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender on. Se sisältää toisaalta magiaa, kummallisia (tai oikeammin taianomaisia) sattumuksia ja toisaalta sydäntä särkevän realistisia ja inhottavia tapahtumia. Avan elämän eri puolet maalataan esiin onnistuneesti. Ava on rakastettu, sympaattinen ja viaton tyttö, jolla vain sattuu olemaan siivet, eikä elämä ei kohtele häntä helposti. Ihastuin myös siihen, kuinka kirjan maagisia tapahtumia ei selitellä, ne vain ovat. Avan siipien alkuperää ei jäädä pahemmin pohtimaan ja kirjan sivuilla joku saattaa yhtäkkiä vain kadota tai muuttua kanarialinnuksi ilman että siitä tehdään sen suurempaa numeroa.

Mutta vaikka pidinkin paljon kirjasta ja sen tunnelmasta, lähempänä loppua se alkoi käydä jo vähän yksitoikkoisenkin painavaksi. Tiedä sitten olinko muuten vain väsynyt, mutta kun kaikki meni koko ajan pieleen, eikä toivoa tuntunut olevan missään, olin aika epätoivon partaalla. Loppua kohden kirja parani kuitenkin taas ja luin sitä eteenpäin todella peloissani. Leslye Walton onnistui loistavasti rakentamaan kirjaan jännitteen, joka on alussa vasta taustalla, mutta kuitenkin siellä ja loppua kohti tihenee kammottavuuteen asti. (Sillä huhhuh. Jos olette lukeneet kirjan tiedätte tasan tarkkaan mitä kohtaa tarkoitan ja voi apua hyi kamala. Siinä tunnelmat.)

En kuitenkaan ole aivan varma, mitä ajattelen kirjan loppuratkaisusta. Se on kaunis ja hieno ja sopii kirjaan, mutta minun on pakko sanoa, etten ole olleenkaan varma mitä tapahtui. En tiedä hämmensikö Walton lukijaa tahallaan viimeisessä lausessa vai loppuiko kielitaito kesken, mutten vielä viikonkaan jälkeen ole varma mitä viimeisessä kappaleessa tarkalleen ottaen tapahtui. Veikkaan, että kyseessä on jokin hieno kielikuva, jota en vain tajunnut, mutta ohi meni yhtäkaikki. Lopulliset tunteeni kirjasta ovat siis hieman rikkonaiset ja se viimeinen silaus jäi ehkä puuttumaan. (Toisaalta viimeinen lause oli hämäryydessään täydellinen lopetus kirjalle. En tiedä miten suhtautuisin tähän.)

Yhdestä asiasta olen kuitenkin varma. The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender  on yksi omituisimmista ja ainutlaatuisimmista kirjoista mitä olen koskaan lukenut. Nautin kirjan lukemisesta kovasti ja tulen muistamaan sen pitkään, mutta aivan täydellisyyteen se ei kuitenkaan yltänyt.

Arvosana: ♣♣♣♣

Teos: The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender
Kirjailija: Leslye Walton
Kustantaja: Walker Books
Julkaisuvuosi: 2014
Sivuja: 301
Luettavaksi: kirjastolaina

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa kyllä hyvältä ja mielennkiintoiselta kirjalta! :) Ehdottomasti lukulistalle. On muuten ihana tämä blogisi uusi ulkoasu! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Itsekin pidän kovasti :) Tätä kirjaa suosittelen kyllä lämpimästi, olisi kiva kuulla sinunkin mietteitäsi siitä!

      Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)