lauantai 7. maaliskuuta 2015

Sarah J. Maas - Throne of Glass

Meet Celaena Sardothien.
Beautiful. Deadly.
Destined for greatness.


In the dark, filthy salt mines of Endovier, an eighteen-year-old girl is serving a life sentence. She is a trained assassin, the best of her kind, but she made a fatal mistake: she got caught.

Young Captain Westfall offers her a deal: her freedom in return for one huge sacrifice. Celaena must represent the prince in a to-the-death tournament—fighting the most gifted thieves and assassins in the land. Live or die, Celaena will be free. Win or lose, she is about to discover her true destiny. But will her assassin’s heart be melted?


Throne of Glass on niitä kirjoja, joita hypetetään kaikkialla ja joita ihmiset tuntuvat suorastaan palvovan. Tämä on monille jotain elämää suurempaa ja Sarah J. Maasia ylistetään monessa paikkaa. Toisaalta monet ovat myös pettyneet (varmaankin hypetyksen seurauksena) katkerasti. Lähdinkin lukemaan Throne of Glassia hieman varautuneesti, mutta uteliaana ottamaan selvää mistä tässä kaikessa on kyse.

Celaena on vasta 18-vuotias, mutta Adarlan paras salamurhaaja. Kaksi vuotta sitten hän kuitenkin jäi kiinni ja on siitä lähtien ollut vangittuna Endovierin suolakaivoksissa. Joka päivä on taistelua elämästä, mutta kaikki muuttuu, kun kuninkaan kaartin kapteeni Chaol Westfall saapuu kaivoksiin tekemään Celaenalle tarjouksen. Kuningas etsii itselleen esitaistelijaa, parasta salamurhaajaa. "King's Champion" valitaan monta viikkoa kestävässä kilpailussa, jossa maan parhaat salamurhaajat taistelevat toisiaan vastaan kunnes lopulta on jäljellä enää yksi. Kruununprinssi Dorian haluaa Celaenan edustajakseen ja prinssi tekeekin Celaenalle tarjouksen. Jos Celaena osallistuu ja voittaa, hän pääsee neljän vuoden kuluttua vapaaksi. Jos hän häviää, niin hänet lähetetään takaisin suolakaivoksiin. Celaenalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä tarjous ja hänet kuljetetaan hoviin jossa kilpailu voi alkaa. Celaena ei kuitenkaan osaa odottaa, että kilpailun lisäksi linnassa on meneillään muutakin. Valtakamppailujen keskellä pimeät voimat nostavat päätään ja vanhat tarinat taikuudesta ja haltiakansasta alkavat elää. Celaenan sydänkään ei naarmuilta välty.

Throne of Glass oli viihdyttävää luettavaa, eikä pitkästyttänyt minua missään vaiheessa. Tarinassa lähdetään suoraa päätä liikkeelle ja koko ajan tapahtuu jotain. Lukaisin kirjan todella nopeasti, eikä sitä voinut pitkäksi aikaa laskea sivuun. Silti Throne of Glass selkeästi vasta sarjan aloitusosa. Siinä asetetaan perusteet kuusiosaiselle sarjalle ja esitellään paljon henkilöitä ja alkuasetelma. Kirjan lopetettuani minulle jäi sellainen olo, että olen vasta aloittanut tarinan. Tiedän nyt mistä suurin piirtein on kyse ja edessä on vielä paljon kaikkea.

Yleensä pidän sarjan aloitusosista paljon, sillä rakastan uppoutua kokonaan uuteen maailmaan ja uusien hahmojen pariin. Suurta ihmissuhdedraamaa ei yleensä vielä ole, vaan kirjassa keskitytään maailmanrakennukseen ja sen esittelyyn. Joko mielipiteeni on muuttunut, tai sitten Throne of Glass oli vain vähän liikaa kaikkea edellä mainittua, eikä tarina lähtenyt aivan lentoon. Pidin kyllä tästäkin, mutta minulla on sellainen kutina, että seuraavat osat tulevat tarjoamaan vielä paljon lisää.

En myöskään aivan lämmennyt Celaenalle etenkään kirjan alussa. Hän on ärsyttävyyteen saakka itsetietoinen omista lahjoistaan ja jankuttaa koko ajan sitä, kuinka on niin kaunis ja mahtava. Välillä kohottelin siis kulmiani, mutta loppua kohti pidin Celaenasta paljon enemmän.

Sarjassa on myös selvästi odotettavissa kolmiodraama Celaenan, Chaolin ja Dorianin välillä. Minä en ole vielä oikein varma, kumman parituksen kannalla olen. Alussa kannatin Chaolia, sitten Doriania ja lopussa aloin taas kallistua Chaolin puoleen. Aika näyttää, miten lopulta käy, mutta hyvä asia on se, ettei alustava kolmiodraama ärsyttänyt minua. Luotan siihen, ettei sarjassa päädytä maailman raivostuttavimpaan ratkaisuun, jossa tyttö ei osaa päättää ja valitsee molemmat ja se on molemmille pojille ihan okei.

Pidin kuitenkin paljon kirjan maailmasta. Throne of Glass ei kerro siitä vielä kaikkea, mutta minä jäin janoamaan lisää. Erityisesti pidin kirjan haltia/keijukansa (kertokaa joku hyvä suomennos sanalle Fae) aspektista, sitä ei turhan usein kirjoissa näy. Itse olen aina inhonnut keijuja, mutta tässä sarjassa mytologinen puoli tekee asiasta paljon mukavamman. Odotan innolla mitä siltä suunnalta vielä paljastuu.

Tiivistettynä voisi sanoa, etä Throne of Glass ei aivan täysin voittanut minua puolelleen. Nautin kirjan lukemisesta kuitenkin todella paljon ja odotan innolla mihin suuntaan sarjassa ollaan menossa. Olen kuullut, että seuraavat osat olisivat vielä paljon parempia, joten odotan mielenkiinnolla niiden pariin pääsyä.

Arvosana: ♣♣♣½

Teos: Throne of Glass
Kirjailija: Sarah J. Maas
Sarja: Throne of Glass, #1
Kustantaja: Bloomsbury
Julkaisuvuosi: 2012
Sivuja: 404
Luettavaksi: kirjastolaina

10 kommenttia:

 1. Minullakin on odotuksia jatko-osien parantumisesta ja aion piakkoin kakkososaan tarttua. Toivon kyllä totisesti ettei kolmiodraamaa tämän pahemmin enää tapahdu, sillä kun kaksi ystävystä riitelee samasta tytöstä minun tekee mieli kuolla myötähäpeästä. En voi sietää sitä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen suhtautunut kolmiodraamoihin huomattavasti paremmin Cassandra Claren The Infernal Devices -trilogian jälkeen. Siinähän on kolmiodraama jossa parhaat ystävykset rakastuvat samaan tyttöön, mutta riitojen sijasta kukaan ei haluaisi satuttaa toista ja loppuratkaisu on mielestäni loistava. Kakkososaa odotan minäkin suurella mielenkiinnolla... :)

   Poista
 2. Olenkin jo pitkään miettinyt tämän kirjan ostamista (omassa kirjastossani ei nimittäin ole mahdollisuutta hankintapyyntöihin) varsinkin sen hypetyksen takia minkä tämä kirja on saanut osakseen, ja kyllä arvostelusi sai minut kallistumaan ostamiseen, tai sen tilaamiseen Adlibriksestä. Kiitos! Menee muuteen vähän aiheen vierestä, mutta mitä mieltä olet A Game of Thronesista? Ostin sen juuri alesta enkä malta odottaa, että pääsen kyseisen teoksen lukemaan!
  Bella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh, onpa tyhmää ettei voi tehdä hankintapyyntöjä. Kerro toki mitä mieltä olet sitten kun olet kirjan lukenut! :) Ja mitä tulee Valtaistuinpeliin, mielestäni kyseessä on mahtava sarja ja mahtava kirja. Eeppistä fantasiaa parhaimmillaan.

   Poista
 3. Taas hykertelen itsekseni, kun odotan millaisia mietteitä sinulla on seuraavan osan jälkeen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo yksin sinä olet saanut minut kiinnostumaan jatko-osista... :D Olen törmännyt useassakin paikassa siihen, että toisen osan lopussa on ilmeisesti jokin mieletön tajunnan räjäyttävä juonenkäänne ja nyt olen niin utelias etten tahdo pysyä housuissani :D

   Poista
  2. Se on ilahduttavaa kuulla :D Voi et arvaakaan! Menin aivan sekaisin päästäni itse asiassa kahdessa kohdassa, enkä taida olla vieläkään ihan kokonaan toipunut tapahtuneesta :D

   Poista
  3. Uteliaisuuteni senkun kasvaa... :D

   Poista
 4. Olen kuullut tästä kirjasta paljon tämäntyylistä palautetta. Kuulemma ihan jees, muttei kuitenkaan ihan sitä parhainta mahdollista. Jotenkin kuvauksesta tulee tämän hetken kisa-asetelmia hyödyntävien kirjojen sijoitaminen fantasiamiljööseen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän samanlainen olo minullekin tuli. Ihme ettei tätäkin verrattu Nälkäpeliin :D

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)