sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Tahereh Mafi - Ignite Me

Ignite Me on kolmas ja viimeinen osa Shatter Me -trilogiassa, joten tämä bloggaus saatta sisältää juonipaljastuksia edellisistä osista.

Everyone Juliette has ever cared about could be dead. Juliette may be the only one standing in The Reestablishment's way. But to take them down, Juliette will need the help of the one person she never thought she could trust: Warner. And as they work together to defeat theri mutual enemy, Juliette will discover that everything she tought she knew - about Warner, her abilities, and even Adam - was wrong.

Tahereh Mafi teki sen taas. Menetin taas yöuneni hänen kirjansa vuoksi. Aloitin Ignite Men kirjaimellisesti heti kun olin saanut Unravel Men loppuun ja luin koko kirjan keskellä yötä parilta istumalta. Se oli nimittäin niin koukuttava.

Omega Point on tuhoutunut ja kaikki Juliettelle tärkeät ihmiset ovat luultavasti kuolleita. Juliette itsekin oli kuolla The Reestablishmentin johtajan luotiin ja pelastui vain Warnerin ansiosta. Nyt Juliette on mahdollisesti viimeinen ihminen jäljellä, jonka tavoitteena on kukistaa nykyinen hallinto. Hän tarvitsee kuitenkin apua ja sitä hänelle tarjoaa ihminen, jonka kanssa Juliette viimeiseksi olisi osannut kuvitella liittoutuvansa - Warner. Aika käy vähiin ja ratkaisut on tehtävä. Myös Julietten tunteet monimutkaistuvat ja aiheuttavat hänelle päänvaivaa. Adam oli Julietten ensirakkaus, mutta oliko heillä koskaan todellista mahdollisutta olla yhdessä? Warner on tehnyt pahoja asioita, mutta Juliette ei osaa vihata häntä. Helppoja valintoja ei ole.

Ignite Me jatkaa Shatter Me -trilogiaa hyvin samaan tyyliin kuin kaksi aikaisempaakin osaa. Myös tuntemukseni kirjaa kohtaan ovat hyvin samanlaiset kuin aikaisemmin, viihdyin kirjan parissa erinomaisesti, mutta sarjan suurinta fania minusta ei vieläkään tullut. Trilogian idea on mielenkiintoinen ja vetävä, mutta en ole onnistunut luomaan kirjoihin vahvaa sidettä ja ne ovat jääneet vähän etäisiksi.

Edellisistä osista puhuessani olen valittanut Julietten selkärangattomuudesta ja jatkuvasta nurinasta. Toisen osan loppupuolella tilanne alkoi olla jo parempi ja ilokseni voin sanoa kehityksen jatkuneen tässä viimeisessä osassa. Juliette on todella kasvanut, eikä ole enää ollenkaan rasittava päähenkilö. Hänellä on selkärankaa ja oma tahto ja pidin hänestä tässä kolmannessa osassa huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin.

Olen myös lopullisesti siirtynyt Warnerin puolelle rakkausdraamassa ja ymmärrän viimein, miksi monet ihmiset rakastavat henkilöä niin paljon. En minä ehkä Warneria fiktiivisten sulhojeni listaan ole lisäämässä, mutta samoin kuin Juliettesta, pidän hänestä koko ajan enemmän.

Pidin paljon myös siitä, millaisena kolmiodraama Ignite Meessä näyttäytyi ja mihin suuntaan hahmojen väliset suhteet etenivät. Julietten kasvu näkyy hienosti myös tässä. Olen myös tyytyväinen kolmiodraaman ratkaisuun, paitsi että pidin siitä, mielestäni se oli onnistunut ja uskottava ratkaisu.

Sivuhahmot ovat edelleen suosikkejani, Julietten paras ystävä Kenji on yksi hauskimpia tietämiäni hahmoja ja ja Adamin pikkuveli James kerrassaan suloinen. Kirjassa on myös mukavasti huumoria, romanssidraaman jatkuessa tokaistaan esimerkiksi seuraavaa: "It's like soap opera. But with worse acting."

Mutta kuten edellistenkin osien kanssa, kirjassa oli asioita, jotka tökkivät kohdallani.

Ensinnäkin Julietten tappava kyky muuttuu enemmänkin cooliksi supervoimaksi ja sen aiheuttamat ongelmat vähenevät radikaalisti edellisiin kirjoihin verrattuna. Kehitys on ihan luonnollinen ja kirjan loppuvaiheessa kaiken todella ymmärtää, mutta mielestäni muutos tapahtui kauhean nopeasti. Muutenkin Julietten supervoimat (kuten seinien rikkominen, tms.) herättivät teatraalisesti kuvailtuna minussa lähinnä hilpeyttä.

En myöskään ole aivan tyytyväinen kirjan loppuratkaisuun. The Reestablishmentin kukistaminen tuntuu etenevän mielestäni turhan nopeasti ja helposti ja tuntuu ennemminkin sivujuonelta Julietten henkilökohtaisten ongelmien rinnalla. Se voi vallan hyvin olla kirjailjan tarkoitus ja minua draamailu jaksoi viihdyttää, mutta mielestäni kapinalta katosi aika paljon uskottavuutta kun kaikki eteni miten eteni. Tyytymättömyyttä herätti myös Julietten toiminta ja julistus eräässä tilanteessa aivan kirjan loppupuolella. Epäilen, että ongelmat olisivat ratkaistavissa noin helposti ja kyseisellä tavalla.

Kaiken kaikkiaankin trilogia tuntui etenevän hirveän nopealla aikavälillä, Shatter Men alusta taitaa olla tässä osassa kulunut muutama kuukausi. Se tuntuu kauhean lyhyeltä ajalta ottaen huomioon kaiken mitä on tapahtunut ja laski mielestäni uskottavuuspisteitä.

Olen viettänyt Shatter Me -trilogian kanssa mukavia hetkiä, mutta mitään ihmeellistä trilogia ei mielestäni ollut. En koe, että tämä olisi kaiken hypetyksen arvoinen.

Arvosana: ♣♣♣

Teos: Ignite Me
Kirjailija: Tahereh Mafi
Sarja: Shatter Me, #3
Kustantaja: Harper Collins
Julkaisuvuosi: 2014
Sivuja: 408
Luettavaksi: kirjastolaina
Haasteet: 2015 lukuhaaste, "A trilogy"

2 kommenttia:

  1. Voi, tämän sarjan kannet ovat ihanat! Mutta en tiedä, tarttuako tähän, sillä olen kuullut monilta juuri tuota lausetta "ei ole hypetyksen arvoinen". :D No, idea ainakin on kiinnostava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannet ovat kyllä mielettömän hienot! Kyllä tämä ihan lukemisen arvoinen sarja on, joten suosittelen kokeilemaan jos kiinnostaa. Ainahan sinä voit pitää tästä enemmän kuin minä. :)

      Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)