tiistai 7. huhtikuuta 2015

Sarah J. Maas - Crown of Midnight

Crown of Midnight on toinen osa Throne of Glass -sarjassa, joten tämä bloggaus saattaa sisältää juonipaljastuksia ensimmäisestä osasta, Throne of Glass.

Crowned by Evil.
Bound by Duty.
Divided by Love.


Celaena Sardothien, royal assassin, is the King of Adarlan's deadliest weapon. She must win her freedom through his enemies' blood - but she cannot bear to kill for the crown. And every death Celaena fakes, every lie she tells, put those she loves at risk.

Torn between her two protectors - a captain and a prince - and battling a dark force far greater than the king, Celaena must decide what she will fight for: her liberty, her heart or the fate of a kingdom...


Luin Sarah J. Maasin Throne of Glass -sarjan aloitusosan jokunen viikko sitten. Nautin kirjan lukemisesta, mutta se ei täysin lumonnut minua. Halusin kuitenkin jatkaa sarjan parissa, sillä olin kuullut toisen osan olevan huomattavasti parempi ja tartuinkin sarjan toiseen osaan, Crown of Midnight, pian.

Celaenasta on nyt tullut kuninkaan salamurhaaja. Hän noudattaa kuninkaan oikkuja tappaa henkilöitä tämän käskystä. Vai tappaako? Celaena pelaa vaarallista peliä, jossa riskialttiina on niin hän itse, kuin hänelle tärkeät henkilöt. Pimeät voimat vaanivat kuitenkin vielä linnan käytävillä ja monta salaisuutta kaipaa ratkaisua. Verkko kiristyy kiristymistään ja kammottava käänne lähestyy.

Tavallaan Crown of Midnight oli selkeä tason nosto edelliseen osaan verrattuna. Celaenasta selviää hahmona paljon lisää, maailma ja koko kirjasarjan juoni alkavat hahmottua paremmin. Jotenkin en kuitenkaan vieläkään aivan varauksetta rakastunut tähän kirjasarjaan, vaikka lukemisesta edelleen nautinkin. Minulla on hyvin ristiriitaiset tunteet kun tästä puhutaan.

Pidin Celaenasta enemmän tässä toisessa osassa kuin ensimmäisessä. Häneen tulee paljon lisää syvyyttä eikä hän tunnu ihan niin pinnalliselta kuin ensimmäisessä osassa ja lukijan on helppo ymmärtää hänen ratkaisunsa. Celaena on vaikeiden haasteiden edessä ja on monesti henkisesti kovassa paikassa. Pidin paljon myös siitä, kuinka kirjassa näytettiin Celaenan monet puolet, toisaalta hän voi olla hyvin pelottava, kylmä ja sydämetön, mutta toisaalta hyvinkin haavoittuvainen.

Myös romanssipuolella mennään hyvin mielenkiintoiseen suuntaan. Sarjassa on selkeästi kolmiodraama-asetelma, mutta ei täysin perinteinen. Celaena tuntuu selkeästi päättävän kumpaa oikeasti rakastaa, eikä turhaan seilaa kahden yhtä ihanan kilpakosijan välillä. Crown of Midnight sain minut myös selkeästi Chaolin puolelle tässä draamassa. Dorian on omalla tavallaan ihana, mutta minusta Chaol ja Celaena ymmärtävät toisiaan paremmin. Chaol ja Celaena käyvät läpi paljon samoja ongelmia, kun taas Dorianilla on omat haasteensa.

Juoni lähtee tässä kirjassa hyvin mielenkiintoiseen suuntaan. Keskivaiheilla on eräs traaginen käänne, joka yllätti ainakin minut ja sydämeni särkyi pikkuisen. Tunnelma on loppuosan ajan todella synkkä ja masentava. Kaiken kaikkiaan juonta kuljetetaan uskottavasti ja hahmojen tunteet ja ratkaisut tuntuvat oikeilta.

Nautin paljon myös Maasin luomasta fantasiamaailmasta. Maailmaan on saatu oma, uniikki puolensa, eikä se tunnu vain toisen keskiaikafantasian kopiolta. Nautin paljon kirjan muinaista magiaa pohdiskelevista osioista ja odotan innolla mitä kaikkea seuraavissa osissa selviääkään.

Olin kuullut paljon hypetystä kirjan lopusta ja sen kaiken mullistavasta käänteestä. Voi olla, että odotukseni olivat liiankin korkealla, sillä myönnän olleeni hiukan pettynyt. Tulihan eräs tietty asia aika puskista, mutta mielestäni paljastus oli melko kliseinen, eikä sinänsä yllättänyt minua yhtään.

Oikeastaan kaikki ongelmani tämän sarjan kanssa tiivistyvät vain siihen, etten ole oikein kunnolla sisällä kaikessa. Nautin lukemastani koko ajan ja kirjojen parissa viihtyy, mutta sarja ei ole vielä lumonnut minua ja se on jäänyt hiukan etäiseksi. Olen kuitenkin edelleen kiinnostunut jatkosta ja aion ehdottomasti lukea seuraavatkin osat. Kolmas osa, Heir of Fire on jo ilmestynyt ja neljännen osan pitäisi kai ilmestyä alkusyksystä. Lisäksi on ilmestynyt novellikokoelma The Assassin's Blade joka kertoo Celaenan vaiheista ennen ensimmäistä osaa. The Assassin's Blade on minulla tällä hetkellä lainassa ja luulen, että tulen tarttumaan siihen melko pian.

Crown of Midnight on viihdyttävää nuortenfantasiaa, mutta henkilökohtaisesti kirja ei ole minulle mitään sen enempää.

Arvosana: ♣♣♣½

Teos: Crown of Midnight
Kirjailija: Sarah J. Maas
Sarja: Throne of Glass, #2
Kustantaja: Bloomsbury
Julkaisuvuosi: 2013
Sivuja: 422
Luettavaksi: kirjastolaina

10 kommenttia:

 1. Hyvä arvostelu! Mukavaa kuulla, että kirjasarja muuttuu paremmaksi.

  Aina kirjojen ei tarvitsekaan olla maata mullistavia elämyksiä, vaan joskus on ihan kiva lukea mukiinmenevää viihdyttävää nuortenfantasiaa. Viihteessä ei ole mitään vikaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ja totta turiset, tämä sarja on oikein mainiota luettavaa muiden kirjojen ohella.

   Poista
 2. Olen muuten samaa mieltä siitä lopun paljastuksesta, että vaikkakin yllätti, se oli hieman kliseinen. Pidin kuitenkin niin paljon suunnasta, jonka kirja lopussa otti, sillä mitä nyt mitä tuleman pitää tulee olemaan niin jännittävää ettei paremmasta väliä. Minusta tuntuu, että nyt lopulta ne viimeisetkin kliseisimmät yllätykset on saatu esiteltyä ja sarja tulee jatkumaan nyt todella mielenkiintoisella linjalla. Kolmas osa saapui tänään postissa ja pitää mennä kohta hakemaan se. En malta odottaa~ :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Minulla on kolmas osa varauksessa kirjastossa, nyt vain odotellaan sen saapumista. :) Toivottavasti sarja tosiaan lähtee vielä parempaan suuntaan.

   Poista
 3. Hmmm, olen katsellut tätä sarjaa muutamasti, mutta jostain syystä kirjojen kannet eivät ole houkutelleet lukemaan :D Ehkä minä nyt kuitenkin voisin jossakin välissä harkita kunhan saan raivattua muutamat tärkeämmät ja vähemmän tärkeät lukulistalta pois...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah :D Minunkaan ehdottomiin lemppareihin nämä kannet eivät kuulu. Tätä sarjaa kannattaa kokeilla, jos kaipaa menevää nuortenfantasiaa johonkin väliin!

   Poista
 4. Olen lukenut ensimmäisen osan ja pidin kovasti! Olen kuullut että toinen osa olisi ensimmäistä osaa parempi, onko se sinun mielestäsi? Ja haluaisin sanoa että kannattaa lukea Victoria Aveyardin Red queen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä minun mielestäni oli parempi kuin ensimmäinen osa. Luulen, että tulet pitämään tästä kovasti! :) Kiitos vinkistä, Red Queenista olenkin kuullut viime aikoina paljon juttua. :)

   Poista
 5. Tämä kuulostaa mielenkiitoiselta kirjalta. Pitäisi varmaankin pistää tuo ensimmäinen osa lukulistaan, sitten kun saan luettua ne siellä jo olevat kirjat...

  Tajusin vasta nyt miksi tää paikka tuntuu niin tutulta. Tämä taisi olla muutama vuosi sitten, se ensimmäinen kirjablogi johon törmäsin, sain liuan hyviä kirjavinkkejä ja innostuksen perustaa oman blogi sitten joskus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Throne of Glass on kyllä lukemisen arvoinen sarja, suosittelen! :)

   Ja eikä ihana kuulla! Oi että, sait kyllä tämän kirjabloggaajan tosi iloiseksi tällä kommentilla! :D Kävin kurkistamassa blogissasi, kivalta vaikuttaa.

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)