maanantai 11. toukokuuta 2015

Jane Austen - Neito vanhassa linnassa

Hurmaava klassikko

Catherine Morland on aito ja teeskentelemätön pappilantytär, jolle vierailu läheiseen Bathiin merkitsee ensi askelia suureen maailmaaan. Kun Catherine puuhakkaan joutilaasti liikuskelee ystävänsä kanssa Bathissa, koko kylpyläyhteisö kiinnittää huomionsa viehättävän hupakkomaiseen tulokkaaseen. Näin tekee myös Henry Tilney, koko Bathin hienostunein ja sivistynein herrasmies, joka ihastuu Catherineen ensi silmäyksellä.


Maaliskuussa luin äidinkielen kurssille Jane Austenin Kasvattitytön tarinan. Nautin kirjasta kovasti ja päätin ehdottomasti tutustua myös viimeiseen Austenin romaaniin, jota en ollut vielä lukenut, Neito vanhassa linnassa -teokseen. Kauaa en malttanut kirjasta näppejäni erossa pitää, heti piakkoin ostin kirjan omakseni tänä uutena pokkarina ja viime viikolla aika alkoi tuntua otolliselta myös lukemiselle.

Neito vanhassa linnassa on mielestäni ehdottomasti Austenin romaaneista hauskin. Se myös poikkeaa hänen muusta romaanituotannostaan olemalla selkeä satiiri goottilaisesta kauhuromantiikasta. Kirjan päähenkilö, Catherine Morland on suloinen, mutta hiukan homssuinen ja maalainen tyttö, jota jo kirjan alussa kuvaillaan epätavalliseksi sankarittareksi. Catherine pääsee tuttavapariskunnan mukana vierailulle Bathiin ja tutustumaan ensimmäistä kertaa seurapiireihin ja todellisen maailman menoon. Catherine tapaa uusia tuttavia, uuden parhaan ystävänsä Isabella Thorpen veljineen, sekä hurmaavan, kunnollisen ja vilkkaan herra Henry Tilneyn, johon tyttö rakastuu. Catherine ja Isabella ovat ihastuneet romaanien lukemiseen ja Catherinen vilkas mielikuvitus saa siivet, kun hän pääsee vierailulle Northanger Abbeyn kartanoon.

Minä rakastuin tähän kirjaan heti ensimmäisten lukujen jälkeen. Austen on aina hauska, mutta tässä vielä tavallistakin ihastuttavampi ja ironisempi. Neito vanhassa linnassa nauraa päin naamaa goottilaisille kauhuromaaneille, joissa sankaritar löytää salaovia tai linnan isäntä on sydämetön vaimonsa murhaaja. Kirjaa lukiessani naureskelin ääneen useaan otteeseen.

Henkilökaarti on Austenin tapaan värikäs, löytyy niin ihastuttavia, kuin raivostuttaviakin persoonia. Etenkin herra Thorpe, Isabellan veli sai sappeni kiehumaan toden teolla. Siinä on henkilö, jollaisen takuulla jokainen tietää ihan elävästäkin elämästä, itsetietoinen kerskuri, joka ei kuuntele muita yhtään ja jonka kanssa on mahdotonta sopia yhtään mistään. Kirjaimellisesti karjuin ääneen muutamaan kertaan kirjaa lukiessani.

Onneksi myös ihania henkilöitä mahtuu mukaan. Henry Tilney on mielestäni kerrassaan hurmaava sankari, paitsi kunnollinen, myös hauska ja vilkas, mitä ei kaikista Austenin sankareista todellakaan voi sanoa. Siinä missä esimerkiksi Kasvattitytön tarinan Edmund on varsin jäykkä ja tylsähkö, Henry Tilney tuntuu todellisemmalta ja hänessä on enemmän luonnetta. Useaan otteeseen hymyilin hänen puheilleen.

Neito vanhassa linnassa hurmaakin myös kielellään ja hurmaavalla dialogillaan. Lueskelin useita pätkiä ääneen perheelleni ja ensimmäisenä mieleen jäivät ainakin seuraavat lausahdukset:

"Sinä olet pikemminkin ihana kuin älykäs." -Neiti Tilney veljelleen Henrylle.

"Ihminen, joka ei pidä hyvästä romaanista, olkoonpa kysymyksessä mies tai nainen, on varmasti sietämättömän tyhmä." -Henry Tilney

Neito vanhassa linnassa on tarkoituksellisesti kirjoitettu pilkkaamaan suureellista rakkausromaania ja Austen useaan otteeseen huomauttaa lukijoille rikkovansa tiettyjä sääntöjä ja kirjoittavansa elämästä todenmukaisemmin. Kirjassa ei myöskään ole aivan yhtä romanttista rakkaustarinaa kuin monissa muissa Austenin romaaneissa. Päähenkilöiden viat ja inhimilliset puolet tuodaan selkeästi esille (vaikka toki näin on myös monissa muissa Austenin romaaneissa) ja Austen rikkoo tahallaan monia illuusioita.

Minuun tämä humoristisempi ote upposi mainiosti ja rakastuin kirjaan heti alussa. Keskivaiheilla oli vähän hitaampi vaihe, jossa rakkauteni hiipui hiukan, mutta kaiken kaikkiaan pidin kirjasta suunnattomasti. Neito vanhassa linnassa liittyy ehdottomasti Austen-suosikkieni joukkoon, ellei jopa korkeimmalle korokkeelle.

Arvosana: ♣♣♣♣½

Teos: Neito vanhassa linnassa
Alkuperäisteos: Northanger Abbey
Kirjailija: Jane Austen
Kääntäjä: Eila Pennanen
Kustantaja: WSOY / BON
Julkaisuvuosi: 2015 (alkuperäisteos 1818, ensimmäinen suomenkielinen painos 1950)
Sivuja: 300
Luettavaksi: omasta hyllystä
Haasteet: 2015 lukuhaaste, "A book from an author you love that you haven't read yet"

12 kommenttia:

 1. Minuun tämä kirja ei niin syvästi uppoa kuin muut Austenit, tykkään enemmän siitä klassisemmasta Austenista. Mutta kyllä tästäkin tykkään, nuo siteeraamasi kohdat ovat mahtavia, minäkin luen aina perheelle tuollaisia mahtavia lauseita kun luen Austenia. Tätä kirjaa lukiessani tämän vuoden alussa nauroin hysteerisesti kohdalle "sateenvarjot ovat sitten rumia esineitä kanniskella, mieluummin kantaisin mukanani vaikka tuolia" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Austen on kyllä niin hauska ♡ Tuo mainitsemasi kohta sai minutkin hihittelemään :)

   Poista
 2. Olen kuullut muualtakin että tämä olisi Austenin parhaimmistoa, ja haluankin nyt kyllä lukea tämän seuraavaksi! Minähän olen siis häpeäkseni tosiaan lukenut vain Ylpeyden ja ennakkoluulon, muut ovat vain aina jääneet jostain syystä. Nyt kesällä voisi olla hyvä mielentilakin lukea jotain vanhaa klassikkoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä on ehdottomasti minun suosikkejani Austenilta! :) Kesä on tosiaan mainiota aikaa lukea klassikoita ja Austen kun ei liian raskasta luettavaa ole, on ihanaa kesälukemista. :)

   Poista
 3. Tämä on hyvä! Ja tästä tehty elokuva on myös aika ihana, pääosassa Felicity Jones :') suosittelen, jos et ole jo nähnyt. Löytyy kai ihan youtubestakin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinäkin tykkäät! :) Enpäs ole tuota leffaa nähnyt, pistän vinkin korvan taakse.

   Poista
 4. Minulla tämä on juuri luettava ja ihanan postauksen olet jälleen kirjoittanut! <3

  VastaaPoista
 5. Ai tän niminen tää suomennos on! Oon nähny sen tv-leffan Northanger Abbeyn ja se on mielestäni kyllä ihan loistava :D repeilin ääneen niille jutuille, tytöt hihittämässä romanttisille kirjoille. Pitääpä lukea tämä kirjakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä ja Kasvattitytön tarina (Mansfield Park) on suomennettu vapaasti! Pitääpä tosiaan katsoa leffa kun sitä näin kehutaan. :)

   Poista
 6. Jess, ihanaa, että luit tämän! Itse luin tämän muistaakseni joskus edellisjouluna ja muistelen myös kuvanneeni sitä hauskimmaksi Austeniksi. Nauruhermoja kutkutti aika tavalla hupakon naissankarin edesottamukset. Austenin satiiri on todella hiottu tässä huippuunsa!

  P.s. Se kasvattitytön tarina on myös ihana! Täytyisikin joskus lukea uudestaan, omasta lukukokemuksestani on ikuisuus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Austen on aina ihana! :) Neito vanhassa linnassa on minustakin häneltä ehdottomasti hauskin teos, oli kyllä naurussa pitelemistä. Minunkin tekisi mieleni lukea lempi-Austeneitani uudeleen, Y&E ja Viisasteleva sydän nyt ainakin.

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)