sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Kiera Cass - The Elite

The Elite on toinen osa The Selection -sarjassa, joten tämä bloggaus saattaa sisältää juonipaljastuksia ensimmäisestä osasta, The Selection.

America Singer is one of THE ELITE and Prince Maxon only has eyes for her. 

If she wins the competition for his heart, she will leave her pre-destined life for a world of luxury. But the outcome is less than certain; the threat of rebel violence just beyond the palace walls is escalating into war and bitter rivals are ready to take her down. 

And as America's feelings for Maxon grow stronger, ex-lover Aspen waits for her in the shadows. Where do her loyalties truly lie? 

Viime viikolla luin Kiera Cassin dystopia-trilogian avausosan, The Selection. Minulla oli ongelmani kirjan kanssa, mutta koukuttavuus ja viihdyttävyys takasivat kuitenkin ihan kivan lukukokemuksen. Varasin seuraavat osat heti kirjastosta ja kun The Elite saapui noudettavaksi, en kauaa jaksanut lukemista odotella.

The Selection on muuttunut vakavammaksi. Alun kolmestakymmenestäviidestä tytöstä on jäljellä enää kuusi, the Elite, ja panokset kovenevat. America on yksi noista kuudesta tytöstä ja toisin kuin Selectionin alussa, nyt hän todella haluaa olla kilpailussa. Mutta American tunteet aiheuttavat hänelle edelleen hämmennystä, sillä hänen on pian tehtävä valinta Aspenin ja Maxonin välillä. Päätös tuntuu kuitenkin mahdottomalta. Verkko kiristyy, kun kapinalliset hyökkäilevät palatsiin yhä tiheämmin ja kaiken keskellä Americalle selviää jotain kauheaa Illéan historiasta. Aika on käymässä vähiin ja niin Maxonin, kuin Americankin valinta lähestyy.

Minulla on hyvin ristiriitaiset tunnelmat tästä kirjasta puhuttaessa. Maailmanrakennusta ajatellen kirja oli mielestäni selkeä parannus ensimmäiseen osaan ja The Elite oli ensimmäistä osaakin koukuttavampi. Mutta ihmissuhdedraama ja etenkin America ottivat minua välillä päähän niin pahasti, että minun teki mieleni ajaa kirja puimurista. Yksi asia on kuitenkin varma, en malta odottaa, että pääsen lukemaan seuraavan osan.

The Selectionin arvostelussani moitin Cassin maailmaa pienestä epäuskottavuudesta ja tuhahtelin koko kirjan idealle. Edelleenkin idea on minusta vähän hölmö ja koko kirjasarja hiukan typerä, mutta dystopinen tulevaisuus avautuu tässä toisessa osassa paremmin. Ensimmäisessä osassa minusta tuntui uskomattomalta, että Yhdysvallat noin vain olisi muuttunut glitterillä kuorrutetuksi monarkiaksi, mutta tämä toinen osa toi paljon lisää uskottavuutta. En minä vieläkään Cassin konseptia aivan osta, mutta kirjassa paljastuvat synkemmän puoleiset salaisuudet tuntuvat uskottavammilta kuin ensimmäisen osan kaunis historiankuva.

Pidin muutenkin paljon siitä, että kilpailussa mentiin synkempään suuntaan, eikä kaikki ole enää vain mekkoja ja pientä nahistelua ja milloin joskus puskista tuleva irtonainen kapinallishyökkäys. Sulatin kapinallisetkin nyt paremmin ja välillä kirja sai minut jopa kokemaan inhon väristyksiä. Onnistunutta kehitystä siis sillä suunnalla.

Mutta sitten meillä on tämä helkutin kolmiodraama ja raivostuttava sankaritar. America on nimittäin todellinen puupää. Hän on päättämätön ja ei muuta teekään kuin valittaa kaiken rankkuutta, vaikka Maxon antaa hänelle jatkuvasti lisää aikaa. America ei tunnu tajuavan, että kilpailussa on kyse Maxonin koko loppuelämästä ja ettei hän voi leikkiä sillä miten haluaa. Erityisesti minun teki mieleni heittää kirja seinään, kun America saa mustasukkaisuuskohtauksia Maxonin tapaillessa muita tyttöjä. Eikö se suakeli soikoon ole koko kilpailun idea? The Selection on idioottimainen kilpailu, sitä en kiistä, mutta siitä ei nyt ole tietä ulos. Lisäksi America on äärettömän tekopyhä, hän raivoaa Maxonille muiden tyttöjen tapailusta, mutta imuttelee itse samaan aikaan Aspenin kanssa kertomatta Maxonille mitään. Argh.

Olenkin tässä kolmiodraamassa täydellisesti Maxonin puolella. Aspen ja America ovat molemmat typeriä, eivätkä kykene näkemään omaa nenäänsä pidemmälle. America tekee typeriä ratkaisuja, on niin ihanan sankarillinen joo, mutta täysin aivoton. Ajattele ennen kuin teet mokoma typerys. Ja Aspen taas on kykenemätön tajuamaan, että America voi ihan itse valita poikien välillä ja että hänkin voi hävitä. Ei Maxonkaan virheetön ole ja tekee American vuoksi todella typeriä päätöksiä (jo ensimmäisen viidenkymmenen sivun aikana melkein karjaisin ääneen "Lopeta tollo! Mitä hittoa kuvittelet tekeväsi!"), mutta hän sentään ajattelee useammin kuin nuo kaksi.

The Elite oli myös välillä todella ennalta-arvattava. Melko alussa jo huokailin, että mitäköhän ihmettä ne kapinalliset haluavat? Ei mitään aavistusta... (Huomatkaa sarkasmi.) Ja vaikka juoni on koukuttava, se pyörii samalla kaavalla, America on onnellinen milloin kumman sulhon kanssa kunnes tulee jokin kauhea tapahtuma joka kääntää kaiken ylösalaisin ja voidaan aloittaa vatvonta alusta.

Pidin kuitenkin paljon kirjan lopusta ja viimeisestä luvusta. Siinä America tuntuu vihdoinkin päättäneen mitä haluaa ja viimeiseen osaan voin lähteä ihan hyvillä mielin kannustamaan Americaa ja Maxonia yhteen. Oi kun The One vain saapuisi kirjastosta noudettavaksi...

Loppuun haluan vielä jakaa tämän mainion videon. Varoituksen sanana sanon sen, että se spoilaa koko kirjan, mutta antaa siitä hyvän tunnelmakuvan. Kaikki on juuri tuollaista barbileikkiä ja puupökkelömäisen typerää. Viihdyttävää, mutta typerää.

Arvosana: ♣♣

Teos: The Elite
Kirjailija: Kiera Cass
Sarja: The Selection, #2
Kustantaja: Harper Collins
Julkaisuvuosi: 2013
Luettavaksi: kirjastolaina

2 kommenttia:

  1. Tämä sarja kiinnostaisi minua kovasti, mutta jotenkin laiskottaa alkaa lukea sitä englanniksi. Toivoa sopii, että tämä tulisi suomennettunakin joskus, etenkin kun Harper Collins -kustantamo laajentaa Suomeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä tosi simppeliä englantia, joten sen puolesta ei kannata pelätä turhaa rasitusta. Olisihan se kiva jos tämä suomennettaisiin, mutta minä toivoisin ensin suomennosta parille mielestäni paremmalle sarjalle :D Minäkin jään mielenkiinnolla odottamaan mitä tuosta Harper Collinsin Suomeen laajentumisesta seuraa!

      Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)