lauantai 20. kesäkuuta 2015

Jandy Nelson - I'll Give You the Sun

Jude and her twin Noah are close until a tragedy drives them apart. Now they are barely speaking - and both falling for boys they can't have. Love's complicated. 

Jandy Nelsonin I'll Give You the Sun on kirja, josta olen kuullut pelkkää hyvää. Kirja ilmestyi viime vuonna, voitti monet lukijat puolelleen ja oli Goodreadsissa ehdolla vuoden parhaaksi julkaisuksi sarjassa Young Adult Fiction. Minä suhtauduin kirjaan aluksi epäilevästi (joskus hypetys saa sellaista aikaan), mutta lopulta kun tämä kirjastoonkin hankittiin, päätin selvittää mistä on kyse.

I'll Give You the Sun on tarina rakkaudesta, menetyksestä, kateudesta, rehellisyydestä ja siitä, mitä on olla oma itsensä. Kirja seuraa kaksosten, Noahin ja Juden elämää kahdesta näkökulmasta ja aikatasosta. Noahin kertojanääni on 13- tai 14-vuotias ja Juden 16-vuotias. Kun kaksoset olivat nuorempia, he olivat uskomattoman läheisiä ja toisilleen kaikki kaikessa. Sitten jotakin tapahtui. Nyt, 16-vuotiaina sisarukset hädin tuskin puhuvat toisilleen ja heidän väliinsä on revennyt tragedian, ilkeiden sanojen ja virheiden kuilu. Joskus kohtalolla tuntuu kuitenkin olevan sormensa pelissä ja Juden ja Noahin elämät kulkevat valoa kohti, hitaasti, mutta pois pimeydestä.

Oletko kyllästynyt siihen, että jokainen YA-kirja tuntuu käsittelevän toivotonta rakkautta ja tragediaa? Lue I'll Give You the Sun. Kirjasta löytyy myös kyseiset elementit, mutta ennen kaikkea kyseessä on tarina sisarusten välisestä rakkaudesta. Kirja on huikaisevan kaunis, yhtä aikaa surullinen ja toiveikas. Minä lumouduin lukemastani.

Pidin todella paljon kirjailijan ratkaisusta kertoa tarinaa kahdessa eri ajassa. Useat näkökulmat ovat nykyään melko tavallisia, mutta I'll Give You the Sun onnistui erottumaan joukosta jo tällä pienellä ja aika nerokkaalla kikalla. Kirja koukuttaa lukijan välittömästi mukaansa, sillä juoni sisältää hitaasti auki keriytyvän mysteerin. Kolme vuotta sitten Noah kulki omia polkujaan maalasi, Jude surffasi kiharat hulmuten ja perheen onni alkoi vasta hitaasti rakoilla. Nykyään Noah ei ole enää entisensä, Jude on leikannut hiuksensa ja perheen elämää varjostavat tragedia ja väärinymmärrykset. Kaksosten roolit ovat monella tavalla kääntyneen päinvastaisiksi. Pidemmälle luettaessa lukijalle alkaa hitaasti selvitä, mitä tuona yhtenä kesänä tapahtui ja mitkä tapahtumat muokkasivat perheen elämän siksi mitä se nyt on.

Kaiken kaikkiaan I'll Give You the Sun on vain todella onnistunut kokonaisuus. Kirjan kirjoitustyyli, joka kolkuttelee myös hivenen maagisen realismin rajoja on vangitseva, Jude ja Noah ihania hahmoja ja kirjassa on niin monta pikkuasiaa, joita rakastin. (Kuten esimerkiksi Ralph. Kirjan lukeneet eivät selityksiä kaipaa.)

Erityisesti kirjan monimutkaiset ihmissuhteet koskettivat. I'll Give You the Sun ei tarjoa lukijalle mustavalkoisia henkilöhahmoja, vaan hyvätkin ihmiset tekevät virheitä ja vääriä ratkaisuja. Etenkin kaksosten perheen dynamiikat olivat paikoin rankkaakin luettavaa, mutta loppujen lopuksi ainakin minä vain rakastin kaikkia hahmoja. Erityisesti sydämeeni astui Guillermo Garcia, elämän murjoma kuvanveistäjä, joka päätyy auttamaan Judea.

Juonen kehittely on rakenteeltaan todella onnistunutta, joskin välillä hieman ennalta-arvattavaa. Sekään ei kuitenkaan vauhtia haittaa. Jos nyt jostain pitäisi pientä miinusta antaa, niin I'll Give You the Sun kärsii samasta taudista kuin kaikki useasta näkökulmasta kirjoitetut kirjat, aina on se yksi kiinnostavampi ja joku vähemmön kiinnostava. Tällä kertaa vaaka kallistui niin, että Juden osuudet olivat mielestäni kiinnostavampia ja Noahin välillä hiukan tylsiä. Tämä tietenkin mielipidekysymys.

Kokonaisuutena I'll Give You the Sun oli kuitenkin loistava teos, koskettava, kaunis ja toiveikas. Se on tarina rakkaudesta, sisaruudesta, virheistä ja vääristä valinnoista, rehellisyydestä ja virheiden korjaamisesta. Suosittelen lämpimästi!

Arvosana: ♣♣♣♣½

Teos: I'll Give You the Sun
Kirjailija: Jandy Nelson
Kustantaja: Walker Books
Julkaisuvuosi: 2014
Sivuja: 428
Luettavaksi: kirjastolaina

10 kommenttia:

 1. Tämänkin voisi lukea... Tiedätkö on tätä suomennettu/suomennettava? Kun tuo englannin kielitaitoni ei ole parhaimmasta päästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Suomennoksista en kyllä osaa yhtään sanoa, ainakaan en ole sellaista ihan lähitulevaisuudessa odottelemassa. Enkuksi lukemaan oppii kyllä vain harjoittelemalla, joten jos kovasti kiinnostaa niin aina voi kokeilla miltä romaanin lukeminen tuntuu. :)

   Poista
 2. Instagramin bookstagram-puoli on tätä kirjaa täynnä, ja olen suhtautunut juuri vähän epäilevästi, kun hypetys on niin suurta. Voisin kuitenkin itse kaksosena lukea tämän, vaikuttaa tekstisi mukaan omaperäiseltä ja hienolta.

  VastaaPoista
 3. Jandy Nelsonin kirjoja kehutaan niin paljon, että uskaltauduin lataamaan The Sky Is Everywheren (tai no se oli ilmainen niin toki) ja meinasin jo aloittaakin sen, kunnes kirjoitustyyli iski päin näköä. Melkoisen erikoista, sanoisin. Pitää kyllä sekä se että tämä lukea, sillä olen kuullut vain positiivisia asioita molemmista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. The Sky Is Everywhere on minulla paraikaa lainassa myös, mutten ole vielä ehtinyt lukea. Kirjoitustyyli tosiaan on vähän erikoinen, mutta ainakin minä pidin siitä kovasti ja parin sivun jälkeen vei mukanaan. :)

   Poista
 4. Oon miettinyt jo pitkään, lukisinko tämän, koska tästä olen kullut niin paljon. Tää sun teksti kallisti kyllä vaa'an positiivisen puolelle. Ehdottomasti luen heti kun vaan saan käsiini!

  VastaaPoista
 5. Hah, tiesin että joku seuraamistani blogeista on lukenut tämän! :D
  Opettaja ehdotti tätä luettavaksi, ja ihan mukava kirja tuntuu olevan, tosin vaikea sanoa vielä, koska olen vasta alussa. Vähän erilainen kuin tavallisesti lukemani kirjat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvältä kirjasuosittelijalta vaikuttaa tämä opettajasi :D Toivottavasti pidät!

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)