tiistai 4. elokuuta 2015

Adam Silvera - More Happy Than Not


The Leteo Institute's revolutionary memory-relief procedure seems too good to be true to Aaron Soto - miracle cure-alls don't tend to pop up in the Bronx projects. Aaron could never forget how he's grown up poor, how his friends aren't there for him, or how his father committed suicied in their one-bedroom apartment. Aaron has the support of his patient girlfriend, if not necessarily his distant brother and overworked mother, but it's not enough. 

The Thomas shows up. He has a sweet movie-watching setup on his roof, and he doesn't mind Aaron's obsession with a popular fantasy series. There are nicknames, inside jokes. Most importantly, Thomas doesn't mind talking about Aaron's past. But Aaron's newfound happiness isn't welcome on his block. Since he can't stay away from Thomas or suddenly stop being gay, Aaron must turn to Leteo to straighten himself out, even if it means forgetting who he is. 

More Happy Than Not on ilmestynyt vasta toukokuussa, mutta kirja näyttää löytäneen lukijoita esimerkiksi BookTubessa ja monet tuntuvat rakastavan kirjaa suunnattomasti. Olinkin kuullut kirjasta pelkkää hyvää ja koska se vaikutti muutenkin kiinnostavalta, päätin tilata sen "muutaman" muun kirjan kanssa Adlibrikselta eräänä heinäkuisena palkkapäivänä. (Saanette muuten lähipäivinä esimakua tilaamistani kirjoista koska olen lukenut pelkästään niitä. Eivätpähän ainakaan ole menneet rahat hukkaan.) Kun tilaukseni sitten saapui, oli More Happy Than Not pinosta ensimmäinen johon tartuin.

Aaron Soton elämä ei ole helppoa. Hän on ollut köyhä koko ikänsä ja naapurusto on sen mukainen. Aaronin äiti tekee montaa työtä elättääkseen poikansa, Aaronin veli on etäinen ja ystävätkään eivät tunnu olevan läheisiä. Muutama kuukausi takaperin Aaronin isä teki itsemurhan ja siitä lähtien Aaronin elämä on tuntunut olevan alamäkeä. Ainut hyvä asia on hänen tyttöystävänsä Genevieve.

Sitten Aaron tapaa Thomaksen. Thomaksen kanssa avautuminen on helppoa, nauraminen on helppoa ja kaikki tuntuu loksahtavan paikoilleen. Onni ei kuitenkaan ole tervetullutta ja kun jotain tapahtuu, Aaronin on korjattava asiat. Korjattava itsensä. Siihenkin on nimittäin olemassa keino, unohdus.

More Happy Than Not sijoittuu nykyaikaan, New Yorkiin yhdellä pienellä muutoksella. Silveran kirjassa on juuri tehty lääketieteellinen läpimurto Leteo-proseduurin myötä. Proseduuri mahdollistaa unohtamisen ja sen avulla voi saada uuden elämän. Jos on tarpeeksi rahaa ja tietää mitä tahtoo, voi päästä toimenpiteeseen, jossa muistista pyyhitään haluttu seikka. Jos esimerkiksi menettää läheisen traumaattisissa olosuhteissa, voi unohtaa, että tätä koskaan olikaan.

Minusta koko Leteo-proseduuri oli uskomattoman kiinnostava ajatus. Se on uniikki ja sen ympärille kiertyy koko kirjan ydin. Kumpi loppujen lopuksi on parempi ja onnellisempi vaihtoehto, muistaa, vaikka se olisikin tuskallista, vai unohtaa ja menettää samalla pala itsestään? Voiko itseään todella paeta unohduksen muurin taakse?

More Happy Than Not on teos josta ei takakantta enempää kannata tietää ennen lukemista. Kirja lähtee puolenvälin jälkeen varsin erilaiseen suuntaan kuin ainakaan minä osasin etukäteen aavistaa ja loppuosa onkin sitten semmoista settiä että oksat pois. Kirja on kaunis ja koskettava ja loppuratkaisu sellainen, mitä ainakaan minä en todellakaan osannut etukäteen odottaa.

Aaron on kiinnostava päähenkilö, johon ainakin minä samaistuin nopeasti. Hänen on täytynyt käydä läpi paljon huonoja hetkiä, eikä tulevaisuuskaan ole helppo. Kirjan pohjavire kulkeekin käsi kädessä Aaronin mielialan kanssa, on surua, paljon surua, mutta on myös onnea. Loppujen lopuksi enemmän onnea, More Happy Than Not. 

Adam Silveran esikoisteos on ehdottomasti oudoimpia, omaperäisimpiä ja tietyllä tapaa hienoimpia teoksia joita olen vähään aikaan lukenut. Henkilökohtaisesti kirja jäi kuitenkin vähän etäiseksi ja minun on edelleen, yli viikko lukemisen jälkeen vaikea muodostaa kunnollista mielipidettä. Lukemisen arvoinen kuitenkin, ehdottomasti. 

Arvosana: ♣♣♣

Teos: More Happy Than Not
Kirjailija: Adam Silvera
Kustantaja: Soho Teen
Julkaisuvuosi: 2015
Sivuja: 295
Luettavaksi: omasta hyllystä
Haasteet: Kirjankansibingo: Värikäs


6 kommenttia:

 1. Hmm. Mistähän tän saisi Rovaniemelle? Alkoi yllättäen kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hankintaehdotus? :D Mä vannon niiden nimeen. Tai sit voin ehkä lainata tän sulle kun seuraavan kerran nähään koska ei oo liian rakas kirja.

   Poista
 2. Tän vois ehkä lukea. En oo aikoihin lukenu englanniksi mitään mutta yks kirja on nyt tulossa, jos ei ala takkuamaan kieli sen kanssa niin tääkin vois olla hyvä hankinta. Mut jos tää jossain vaiheessa suomennetaan ni sit kyllä ehdottomasti lukulistalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kokeilemaan! Minusta kirjan kieli ei ollut siitä vaikeimmasta päästä.

   Poista
 3. Ylläpidin toivoa, että tämä voisi olla _se jokin kirja_ joka täytyisi hankkia ihan omaan hyllyyn asti ja fiilistellä sitten lukukokemusta... mutta nyt alkoi epäilyttää. Höh. No mutta eipä siinä, joku toinen teos sitten! Ensin ainakin voisin lukea alta pois tuon Aristotle and Dante Discovers etcetc. se kun on hyllyssäni istunut viime vuodesta odottamassa vuoroaan - Goodreadsissä kuuluit pitäneesi siitä kovasti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ääh, tunnen itseni kauheaksi olioksi kun ammuin unelmasi alas :D Minusta tämä on kyllä ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ja ovathan monet muut tästä kovasti pitäneetkin! Hyvä kirja minustakin, vaikkei loppujen lopuksi kauheasti sytyttänyt.

   Mutta oih, Ari & Dante! <3 Jälkeenpäin ajatellen ehkä juuri se, että luin kirjan heti tämän jälkeen, koitui More Happy Than Notin kohtaloksi. Ari & Dante on nimittäin ihastuttava, ei ehkä yhtä originaali kuin tämä, mutta tunnelmaltaan niin ihana. Sitä ainakin suosittelen! Bloggaan kirjasta varmaankin lähipäivinä.

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)