keskiviikko 5. elokuuta 2015

Benjamin Alire Sáenz - Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe


Dante can swim. Ari can't. Dante is articulate and self-assured. Ari has hard time with words and suffers from self-doubt. Dante gets lost in poetry and art. Ari gets lost in thoughts of  his older brother who is in prison. Dante is fair skinned. Ari's features are much darker. It seems that a boy like Dante, with his open and unique perspective on life, would be the last person to break down the walls that Ari has built around himself. 

But against all the odds, when Ari and Dante meet, they develop a special bond that will teach them the most important truths of their lives, and help define the people they want to be. But there are big hurdles in their way, and only by believing in each other - and the power of their friendship - can Ari and Dante emerge stronger on the other side.

Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe on ollut lukulistallani jo ikuisuuden, tai siltä ainakin tuntuu. Kirja päätyikin osaksi massiivista kirjatilaustani, enkä kauaa malttanut odotella lukemista. Enkä onneksi joutunut pettymään lukemaani, sillä oih, Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe on kerrassaan ihastuttava kirja.

Kirja seuraa kahden pojan, Aristotlen, eli kutsumanimeltään Arin, ja Danten ystävyyttä. Pojat tapaavat 15-vuotiaina, kesällä, uima-altaan reunalla, eikä kummallakaan ole koskaan ollut parasta ystävää. Huolimatta siitä, että he ovat monella tapaa erilaisia, heidän välilleen muodostuva ystävyys on vahva ja ainutlaatuinen. Kesä kuitenkin vaihtuu syksyksi ja asiat muuttuvat. Tulee jälleen kesä, mutta erilainen kuin viimeksi. Ja vaikka ystävys ei ole kadonnut minnekään, etenkin Ari joutuu kasvamaan ja kohtaamaan sen, kuka todella on.

Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe on tunnelmaltaan vangitseva ja kaunis kirja. Juoni on hidastempoinen ja soljuu rauhallisesti eteenpäin. Mitään suurta draaman kaarta ei ole, Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe on ennen kaikkea tarina itsensä löytämisestä ja hyväksymisestä, eikä siinä turhaan hötkyillä.

Luulenkin, että juuri kirjan tunnelma ja hitaus saivat minut lumoutumaan. Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe on yhtäaikaa onnellinen ja melankolinen kirja, se on pitkälti kuva Arista, kirjan päähenkilöstä. Ari on monella tapaa hukassa itsensä kanssa, monella tapaa synkkyyteen taipuvainen, eikä hänellä ole aina helppoa. Silti Arin ja Danten välille mahtuu paljon naurua ja onnea, eikä kirja melankolisesta pohjavireestään huolimatta tunnu millään tasolla masentavalta. .

Kirja onkin ystävyyden ohella kuvaus myös Arin perheestä. Ari on perheensä iltatähti, hänellä on kaksi paljon vanhempaa siskoa ja veli, josta ei puhuta. Arin isä on Vietnamin sodan veteraani (kirja sijoittuu 80-luvulle) ja äiti opettaja. Vaikka perhe on onnellinen, Ari tuntee usein tukehtuvansa hiljaisuuteen. Isä ei puhu jos se ei ole välttämätöntä, ei etenkään sodasta. Virtahepo olohuoneessa on kuitenkin Arin veli, joka on vankilassa. Ari itse oli veljen rikoksen tapahtuessa niin pieni, ettei muista syytä, eikä edes veljen nimeä mainita koskaan. Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe kertookin kahden pojan ystävyyden ohella siitä, mitä tuolloin yli kymmenen vuotta sitten tapahtui ja kuinka hiljaisuuden on aika loppua.

Ja se ystävyys sitten. Oi että. Arin ja Danten keskustelujen lukeminen on ihanaa ja Sáenzin kirjoitus on todella kaunista. Ystävyyden rinnalle kirjassa nousee myös rakkaus ja kirjan viimeiset sivut ovat niin täydellisen ihania, että mieleni teki itkeä onnesta. Kirjan luettuani olinkin loppuillan leveä hymy naamallani.

Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe oli kerrassaan ihastuttava lukukokemus. Ei nyt ihan niin tajunnanräjäyttävä kuin odotin, mutta odotukseni olivat sen verran tähtitieteelliset, että lieneekö kirjaa joka olisi ne täysin täyttänyt. Kirjaan kannattaa mielestäni tarttua avoimin mielin, rauhallisena ja tunnelmallisena kesäkirjana, joka pohtii kauniisti ystävyyttä, rakkautta ja perhesiteitä. Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe on ennen kaikkea kertomus kesäpäivistä, kasvamisesta ja elämästä. Suosittelen, itse tulen varmasti palaamaan kirjan pariin.

Arvosana: ♣♣♣♣

Teos: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe
Kirjailija: Benjamin Alire Sáenz
Kustantaja: Simon & Schuster
Julkaisuvuosi: 2012
Sivuja: 359
Luettavaksi: omasta hyllystä
Haasteet: Kirjankansibing: AjoneuvoP.S BINGO! HAHAA.

8 kommenttia:

 1. En ole tästä kirjasta koskaan kuullutkaan, mutta jo nuo päähenkilöiden nimet ovat lupaavia. Onko mitään yhteyksiä kuuluisiin kaimoihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ehkä suoranaisesti. Etupäässä nimet (sekä henkiöiden, että koko teoksen) symboloivat minusta sitä, että Dante ja Ari etsivät itseään ja omaa paikkaansa maailmassa. Aristotle ja Dante päähenkilöiden niminä luovat jännän pohjavireen ja ensitapaamisestakin muodostuu esittäytyessä varsin humoristinen.

   Poista
 2. Kiinnostavaa! Kirjoittaja ja kirja ihan nevareita mulle mutta tartun jos tulee vastaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Ihana ihana ihana kirja. <3

   Poista
 3. Minunkin pitäisi lukea tämä! On suositeltu useammalta taholta nyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ihanaa, toivottavasti tartut kirjaan piakkoin! :)

   Poista
 4. Oi ihana ihana kirja <3 Ite luin tämän aiemmin tänä keväänä ja olihan siinä lopussa onnenkyyneleiden pidättelemistä näytelmäharkoissa :D Pääsi siis kirkkaasti contemporary-kirjojen top 5:een :) Kiva ku nääki tykkäsit!
  Entwined_heart

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnenkyyneleet olivat kyllä lopussa lähellä! <3 Ihana kuulla, että sinäkin olet pitänyt tästä.

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)