lauantai 29. elokuuta 2015

Graeme Simsion - Vaimotesti

Don Tillman, #1


Siansorkkakriisi, Takkijupakka, Aprikoosijäätelökatastrofi. Donin kontaktit naisten kanssa eivät ole olleet kovin rohkaisevia. Yhtäkkiä ratkaisu oikean kumppanin löytämiseksi tuntuu päivänselvältä. Kyselylomake!

Urallaan menestynyt, mutta ihmissuhteissaan kompuroiva genetiikan professori Don Tillman päättää etsiä vaimon tieteellisin menetelmin. Testin avulla hän suodattaisi pois ajanhaaskajat, jäätelödiskriminoijat, visuaalisesta häirinnästä valittajat, kristallipalloihin tuijottajat, muotihullut, vegaanit, urheilunseuraajat, luomisopinkannattajt, tupakoitsijat, tieteellisesti lukutaidottomat ja homeopaatit. Ideaalitapauksessa jäljelle jäisi täydellinen kumppani. 

Odottamatta tielle osuu Rosie, kyselytutkimuksen valossa täysin mahdoton vaihtoehto - mutta hänestäpä Don ei niin vain pääsekään pakoon. 

Vaimotesti on ollut kohtuullisesti esillä blogimaailmassa viimeaikoina. Päätin lainata kirjan välipalalukemiseksi ja lopulta se valikoitui elokuisen lukumaratonin lukemistoksi. Maratonkirjaksi teos olikin hyvä valinta, nopealukuinen ja vei mukanaan.

Kirja kertoo Don Tillmanista, sosiaalisesti kömpelöstä genetiikan professorista, joka päättää laatia testin vaimoehdokkaiden karsimiseksi. Donilla on luja usko tieteeseen, joten miksei se kykenisi ratkaisemaam myös sopivan kumppanin löytämiseen liittyvää ongelmaa? Kuten kaikki varmasti arvaavat, ei tieteellinen menetelmäkään toimi täydellisesti. Pakkaa sekoittaa myös Rosie, paperilla täydellisen epäsopiva kandidaatti, jota Don ei kuitenkaan saa mielestään.

Vaimotesti oli ihan mukavaa luettavaa, mutta ei todellakaan mitään ihmeellistä. Kirjan lukaisi mielellään, mutta siihen se sitten vähän jäikin.

Minulle kirjan suurimmaksi kompastuskiveksi osoittautui päähenkilömme. Donista on tietoisesti tehty sosiaalisesti täydellisen taidoton ja kömpelö ja olihan hänen toilailuistaan lukeminen hauskaa. Minä kuitenkin olen sellainen lukija, joka hakkaa päätään seinään päähenkilön mokaillessaa, joten Vaimotesti oli tuskallinen kirja. Välillä olin hukkua myötähäpeään ja hakkasin kirjaimellisesti kirjalla pääätäni, kun en vain kyennyt jatkamaan. Don onnistuu aina päätymään niin noloihin tilanteisiin, että omalla kohdallani siirryttiin huumorin puolelta jo pelkkään tuskaan.

Onneksi niin ei kuitenkaan ollut aina, vaan Vaimotesti onnistuu myös naurattamaan. Don on loppujen lopuksi sympaattinen päähenkilö ja kirjan parissa viihtyy. Vaimotesti on paikoittain suloistakin luettavaa ja lukija haluaa tietenkin Rosen ja Donin päätyvän lopulta yhteen. Välillä Don onnistuu sanomaan ne oikeat sanat, vaikka usein mieleni tekikin vajota maan alle, niin suurta oli myötähäpeäni.

Vaimotesti ei ollutkaan minulle mikään erityisen merkittävä tai hieno lukukokemus, mutta yhden aurinkoisen lauantain maratonkirjaksi hyvä valinta. Ajoittain teos oli ennalta-arvattava, niin kuin kevyen romanttisilla kirjoilla on tapana, mutta pidin kuitenkin Simsionin humoristisesta kirjoitustyylistä ja Donin kertojanäänestä. Kokonaisuutena viihdyttävä kokemus, vaikka se jokin jäi puuttumaan.

Kirjalle on ilmestynyt myös jatko-osa, Vauvatesti ja vaikkei se ole lukulistani kärjessä, saatan sen jossain vaiheessa lukaista.

Arvosana: ♣♣½

Teos: Vaimotesti
Alkuperäisteos: The Rosie Project
Kirjailija: Graeme Simsion
Kääntäjä: Inka Parpola
Sarja: Don Tillman, #1
Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2014 (alkuperäisteos 2013)
Sivuja: 344
Luettavaksi: kirjastolaina

2 kommenttia:

 1. Itekin kiinnitin tähän huomiota, oon muistakin blogeista tätä katellut. Hyvä kun varoitit myötähäpeästä, itelläkin sitä tapahtuu sen verran voimakkaana, että voi olla että kirja jää tällä kertaa kirjastohyllyyn :D
  Entwined_heart

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, tässä tapauksessa voi olla oikea vaihtoehto. :D

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)