tiistai 25. elokuuta 2015

Morgan Matson - Amy and Roger's Epic Detour

It wouldn't be a road trip without some detours...

Amy Curry is not looking forward to her summer. Her mother decided to move across the country and now it's Amy's responsibility to get their car from California to Connecticut. The only problem is, since her father died in a car accident, she isn't ready to get behind the wheel. Enter Roger. An old family friend, he also has to make a cross-country trip - and has plenty of baggage of his own. The road home may be unfamiliar - especially with their friendship venturig into uncharted territory - but together, Amy and Roger will figure out how to map their way. 

Morgan Matsonin nimi tulee BookTubessa aina esille, kun puhutan Young Adult Contemporary
-kirjallisuudesta, eli nuortenkirjallisuudesta, joka sijoittuu meidän maailmaamme eikä sisällä yliluonnollisia elementtejä. Söpö contemporary-kirjallisuus on minulle masennuspäivän pelastus ja imaisee minut yleensä tiukasti mukaansa. Siksi päädyinkin tilaamaan Matsonin ensimmäisen romaanin, Amy and Roger's Epic Detour ja se valikoitui lukemiseksi elokuiselle Blogistanian lukumaratonille.

Amy Curryn elämä oli melkein täydellistä vielä kolme kuukautta takaperin. Sitten hänen isänsä kuoli auto-onnettomuudessa, kaksoisveli passitettiin vieroitushoitoon ja äiti päättää, että perhe muuttaa Californiasta Connecticutiin. Amy saa tehtäväkseen ajaa perheen auton vanhasta kodista uuteen. Ei tosin yksin, sillä isänsä onnettomuuden seurauksena hän ei ole vielä valmis asettumaan ratin taakse. Apuun astuu Roger, vanha perheystävä, jonka myöskin täytyy päästä rannikolta toiselle. Aluksi autossa on vain kaksi toisilleen lähes tuntematonta ihmistä, joilla molemmilla on omat raskaat painolastinsa kannettavinaan. Tie saattaa kuitenkin johdattaa Amyn ja Rogerin suuntaan, jota he eivät etukäteen osanneet aavistaa.

Amy and Roger's Detour on täydellinen kirja, jos haluaa lukea jotain sopivan kevyttä ja hymyilyttävän suloista, muttei tahdo lähteä täysin aivottomalle linjalle. Sillä vaikka kirja on ihastuttava ja jättää hymyn huulille, mukana on myös tummempia sävyjä ja rankempia aiheita.

Amylla ja Rogerilla onkin molemmilla melkoisesti kannettavaa. Kirja on asetelmaltaan melko kliseinen, kaksi sisimmässään rikkinäistä nuorta päätyy sattumalta yhteen, poika sattuu olemaan
järkyttävän hyvännäköinen ja yhdessä he selviävät menneisyytensä haamuista. Minä kuitenkin nautin kun sain seurata Amyn ja Rogerin ystävyyden ja ihastuksen kehittymistä ja erinäisiä road trip -seikkailuita.

Minulle kirjan mielenkiintoisimmaksi elementiksi nousi kuitenkin lukujen sekaan pudotellut Amyn muistiinpanot matkalta; kuitit, soittolistat, valokuvat ynnä muut. Etenkin soittolistat nousivat odottamattomaan arvoon, kun lukumaratonin aikana oli keskittymisvaikeuksia. Rakentelin kirjan mukaisen soittolistan itselleni Spotifyssa ja kuuntelin sitä lukemisen taustalla, Tunnelma istui kirjaan hyvin ja suosittelen tätä kokeilua lämpimästi kirjaan tarttuville!

Amy and Roger's Epic Detour vei mukanaan ja sopi oikein mukavasti maratonilla luettavaksi. Mitään ennalta-arvaamatonta ei tapahdu, jo alusta asti on selvää mihin suuntaan Amyn ja Rogerin suhde on menossa. Romanttisen juonen lisäksi kirja on Amyn kasvutarina ja keskittyy siihen, miten hän pääsee yli isänsä poismenosta ja kokemastaan syyllisyydestä.

Amy and Roger's Epic Detour on hauskaa, koskettavaa ja ennen kaikkea mukava luettavaa. Nautin paljon ajastani kirjan kanssa, vaikkei se varsinaisesti ollutkaan mitään erityisen ihmeellistä. Kliseitä riittää ja olen lukenut samantapaisia teoksia aikaisemminkin, mutta silti lukukokemukseni oli ihastuttava. Aion ehdottomasti tutustua Matsonin muihinkin teoksiin!

Arvosana: ♣♣♣½

Teos: Amy and Roger's Epic Detour¨
Kirjailija: Morgan Matson
Kustantaja: Simon & Schuster
Julkaisuvuosi: 2010
Sivuja: 344
Luettavaksi: omasta hyllystä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)