sunnuntai 9. elokuuta 2015

Sabaa Tahir - An Ember in the Ashes

An Ember in the Ashes, #1


Laia is a slave. Elias is a soldier. Neither is free. 

Under the Martial Empire, defiance is met with death. Those who do not vow their blood and bodies to the Emperor risk the execution of their loved ones as the destruction of all they hold dear.

It is in this brutal world, inspired by ancient Rome, that Laia lives with her grandparents and older brother. The family ekes out an existence in the Empire's impoverished backstreets. They do not challenge the Empire. They've seen what happens to those who do. 

But when Laia's brother is arrested for treason, Laia is forced to make a decision. In exchange for help from rebels who promise to rescue her brother, she will risk her life to spy for them from within the Empire's greatest military academy.

There, Laia meets Elias, the school's finest soldier - and secretly, its most unwilling. Elias wants only to be free of the tyranny he's being trained to enforce. He and Laia will soon realize that their destinies are intertwined - and that their choices will change the fate of the Empire itself.

Olen viimeaikoina lukenut valtaisan kirjatilaukseni ansiosta pelkästään omia kirjoja ja vieläpä sellaisia joiden pariin olen kaihonnut usein pitkänkin aikaa. Tilaukseni kun koostui pitkälti sellaisista teoksista, joita on BookTuben puolella hehkutettu ja jotka vaikuttivat kiinnostavilta myös minusta. An Ember in the Ashes kuuluu tuohon kategoriaan, se on julkaistu vasta huhtikuussa, mutta faneja riittää ja kaikki tuntuvat ylistävän lukemaansa. Näistä syistä ja koska hyllyssäni on aina paikka hyvälle fantasialle, päädyin kirjan tilaamaan ja piakkoin myös lukemaan. (Täytyy muuten sanoa, että tämä on laadukas kovakantinen ja molemmilla sisäkansilla on kartat! Kartat! ♥)

Jo viisisataa vuotta Laian kansa, Scholar-luokka on ollut Martial-luokan hallinnan alla ja osana keisarikuntaa. Hallinto on rautaisaa, toisinajattelijoita ja kapinallisia ei suvaita ja kiinnijääneille ei käy hyvin. Kun Laian veli vangitaan maanpetoksesta Laialle ei kuitenkaan jää vaihtoehtoa. Hän etsii kapinalliset ja osapuolet päätyvät molempia hyödyttävään sopimukseen. Jos Laia vakoilee heidän puolestaan Blackcliffin sotilasakatemiassa, he vapauttavat Laian veljen vankilasta. Laia suostuu, vaikka päätyminen orjaksi Blackcliffin komentajalle on varma kuolemantuomio.

Elias on Blackcliffin akatemian paras sotilas ja vain päivien päässä valmistumisestaan. Silloin hänestä tulee Mask, hopeanaamiota aina käyttävä sotilas yhteiskunnan huipulla. Salassa Elias kuitenkin vihaa Blackcliffin elämäntapaa ja suunnittelee pakoa. Mutta tulossa on jotakin, joka muuttaa hänen elämänsä, ja koko keisarikunnan kurssin lopullisesti.

Kun Laian ja Eliaksen polut kohtaavat, tapahtumat alkavat luisua kohti vääjäämätöntä.

An Ember in the Ashes on kirja, jolle minun oli todella vaikea antaa arvosanaa. Kirja on viihdyttävä, se on toiminnantäyteistä nuortenfantasiaa, joka tempaa mukaansa. Minusta kirja ei kuitenkaan ollut mitään ihmeellistä ja vaikka lukemastani pidinkin, en ollut erityisen häikäistynyt.

Kirjan kiinnostavin osuus oli ehdottomasti maailma. Hyvin usein fantasiamaailmat ottavat vaikutteita keskiajasta ja tällaisesta "miekka ja magia -" tai "korkeafantasiasta" puhutaankin usein myös "keskiaikafantasiana". An Ember in the Ashes sen sijaan ottaa vaikutteita antiikin Roomasta ja antiikkifanina olin tästä innoissani. Enkä onneksi joutunut pettymään, maailma tuntui ehjältä ja hyvin rakennetulta ja oli ennen kaikkea mielettömän kiinnostava.

Kirjan päähenkilöt jäivät kohdallani aika tasapaksuiksi. Heissä ei varsinaisesti ollut mitään mitä olisin inhonnut, mutta ei sen koomin mitään, mikä olisi saanut minut heitä rakastamaan. Sekä Laia, että Elias tuntuivat solahtavan valmiisiin YA-sankarien ja -sankarittarien lokeroihin ja minusta tuntui, että olin lukenut heidän kaltaisistaan henkilöistä jo monen monta kertaa aiemmin. Myös kirjan juoni eteni välillä hiukan kliseisesti ja niin, että ainakin minä tunsin lukeneeni samankaltaista jo aikaisemmin.

Odotinkin vähän huokaillen kirjan romanssipuolta, mutta sillä suunnalla yllätyin positiivisesti. Laia ja Elias eivät lennähdä suoraa päätä toistensa syliin, vaan mukana on neliödraamaa, joka sai ainakin minut kieriskelemään ristiriitaisten tunteiden vallassa kun en enää tiennyt keidän halusin päätyvän yhteen. Neliödraama onnistuu mielestäni mainiosti olemalla uskottava, sopivan tuskainen, muttei mene ärsyttävyyden puolelle soutamisen ja huopaamisen osalta. Se varsinainen draamailu on aika minimissä ja lopussa on selvää, mikä on se pariskunta jonka kanssa lähdetään seuraavia osia kohti.

Juoni pitää kirjassa koko ajan otteessaan ja vaikka osa käänteistä oli, kuten aiemmin mainittua, vähän arvattavissa, pysyi mielenkiintoni koko ajan yllä ja välillä tuli yllätyksiäkin. Loppuhuipennus oli mielestäni kerrassaan hieno ja lopetus yleensäkin nosti kirjan pisteitä, sillä pidin siitä kovasti. Vaikkei An Ember in the Ashes suosikikseni noussutkaan, on sarja sellainen, jonka tulevia (ainakin yksi jatko-osa on tulossa) osia aion pitää silmällä. Sen verran jännitävään kohtaan kirja jäi.

Nappaava, viihdyttävä, yhdistää mukavasti nuortenkirjallisuutta, fantasiaa ja antiikin Roomaa. Tykkäsin.

Arvosana: ♣♣♣½

Teos: An Ember in the Ashes
Kirjailija: Sabaa Tahir
Sarja: An Ember in the Ashes, #1
Kustantaja: Razorbill
Julkaisuvuosi: 2015
Sivuja: 446
Luettavaksi: omasta hyllystä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)