keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Harper Lee - Kaikki taivaan linnut

Alabama 1950-luvulla. Juna halkoo peltojen täplitämää maalaismaisemaa. Kaksikymmentävuotias Jean Louise Finch, lempinimeltään Scout, matkustaa junassa vanhaan kotikaupunkiinsa Maycombiin. Muistot nousevat pintaan: Atticus-isän viisaat sanat, loputtomilta tuntuvat kuumat kesäpäivät kaupungissa, lapsen horjumaton varmuus siitä, mikä on oikein ja mikä väärin. Lapsuutensa maisemiin palaava Scout joutuu pohtimaan niin henkilökohtaisia kuin poliittisiakin kysymyksiä, joita yhteiskunta, suhde omaan isään ja alabamalaiseen pikkukaupunkiin herättävät. 

Kaikki taivaan linnut vangitsee vakuuttavasti nuoren naisen mielenliikkeet sekä 1950-luvun Amerikan etelävaltioiden ajankuvan. Romaani on koskettava ja hauska kasvukertomus, joka täydentää ja jatkaa Harper Leen rakastetun klassikkoromaanin Kuin surmaisi satakielen tarinaa. Leen esikoisromaanista tuli heti ilmestyessään vuonna 1960 kriitikoiden ja lukijoiden suosikki. Harper Leeltä odotettiin turhaan toista kirjaa yli 50 vuotta, kunnes kirjailijan arkistoista löytyi julkaisematon romaanikäsikirjoitus Kaikki taivaan linnut.

Kesäkuussa luin viimein Harper Leen klassikoksi nousseen esikoisromaanin, Kuin surmaisi satakielen. Olin vähän aikaisemmin havahtunut kirjallisuusmaailmaa kohauttaneeseen uutiseen, jonka mukaan rakastetulle romaanille ilmestyisi loppukesästä jatko-osa, Kaikki taivaan linnut. Uutisesta innostuneena päätin tarttua Leen klassikkoon enkä katunut. Kuin surmaisi satakielen oli kaunis, nappaava ja tunnelmaltaan vangitseva teos ja odotin innolla mitä jatko-osa toisi tullessaan. Lähdin kirjan pariin suurin odotuksin ja valitettavasti jouduin pettymään.

On selvästi nähtävissä, että Kaikki taivaan linnut on kirjoitettu ennen kuin Kuin surmaisi satakielen. Tämä on tavallaan kirjan ensimmäinen versio, josta Lee on ottanut parhaimmat ainekset ja muokannut niistä esikoisromaaninsa. Ei Kaikki taivaan linnut nyt hirvittävän huono teos ole, mutta ei mielestäni erityisen hyväkään. Tuntuu vähän turhalta, että tämä on edes julkaistu. (Tietenkin tämä takuulla myy ja siksi ymmärrän miksi.)

Vaikka kirja on kirjoitettu ennen kuin Leen esikoisromaani, sijoittuu se myöhempään aikaan ja näyttää Maycombin pikkukaupungin aikuisen Scoutin silmin. Aihepiiriltään ja teemoiltaan Kaikki taivaan linnut on myöskin samaa sarjaa kuin Kuin surmaisi satakielen. Aikuinen Scout ei kuitenkaan ollut yhtä lumoava päähenkilö kuin nuorempi versionsa ja kirja tuntui paljon masentavammalta kuin edeltäjänsä. Tietenkin myös Kuin surmaisi satakielen käsittelee rankkoja aiheita, mutta toisin kuin kyseisessä romaanissa, tässä tuntuu olevan melankolisempi ja masentavampi pohjavire, mistä en nauttinut.

Kaikki taivaan linnut ei tarjonnut ollenkan samanlaista lumovoimaa kuin edeltäjänsä. Kuin surmaisi satakielen vei mukanaan tunnelmallaan ja kirjasta oli vaikea päästää irti. Kaikki taivaan linnut ei temmannut mukanaan ollenkaan samalla lailla ja sadan sivun kieppeillä ehdin jo miettiä saisinko tätä ikinä loppuun. Eräpäivän lähestyessä päätin kuitenkin lukaista teoksen loppuun ja onneksi se loppua kohti vei paremmin mukanaan.

Ei kirja kuitenkaan, kuten sanottua huonoin lukemani ole. Nautin paljon Scoutin, tai Jean Louisen, kuten häntä nykyään kutsutaan, lapsuusmuisteloista. Niissä oli samaa taikaa kuin Leen esikoisromaanissa ja kirjailija on selvästi tiennyt mitä on ollut tekemässä ottaessan tästä aineksia esikoistaan varten. Pettymykseni oli kuitenkin sen verran suuri, etten kokonaisuutena kirjasta kauheasti välittänyt. Kuin surmaisi satakielen on minusta hieno teos, mutta Kaikki taivaan linnut jää pahasti sen varjoon.

Arvosana: ♣♣

Teos: Kaikki taivaan linnut
Alkuperäisteos: Go Set a Watchman
Kirjailija: Harper Lee
Kääntäjä: Kristiina Drews
Sarja: Kuin surmaisi satakielen, #2
Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2015 (alkuperäisteos 2015)
Sivuja: 285
Luettavaksi: kirjastolaina
 

6 kommenttia:

 1. Samaa mieltä olen aikalailla minäkin: parasta oli ehdottomasti nuo lapsuudenmuistot, jotka palauttivat minut välittömästi Kuin surmaisi satakielen ihanaan tunnelmaan <3

  VastaaPoista
 2. Hienoa, että luit tämän! Pitäisi itsekin varmaan jossain vaiheessa. Kuin surmaisi satakielen luin muutama vuosi sitten, ja se oli mielestäni hienoa, vaikkei mitenkään aivan maatajärisyttävän upea. En odota tosin kovin suuria tältä teokselta, sillä monet ovat todenneet teoksesta samaa kuin sinä, mutta onhan tämä teos kuitenkin niin suuri tapaus, että uteloittaa hirveästi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta, kyllä tähän ihan silkasta uteilaisuudesta piti tarkkua. Jään odottamaan mietteitäsi kirjasta, jos päätät ja ehdit siihen tarttua. :)

   Poista
 3. Jaksaisitko käydä kurkistamassa meidänkin blogiin kun sille ei ole lukijoita tullut ja jollain tavalla nyt sitten pitäisi mainostaa :D
  Eli carmelliblog.blogspot.fi :)

  VastaaPoista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)