sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Libba Bray - Lair of Dreams

Lair of Dreams on toinen osa Libba Brayn The Diviners -sarjassa, joten tämä bloggaus sisältää juonipaljastuksia edellisestä osasta, The Diviners.

The longing of dreams draws the dead, and this city holds many dreams.

After a supernatural showdown with a serial killer, Evie O’Neill has outed herself as a Diviner. With her uncanny ability to read people’s secrets, she’s become a media darling, earning the title “America’s Sweetheart Seer.” Everyone’s in love with the city’s newest It Girl…everyone except the other Diviners.

Piano-playing Henry DuBois and Chinatown resident Ling Chan are two Diviners struggling to keep their powers a secret—for they can walk in dreams. And while Evie is living the high life, victims of a mysterious sleeping sickness are turning up across New York City.

As Henry searches for a lost love and Ling strives to succeed in a world that shuns her, a malevolent force infects their dreams. And at the edges of it all lurks a man in a stovepipe hat who has plans that extend farther than anyone can guess…As the sickness spreads, can the Diviners descend into the dreamworld to save the city?


Lair of Dreams oli minulle koko vuoden odotetuimpia uutuuksia. Viime joulukuussa luin sarjan avausosan, The Diviners ja olin lumoutunut. Se oli minulle yksi viime vuoden parhaista kirjoista ja odotin tätä jatko-osaa mahdottoman paljon. Julkaisupäivä siirtyi huhtikuulta elokuulle ja syksyn kirjoituksiin liittyvä kirjojen ostolakkoni viivytti myöskin lukemista, joten pääsin kirjan kimppuun vasta lokakuussa. Sitä ennen luin vielä ensimmäisen osan uudelleen virkistääkseni muistojani ja ollakseni siten valmis jatkamaan sarjan parissa.

Evie O'Neill on nyt ilmoittanut julkisesti olevansa Diviner, henkilö jolla on yliluonnollisia kykyjä. Hänestä on hetkessä tullut New Yorkin rakastetuin julkkis, jolla on oma radio-ohjelma ja jota valokuvaajat seuraavat kaikkialle. Vain muut erikoisten kykyjen haltijat katsovat häntä karsaasti ja välit Will-enoon ovat poikki. Kun Sam pyytää Evietä auttamaan äitinsä katoamiseen liittyvän mysteerin kanssa ja kaksikko päätyy muistakin syistä liikkumaan tiukasti yhdessä, on tunteiden sekasotku valmis. Evie on hylännyt Jerichon parhaan ystävänsä Mabelin vuoksi, mutta kummankin sydämessä elää vielä kaipaus. Rehentelevä huijari Sam Lloyd, joka aikoinaan ryösti Evien Penn Stationin asemalla, taitaa kuitenkin olla enemmän kuin miltä näyttää.

Henry DuBoisilla ja Ling Chanilla on yhteinen kyky. Kumpikin kykenee nukkuessaan kävelemään unien maailmassa. Henry yrittää löytää unien kautta kadonneen rakastettunsa ja Ling lupautuu auttamaan. Maailma ei kuitenkaan ole yksinomaan turvallinen, kun New Yorkissa leviää salaperäinen unisairaus. Nukkuvat eivät enää herää unestaan ja kuolevat muutaman päivän sisällä.

Mysteeri mutkistuu mutkistumistaan ja Evie, Sam, Ling, Henry, Memphis, Theta, Jericho ja Mabel ajautuvat yhä lähemmäksi toisiaan.

Oi että. Ensimmäisenä tätä teosta ajatellessa mieleeni nousee tyytyväisyys. Odotukset olivat huikean avausosan jälkeen tähtitieteellisen korkealla, enkä onneksi joutunut pettymään. Lair of Dreams on erinomainen jatko-osa, joka täytti kaikki odotukseni.

Kirjan ja koko sarjan ehdottomia vahvuuksia on Libba Brayn kyky luoda lumoava tunnelma ja tuoda lukija suoraan keskelle sitä. Lair of Dreams imaisee lukijan välittömästi 1920-luvun New Yorkiin, keskelle iloista 20-lukua ja lukija tuntee suorastaan elävänsä Brayn kuvaamassa maailmassa. The Diviners ja Lair of Dreams eivät ole erityisen nopeatempoisia, mutta lukija on silti täysin sisällä tarinassa. Bray on selvästi tehnyt myös taustatyönsä kunnolla ja kirjan historiallinen asetelma tuntuu kaikilta osin uskottavalta. Kiinnostavaa on myös se, kuinka saumattomasti Bray punoo historiallisten tosiseikkojen keskelle yliluonnollisen puolen.

Tunnelman lisäksi minulle kirjan ehdottomia vahvuuksia on värikäs henkilökaarti. Hahmoja on paljon, suurin osa ensimmäisestä osasta tuttuja, mutta myös uusia tuttavuuksia löytyy. Lair of Dreams seuraa kaikkia edellisestä osasta tuttuja hahmoja, mutta keskipisteessä ovat Henry ja Ling. Henry oli yksi suosikeistani ensimmäisessä osassa ja olinkin iloinen päästessäni tutustumaan häneen paremmin. Myös Ling, jonka tapaamme heti kirjan alussa, voitti minut puolelleen. Erityisesti nautin päästessäni seuraamaan Henryn ja Lingin välille kehittyvää lujaa ystävyyttä.

Ensimmäisessä osassa lempihahmoni oli Evie O'Neill, joka valloitti minut höpsöydellään. Evie ei ole itse seikkailun kannalta yhtä isossa osassa kuin aikaisemmin, mutta onneksi häntäkin näkee vielä paljon. Kirjassa on myös romanttinen puoli, mutta draama on edelleenkin vain yksi puoli kirjan muuten niin tapahtumarikkaassa ja tarkoin rakennetussa kuvaelmassa. Kolmiodraama-asetelma Evien, Samin ja Jerichon välillä vahvistuu ja vaikka kyseinen kuvio usein saa minut repimään hiuksiani, tässä sarjassa on onneksi toisin. Itse toivoisin Evien päätyvän yhteen Samin kanssa, mutta tässä vaiheessa on vielä vaikea ennustaa, kuinka loppujen lopuksi tulee käymään. Draama ei kuitenkaan käy hermoille, koska se ei ole kirjan ainut sisältö, eikä siitä tehdä elämän ja kuoleman kysymystä. Kukaan ei ole tunnustanut rakkauttaan vielä kenellekään ja minä vain hihhuloin itsekseni sekavien tunteiden vallassa.

Pidän paljon siitä, kuinka sarjaa on lähdetty rakentamaan. The Diviners -sarjasta on näillä näkymin tulossa neliosainen, joten viimeisiä osia ja suurimpia käänteitä saadaan vielä odotella. Sekä The Diviners, että Lair of Dreams ovat kuitenkin selkeästi myös omia teoksiaan, joissa on selvä kaari, eikä loppuratkaisua jätetä kesken. Aivan kuten ensimmäisessä osassa hoidettiin Naughty John pois pelistä, tässä toisessa osassa kamppaillaan unisairauden kanssa. Taustalla kulkee kuitenkin isompi mysteeri, josta selviää hitaasti pieniä palasia. Kaksi ensimmäistä osaa ovat selkeästi olleet vähän lämmittelyä ja maailmanrakennusta ja veikkaisin, että kolmannessa osassa tulee selviämään paljon asioita.

Lair of Dreams olikin jatko-osa, josta pidin aivan mahdottoman paljon. Jos lähtee vertaamaan sitä ja ensimmäistä osaa, The Diviners on ehkäpä tietyiltä osin hieman parempi. Esimerkiksi kirjan pahis, Naughty John, on niin karmaiseva, ettei toisella osalla ole kauheasti mahdollisuuksia yltää samaan. Silti Lair of Dreams ei missään määrin pettänyt odotuksiani, vaan nautin joka hetkestä teoksen parissa ja se oli mielestäni todella onnistunut jatko-osa.

Lair of Dreams on ainutlaatuinen sekoitus jännitystä, yliluonnollisia elementtejä, huumoria, historian havinaa ja romantiikkaa. The Diviners alkaa olla yksi lempisarjojani ja tulen varmasti palaamaan tämän toisen osan pariin viimeistään ennen kolmannen ilmestymistä.

Arvosana: ♣♣♣♣♣

Teos: Lair of  Dreams
Kirjailija: Libba Bray
Sarja: The Diviners, #2
Kustantaja: Little Brown 
Julkaisuvuosi: 2015
Sivuja: 613
Luettavaksi: omasta hyllystä

4 kommenttia:

  1. Blogissani on haaste sinulle! :)
    http://kirjahullunpaivakirja.blogspot.fi/2015/10/liebster-award-tunnustus.html

    VastaaPoista
  2. Hei, olin ehtinyt minäkin laittaa sinulle tunnustuksen, vaikka oletkin näemmä jo sen saanut. Noh, täältä se kuitenkin löytyy: http://adelheid79.blogspot.com/2015/10/liebster-award-tunnustus.html
    :)

    VastaaPoista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)