maanantai 30. marraskuuta 2015

Elina Rouhiainen - Vainuttu

Vainuttu on neljäs ja viimeinen osa Susiraja-sarjassa, joten tämä bloggaus sisältää juonipaljastuksia edellisistä osista.

Voiko rakkaudella olla mahdollisuutta, kun voitettavana ovat yliluonnollisen suuret esteet ja henkeä uhkaavat vaarat?

Siitä lähtien kun Raisa tapasi Mikaelin ensimmäistä kertaa, pojan siniset silmät ovat seuranneet häntä. Mutta liian monet asiat repivät heitä eroon toisistaan. Mikael on ihmissusi. Raisa on daimon, minkä merkitys kaikessa hurjuudessaan on vasta alkanut avautua. Raisa on taidetta rakastava kaupungin kasvatti, Mikaelin koti on Kainuun metsissä ja hän haluaa omistautua lääketieteelle ja yhteisönsä auttamiselle. He ovat hellepäivä ja pakkasyö, ja heitä ajavat takaa tuhoa lietsovat voimat.


Olen lukenut Susiraja-sarjaa alusta asti, ensimmäisen osan jo ennen blogin perustamista. Uuden osan olen lukenut aina melko pian ilmestymisen jälkeen, ja vaikkei Susiraja lempisarjojani olekaan, on vähän haikea ajatus, että tämä oli nyt tässä.

Jälleen kerran lähdin kirjan pariin sillä ajatuksella, etten muista edellisestä osasta paljon mitään. (Tai ainakaan mitään järjellistä, vain väläyksiä sieltä ja täältä.) Ensimmäiset parikymmentä sivua kuluivatkin enemmän tai vähemmän maailmaan totutellessa ja edellisten osien tapahtumia muistellessa. En ole lukenut edellisiä osia koskaan uudelleen, joten kokonaisuuskäsitys sarjasta saattaa olla edelleenkin hiukan hämärä. No, tärkeintä lienee se, että olen nauttinut lukemastani.

Aloitin Vainutun muistaakseni heti samana iltana kun olin saanut Seitsemän veljestä loppuun. Kyseisestä kirjasta enemmän vielä myöhemmin (tykkäsin!), mutta koko Vainutun lukukokemusta leimasi se ilo siitä, että sain lukea ihan mitä itse halusin. Osuin myös täydellisen nappiin odottaessani koukuttavaa ja mukaansa imaisevaa luettavaa. Vaikka sivuja riittää, ei lukemiseen mennyt kuin pari päivää, vaikka koulun kanssa piti silloin(kin) kiirettä.

Täytyy sanoa, että on ikävä niitä aikoja, kun kirjoitin arvostelut heti lukemisen jälkeen. Olen ollut  Vainutun suhteen valitettavan vähäsanainen Goodreadissa, ja kun lukemisesta on vierähtänyt kuukausi, en enää muista kaikkea, mitä silloin ajattelin. No, yritetään saada homma jotenkin kasaan.

Viimeinen osa lähtee viimeinkin liikkeelle siinä tilanteessa, että Raisa ja Mikael ovat onnellisesti yhdessä. Mutkia heitellään toki vielä myöhemmin matkaan, mutta jatkuva soutaminen ja huopaaminen alkaa olla ohi. Ehkäpä juuri siksi pidinkin kirjasta aiempaa osaa enemmän. (Ja okei, onhan Mikael aika unelma.)

Daimoni-kuvio ei ollut suosikkiratkaisuni Jäljitetyssä, mutta Vainutussa olin jo enemmän sinut asian kanssa. Esittelyt on esitelty ja Vainuttu onkin mielestäni sarjan toiminnallisin osa. (Täytyy toki sanoa, että kun muistikuvat edellisistä osista ovat mitä ovat, en voi olla täysin varma.) Raisan menneisyyden viimeisetkin arvoitukset ratkeavat, ja kirjasarja lopetetaan kaiken kaikkiaan hienosti. Päätösosa ei ole mikään helppo kirjoitettava, ja valitettavan usein viimeinen osa ei yllä edellisten tasolle. Vainuttu on kuitenkin mielestäni kaikin puolin onnistunut, ja etenkin loppuratkaisu sai minut taputtamaan innostuneesti. (Jos ei kirjaimellisesti niin sitten ainakin kuvainnollisesti.)

Susiraja-sarja ei ole lempisarjani tässä maailmassa, mutta jos kaipaa vetävää paranormaalia romantiikkaa nuortenkirjallisuuden saralta, niin tässä on oiva vaihtoehto. Jenkkivastineihin verrattaessa vähintäänkin tasoissa. Elina Rouhiainen mainitsee blogissaan tulevista kirjoitusprojekteista ja aion ehdottomasti pitää silmäni ja korvani auki. Kiitos Susiraja, kyllä tämä hiukan haikea hetki on.

Arvosana: ♣♣♣½

Teos: Vainuttu
Kirjailija: Elina Rouhiainen
Sarja: Susiraja, #4
Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2015
Sivuja: 414 
Luettavaksi: kirjastolaina
 

2 kommenttia:

  1. Haaste on heitetty: http://haaveenakirjailijanura.blogspot.fi/2015/12/haaste-liebster-award.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jouluiset kysymykset sopivatkin kivasti joulunodotukseen. :)

      Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)