sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Jenna Kostet - Marrasyöt

Finbyn jatulintarhasta löytyy nuoren naisen ruumis.
Nauvossa mökkimurtoja tutkiva poliisi Nils Larsson ei voi mitään sille, että outo kuolemantapaus vetää häntä puoleensa. Samalla olisi kuitenkin opetettava ruotsia puhumaton ja virkaintoinen Mäkelä saariston tavoille. Turun yliopistossa väitöskirjaa tekevä Selja lumoutuu salaperäisistä jatulintarhoista, joiden tarkoitusta ei tunneta. Selja uskoo selvittävänsä niiden salaisuuden oman henkensäkin uhalla. Pimeiden marrasöiden mukana tulee kekrin jakoaika, maaginen ajanjakso, jolloin mikä tahansa on mahdollista.


Viime joulukuussa, eli lähes vuosi sitten, luin Jenna Kostetin esikoisromaanin, Lautturi. Nautin lukemastani kovasti ja jäinkin heti innolla odottaamaan, mitä Kostetilta olisi tulevaisuudessa luvassa. Kirjamessuilla sitten tajusin, että Kostetin toinen romaani, Marrasyöt, oli ilmestynyt lokakuussa. Päätin ostaa kirjan omakseni ja sain vielä signeerauksen kaupan päälle.

Jo ostovaiheessa minulle oli selvää, että Marrasyöt tulisi olemaan hyvin erilainen kuin Lautturi. Saaristoon sijoittuva dekkari, jossa on mukana ripaus yliluonnollista kuulosti kuitenkin niin minun jutultani, etten jäänyt sitä pidemmäksi aikaa pohtimaan. Minusta on myös aina mukava löytää kirjailja, joka ei jää vain yhden genren pariin vaan haluaa ja uskaltaa kokeilla uusia juttuja. Enkä onneksi joutunut pettymään, vaikka Marrasyöt painiikin eri sarjassa kuin Kostetin esikoinen.

Kirjassa rakastuin ennen kaikkea miljööseen ja tunnelmaan. Aloitin lukemisen marraskuun ensimmäisenä päivänä, eli samana päivänä, mistä kirja alkaa. Olikin ihanaa sukeltaa teoksen maailmaan marraskuun pimenevinä iltoina, sillä tunnelma on Marrasöissä erittäin vahva ja marraskuu myös tosielämässä loi sille täydelliset puitteet.

Yliluonnolliset elementit toimivat kirjassa loistavasti. Marrasyöt pureutuu salaperäisiin jatulintarhoihin ja niiden tarkoitukseen. Minulle kirjassa oli juuri sopivassa määrin oikeaa historiallista faktaa, mutta myös se pieni ripaus jotain muuta. Yliluonnollista ei heitetä suoraan kasvoille, mutta sen läsnäolo taustalla on juuri oikeassa määrin kiehtovaa ja pelottavaa. Myös jatulintarhojen arvoitus on kiinnostava ja piti mielenkiintoni koko ajan yllä.

Marrasyöt tempaa mukaansa, eikä minulla tainnut kirjan lukemisessa montaa päivää vierähtää. Olen jo moneen otteeseen maininnut kirjan tunnelman, mutta se todellakin vangitsi, ja välillä huomasin miettiväni olikohan kirja ihan sopivaa luettavaa illalla. Huomasin nimittäin pelkääväni useaan otteeseen.

Itse murhamysteeri on kiinnostava, mutta ainakin omalla kohdallani myös melkoisen ennalta-arvattava. Arvasin jo hyvin varhaisessa vaiheessa, kuka onkaan kaiken takana ja olisinkin kaivannut vähän lisää yllättävyyttä. Kokonaisuutena Marrasyöt oli kuitenkin erittäin nautittava lukukokemus ja aion ehdottomasti katsastaa myös Kostetin tulevat romaanit.


Arvosana: ♣♣♣½

Teos: Marrasyöt
Kirjailija: Jenna Kostet
Kustantaja: Robustos
Julkaisuvuosi: 2015
Sivuja: 230
Luettavaksi: omasta hyllystä

2 kommenttia:

  1. Tunnelma juurikin oli loistava, ja itsekin luin kirjan juuri oikeaan aikaan, marraskuun alussa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, tämä oli kyllä mahtava tunnelmointikirja marraskuulle!

      Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)