tiistai 22. joulukuuta 2015

Kerstin Gier - Vala

Vala on toinen osa Unien kirjat -trilogiassa, joten tämä bloggaus saattaa sisältää juonipaljastuksia ensimmäisestä osasta, Lupaus.

Salaperäinen Secrecy näyttää tietävän kaikki Livin salaisuudet. Mistä hän on ne kuullut, ja kuka Secrecy itse on? Miksi Livin sisko Mia on yhtäkkiä alkanut kävellä unissaan? Ja mikä on tuo kummallinen tumma hahmo, joka hiipii Livin unimaailman loputtomilla käytävillä? Liv kuulee huhuja vanhasta kirouksesta, mutta onneksi hän ei usko yliluonnolliseen hölynpölyyn. Paitsi tietenkin uniseikkailuihin, mutta nehän ovatkin ihan oma lukunsa ja kaiken lisäksi kovin hyödyllisiä. Öisin saa selville vaikka mitä... 

Alkusyksystä luin Kerstin Gierin Unien kirjat -trilogian avausosan, Lupaus. Teos vei täydellisesti mukanaan, ja jäin innoissani odottamaan lokakuussa ilmestyvää toista osaa. Tartuin kirjaan heti kun sen käsiini sain (olen edelleen niin jäljessä bloggausten kanssa), ja vaikka Vala vei ensimmäisen osan tapaan mukanaan, ei se noussut Lupauksen tasolle. 

Trilogiat ovat vaikeita tapauksia. Jos ensimmäinen osa on hyvä, ovat seuraavat haastavia, ja toiset osat ovat usein inhokkejani. (Trilogian päättäminen on toki asia erikseen, koska sekään ei ole helppoa.) Toiset osat ovat usein niitä turhan draamailun ja teiniangstin osia, joissa kärpäsestä tehdään härkänen ja pääpari soutaa ja huopaa väärien valintojen ja toisilleen valehtelun keskellä. Ja jos jokin saa minut ärsyyntymään, niin turha, helposti vältettävissä ollut draamailu. Vala ei ole missään nimessä pahin mahdollinen esimerkki, mutta sen verran ihmissuhdedraamaan keskittyvä, että ärsyynnyin.

Kirjan huumorikaan ei ollut mielestäni aivan samalla tasolla kuin ensimmäisen. Naurahtelin toki myös tämän kirjan parissa, mutta en yhtä paljon kuin Lupauksen seurassa. Valalla on ehdottomasti hetkensä (Mr. Snuggles!), mutta kokonaisuus ei ole yhtä kupliva ja höpsö kuin ensimmäisessä osassa.

Juoni veti kuitenkin mukanaan, ja kirja tuli luettua helposti yhdessä päivässä. Pidän myös valtavasti kirjan unimaailmakonseptista, joka tuntuu tuoreelta idealta. Romanssikin pysyy tässä uskottavana ja söpönä, eikä kärsi samanlaisista epäuskottavuusongelmista kuin Gierin ensimmäisessä trilogiassa (Rakkaus ei katso aikaa). Unien kirjat on helppoa ja rentouttavaa välipalalukemista, ja trilogian päätösosa on ehdottomasti lukulistalla.

Vala ei ole ensimmäisen osan tasoinen, mutta mukavaa luettavaa silti. Erityismaininta Benedict Cumberbatchille.

Arvosana: ♣♣♣ 

Teos: Vala 
Alkuperäisteos: Silber - Das zweite Buch der Träume 
Kirjailija: Kerstin Gier 
Kääntänyt saksan kielestä: Heli Naski
Sarja: Unien kirjat, #2
Kustantaja: Gummerus
Julkaisuvuosi: 2015 (alkuperäisteos 2014)
Sivuja: 343
Luettavaksi: kirjastolaina 
Kuva: Siskoni Maija (Jään kunnes tuuli kääntyy)

4 kommenttia:

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)