keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Libba Bray - Beauty Queens

Survival. Of the fittest.

The fifty contestants in the Miss Teen Dream Pageant thought this was going to be a fun trip to the beach, where they could parade in their state-appropriate costumes and compete in front of the cameras. But sadly, their airplane had another idea, crashing on a desert island and leaving the survivors stranded with little food, little water and practically no eyeliner. 

What's a beauty queen to do? Continue to practice for the talent portion of the program - or wrestle snakes to the ground? Get a perfect tan - or learn to run wild? And what should happen when the sexy pirates show up?

Welcome to the heart of non-exfoliated darkness.


Libba Bray on minulle jo ennestään tuttu kirjailija. Olen joskus monen monta vuotta sitten lukenut hänen Gemma Doyle -trilogiansa ainoan suomennetun osan, Kauhun ja kauneuden valtakunta. Joulukuussa 2014 palasin kirjailijan tuotantoon The Diviners -sarjan samannimisen aloituksen myötä. Rakastuin kirjaan ja viime syksynä sain viimein käsiini myös sarjan toisen osan, Lair of Dreams. Kirjailijan suhteen olin siis luottavainen, ja koska Beauty Queens vaikutti ideansa puolesta mahtavan oudolta, valioitui kirja luettavakseni.

Beauty Queens on mahtavalla tavalla sekopäinen kirja. Miss Teen Dream Pageant, teinityttöjen missikilpailu ja suosittu tosi-tv-ohjelma järjestetään jälleen ja lentokone kuljettaa kilpailijoita kohti paratiisisaarta. Matka saa kuitenkin hurjan käänteen, kun lentokoneturma jättää selviytyneet kilpasiskot keskelle autiota saarta. Kaukana nykyajan mukavuuksista tyttöjen on opittava selviytymään, mutta ennen kaikkea luottamaan toisiinsa.

Beauty Queens on hervottoman hauska teos. Se parodisoi roisisti monia nykykulttuurimme ilmiöitä aina tosi-tv:stä hysteriaa aiheuttaviin poikabändeihin ja naisiin kohdistuviin kauneusihanteisiin. Muistan nauraneeni monta kertaa ääneen, mutta parodian taakse kätkeytyy kuitenkin paljon painavaa asiaa. Nautin valtavasti Libba Brayn tavasta käsitellä vaikeitakin asioita huumorin ja överiksi vedetyn parodian kautta. Beauty Queens paitsi naurattaa, myös antaa aihetta pohdiskelulle.

Beauty Queens on ennen kaikkea kertomus saarelle jumiin jäävistä tytöistä. Aluksi kauneuskuningatarten joukko tuntuu lähinnä naurettavalta bimbosakilta, mutta kirjan edetessä pidemmälle hahmoista paljastuu paljon uusia puolia. Kaikilla on ollut omat syynsä osallistua Miss Teen Dream Pageant -kilpailuun, eivätkä kaikkien päämäärät ole itsestäänselviä. Minusta oli ihanaa seurata tyttöjen ystävystymistä ja itsenäistymistä haastavissa olosuhteissa. Beauty Queens on kasvutarina ja kertomus siitä, kuinka rikkoa ennakkoluuloja ja rajoitteita. Aluksi maailman typerimmältä tyttöjoukolta vaikuttavasta porukasta kasvaa joukko vahvoja nuoria naisia.

Libba Brayn kirjoitustyyli on tässä teoksessa vailla vertaa. Rankkojen ja vaarallisten tilanteidenkaan keskellä kepeys ei katoa minnekään, ja lukijaa naurattaa epäsopivissa kohdissa. Väliin on ujutettu Yhtiön (engl. the Corporation) eli kirjassa Yhdysvaltojen viihdealaa hallitsevan yrityksen huomiota, mainoskatkoja ja paljon muuta. Välillä kirjan lukeminen tuntuukin siltä, kuin katsoisi aivan päätöntä elokuvaa.

Vaikka Beauty Queens olikin mahtava lukukokemus, ei se yltänyt aivan täydellisyyteen. Kirjassa on paljon hahmoja, ja vaikka moniin syvennytään kirjan edetessä enemmän, osa jää aika yksipuolisiksi. Osaa kilpailijoista on myös todella vaikea erottaa toisistaan. (Tämä saattaa toki olla tarkoituksellistakin.) Välillä kirjan tarkoituksellinen överihuumori tuntui myös menevän jo vähän yli, mutta seuraavassa hetkessä nauroin jälleen vatsa vääränä.

Beauty Queens on huikea, uniikki ja hullu teos. Se on huumorilla sävytetty kannanotto nyky-yhteiskuntamme ongelmiin ja siihen, millaista on olla tyttö. Tätä suosittelen lämpimästi.

Arvosana: ♣♣♣♣

Teos: Beauty Queens
Kirjailija: Libba Bray
Kustantaja: Scholastic
Julkaisuvuosi: 2011
Sivuja: 400
Luettavaksi: omasta hyllystä 

9 kommenttia:

 1. Itse luin tämän viime kesänä ja oli aikas hyvä eka lukemani kirja Libba Braylta! Överihuumori oli just sellasta, mille ite nauraa käkättää vedet silmissä :D Varsinkin poikabändimerirosvot sai naurun raikumaan niin, että koko pitäjä varmaan kuuli. Mutta itelle kaikesta tärkeintä kuitenki oli se, että ennen kaikkea se oli kasvutarina. Tytöt oppi luottamaan ihteensä ja toisiinsa kirjaimellisesti ihan uudella tavalla. Sen lisäksi Bray onnistui tekemään kirjasta "diverse":en (ääh, en keksi nyt yhtäkkiä hyvää suomennosta! XD), ilman tunnetta siitä, että laitettiin ns. raksi ruutuun siltä kannalta. Kirjailija oikeasti halusi tuoda näkyvyyttä kaikkile, mikä oli tosi ihana asia <3 The Diviners oottas par'aikaa hyllyssä lukemista sun suosituksesta:)

  Entwined_heart

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kaikesta, mitä sanot! Beauty Queens on monella tavalla huikea kirja. The Diviners on myöskin upea, toivottavasti pidät! :)

   Poista
 2. Oli kyllä harvinaisen kreisi teos tämä! Itse kuuntelin sen aikoinaan Brayn itsensä lukemana äänikirjana, aivan hervoton ja ne aksentit, ne aksentit, huh. Välillä menin kyllä itsekin iloisesti sekaisin hahmoissa ja överiys hipoi rajoja, mutta olihan se hieno teos. Kiva että luit ja tykkäsit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kyllä. Tämä oli äänikirjana yksi parhaita ikinä ��

   Poista
  2. Pitänee pistää äänikirjasuositus korvan taakse, jos joskus haluan palata kirjan pariin! :)

   Poista
 3. Booktubettaja Kristina Horner arvosteli tämän kirjan aikoinaan ja sanoi, että tämä kirja on ehdottomasti sellainen, jota ei pidä tuomita kannen perusteella. Kansi on vähän jännä, joo. Silti kiinnostuin kirjasta, ja tämä bloggaus vain muistutti minua uudestaan, että pitäisi hankkia kirja käsiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansi on tosiaan vähän jännä. Tavallaan pidän siitä kyllä paljonkin, ja omalla tavallaan se myös kuvaa kirjaa aika hyvin. Toivottavasti luet ja tykkäät, kannen perusteella tätä ei ainakaan kannata tuomita.

   Poista
 4. Tämä kuulostaa kyllä todella jännältä konseptilta ja nimenomaan nykymaailmaa ironisoivalta. Huumorin ja vakavien aiheiden yhdistäminen on aina jollain tavalla kiinnostavaa

  VastaaPoista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)