tiistai 5. tammikuuta 2016

Marissa Meyer - Winter

Winter on neljäs ja viimeinen osa The Lunar Chronicles -sarjassa, joten tämä bloggaus sisältää juonipaljastuksia edellisistä osista.

Princess Winter is admired by the Lunar people for her grace and kindness, and despite the scars that mar her face, her beauty is said to be even more breathtaking than that of her stepmother, Queen Levana.

Winter despises her stepmother, and knows Levana won’t approve of her feelings for her childhood friend—the handsome palace guard, Jacin. But Winter isn’t as weak as Levana believes her to be and she’s been undermining her stepmother’s wishes for years. Together with the cyborg mechanic, Cinder, and her allies, Winter might even have the power to launch a revolution and win a war that’s been raging for far too long.


Marissa Meyerin Winter oli minulle viime vuoden odotetuimpia uutuuksia. 2014 luin The Lunar Chronicles -sarjan kolme ensimmäistä osaa, ja ne tempaisivat minut täysin mukaansa. Sarja tuntui vain paranevan paranemistaan, ja kesällä lukemani esiosa, Fairest, lisäsi innostunutta odotusta. Joulukuun alussa sain kauan odotetun päätösosan viimeinkin käsiini, ja lukaisin sen samantien. 

Winter esittelee jälleen uusia henkilöitä sarjan laajaan hahmokaartiin. Winter on kuningatar Levanan edesmenneen aviomiehen tytär, kuvankaunis ja kansan rakastama. Cinderin ollessa matkalla kohti Lunaa ja hänelle kuuluvaa valtaistuinta, verkko Winterin ympärillä kiristyy. Levana alkaa saada tarpeekseen tytärpuolestaan, ja Winter on vaarassa. Samaan aikaan Cinder ystävineen nousee kapinaan, eikä uhrauksilta vältytä. Panokset ovat korkeammalla kuin koskaan.

Winter on loistava päätösosa. Se koukuttaa, viihdyttää ja solmii kaikki juonikuviot yhteen hienosti. The Lunar Chronicles, joka on mielestäni ehdottomasti yksi parhaimpia nuortensarjoja juuri nyt, saa ansaitsemansa päätöksen. 

Sarjan kiehtovimpia elementtejä on aina mielestäni ollut sen idea. Ajatus scifistä yhdistettynä perinteisten satujen uudelleen kerrontaan saattaa tuntua villiltä ja sekopäiseltä, mitä se ehkä onkin. Konsepti kuitenkin toimii uskomattoman hienosti ja varmistaa sen, että The Lunar Chronicles on ainoa laatuaan. Meyer osaa ammentaa saduista juuri sopivasti, lukija tajuaa mistä on kyse ja saa huokailla hauskoille modernisoinneille, mutta kirjat eivät (ehkä ensimmäistä lukuun ottamatta) muodostu ennalta-arvattaviksi. Meyerin ote ei lipsu viimeisessäkään osassa, joka on Lumikin uudelleen kerronta. 

Kirjaan tarttuessani olin unohtanut, kuinka valloittavan ja ihanan hahmokaartin Meyer onkaan luonut. Oli ihanaa palata tuttujen ja rakkaiden hahmojen luokse, mutta myös Winter ja Jacin uusina tuttavuuksina voittivat minut täydellisesti puolelleen. Winterin lukeminen olikin melkoista tunteiden vuoristorataa, sillä kun rakkaita hahmoja on paljon, saa koko ajan olla sydän syrjällään jonkun puolesta. 

Romanssi ei ole koskaan ollut sarjassa se pääjuoni, mistä olen pitänyt kovasti. Sivujuonena se on kuitenkin aina ollut olemassa, ja viimeisessä osassa romanssin osuus on ehkäpä suurempi kuin aiemmissa, kun kirjoissa esiteltyjen neljän pariskunnan kohtalo ratkaistaan. Itse rakastin jokaista hetkeä hahmojen parissa, ja kirjan ollessa melkoinen järkäle, mahtuu päätösosaan paljon muutakin. 

Winter vei minut täydellisesti mukanaan. Kirja on hurjan paksu (800+ sivua) ja sivut ovat todella ohuet, virsikirjan sivuja muistuttavat. Lukaisin kirjan silti muutamassa päivässä, sillä en vain kyennyt lopettamaan lukemista. Se vei hyppytunteja ja aikaa, joka olisi pitänyt käyttää kokeisiin lukemiseen. En kadu. Pitkä päätösosa on aina unelma, sillä silloin saa nauttia täysillä viimeisistä hetkistä hahmojen kanssa, eikä paukuissa yleensä ole säästelty.  Winterissä on kuitenkin mielestäni keskiosassa vähän tiivistämisen varaa. Keskiosa  tuntuu olevan vain taistelua vastoinkäymisestä toiseen, kun jokainen hahmo vuorollaan on Levanan vankina (tai siltä tuntuu). Tylsistynyt en ollut koskaan, mutta mielestäni jotain olisi voinut tiivistää. 

Kokonaisuutena Winter oli kuitenkin huikea päätösosa, ja tätä upeaa sarjaa tulee ikävä. 

Arvosana: ♣♣♣♣½

Teos: Winter
Kirjailija: Marissa Meyer
Sarja: The Lunar Chronicles, #4
Kustantaja: Feiwel and Friends
Julkaisuvuosi: 2015
Sivuja: 824
Luettavaksi: omasta hyllystä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)