maanantai 4. tammikuuta 2016

Patrick Ness - More Than This

Seth drowns, desperate and alone. But then he wakes. Naked, thirsty, starving. But alive. And where is he? The street seems familiar, but everything is abandoned, overgrown, covered in dust. He remembers dying, his skull bashed against the rocks. Has he woken up in his own personal hell? Is there more to this life, or perhaps this afterlife? 

Patrick Ness on yksi nykyisistä lempikirjailijoistani. Hänen Chaos Walking -trilogiansa lumosi, A Monster Calls -teoksensa vakuutti ja kosketti, ja hänen alkusyksystä ilmestynyt uutuusteoksensa, The Rest of Us Just Live Here, nauratti ja koukutti. More Than This valikoitui luettavakseni marraskuussa heti The Rest of Us Just Live Here -teoksen jälkeen, kun kaipasin lisää samaiselta kirjailijalta, ja kyseinen kirja odotteli omassa hyllyssä lukemista. 

Seth, kirjan päähenkilö, hukkuu aivan ensimmäisillä sivuilla, kun talven hyinen meri ottaa omansa. Hukkumisensa jälkeen Seth kuitenkin herää, tutusta, mutta autioituneesta paikasta. Missä hän on? Onko kyseessä kuolemanjälkeinen elämä? More Than This seuraa Sethiä arvoituksen ytimeen. 

Ness osaa yllättää ja vetää maton lukijan jalkojen alta, se on varma. More Than This on koukuttava ja yllättävä ja jättää jälkeensä hämmentyneen tunteen. Mitä ihmettä sitä oikein tuli juuri lukeneeksi? Minulle kirjasta jäi ristiriitaiset fiilikset, sillä vaikka nautin teoksen lukemisesta kovasti, ei se kuitenkaan täysin lumonnut minua. 

More Than This on kirja, josta ei voi montaakaan asiaa paljastaa. Kirjan lumovoima on hitaasti auki kiertyvässä mysteerissä ja vauhdikkaassa juonessa, joka iskee nyrkillä naamaan silloin kun sitä vähiten odottaa. Loppujen lopuksi kirja lähtee hyvinkin erilaiseen suuntaan, mitä alussa voisi kuvitella. Itse en tästä noin puolessa välissä tapahtuvasta käänteestä niin paljon perustanut, tai mielestäni ratkaisu ei ollut niin hirveän ihmeellinen. Lopulliset fiilikset kirjasta olivat kuitenkin positiiviset.

Kirjan lukemisessa ei muistaakseni montaakaan päivää vierähtänyt, sillä se imaisi vahvasti mukaansa. Muistan lukeneeni sitä välitunnilla, oppitunnilla (köh) ja vähän kaikkialla. More Than This toimi kohdallani hyvin, se yllätti, koukutti ja hämmästytti. Se jokin jäi kuitenkin puuttumaan, enkä esimerkiksi Sethiä lukuun ottamatta kiintynyt hahmoihin kovinkaan paljon. Ehdottomasti lukemisen arvoinen teos, mutta ei suosikkini Nessin tuotannosta.

Arvosana: ♣♣♣

Teos: More Than This
Kirjailija: Patrick Ness
Kustantaja: Candlewick Press
Julkaisuvuosi: 2013
Sivuja: 472
Luettavaksi: omasta hyllystä 
Kuva: Siskoni Maija (Jään kunnes tuuli kääntyy)

2 kommenttia:

 1. Pitää todellakin tutustua tähän Patrick Nessiin tarkemmin, kun olet hänestä niin paljon puhunut! ;)

  PS. Täällä yksi innokas odottaa, että lukisit Rick Yanceyn Äärettömän meren ja kertoisit mielipiteesi siitä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, Patrick Ness on ehdottomasti tutustumisen arvoinen! Hieno kirjailija. :)

   P.S Täällä yksi kirjabloggaja, joka ei saa varmaan koskaan aikaiseksi lukea sitä... :D Tällä hetkellä kirja ei vain kiinnosta yhtään. Ehkä joskus!

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)