sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Cassandra Clare - Lady Midnight

The Dark Artifices, #1

It’s been five years since the events of City of Heavenly Fire that brought the Shadowhunters to the brink of oblivion. Emma Carstairs is no longer a child in mourning, but a young woman bent on discovering what killed her parents and avenging her losses.

Together with her parabatai Julian Blackthorn, Emma must learn to trust her head and her heart as she investigates a demonic plot that stretches across Los Angeles, from the Sunset Strip to the enchanted sea that pounds the beaches of Santa Monica. If only her heart didn’t lead her in treacherous directions…

Making things even more complicated, Julian’s brother Mark—who was captured by the faeries five years ago—has been returned as a bargaining chip. The faeries are desperate to find out who is murdering their kind—and they need the Shadowhunters’ help to do it. But time works differently in faerie, so Mark has barely aged and doesn’t recognize his family. Can he ever truly return to them? Will the faeries really allow it?

Glitz, glamours, and Shadowhunters abound in this heartrending opening to Cassandra Clare’s Dark Artifices series.


Monet varmasti tuntevat Cassandra Claren hänen varjonmetsästäjistä kertovista kirjoistaan, joista on suomennettu kuusiosainen The Mortal Instruments (Varjojen kaupungit). Sen lisäksi on ilmestynyt 1800-luvun Lontooseen sijoittuva The Infernal Devices -trilogia, kaksi novellikokoelmaa (The Bane Chronicles ja Tales from the Shadowhunter Academy). Lady Midnight aloittaa jälleen uuden samaan universumiin sijoittuvan sarjan, The Dark Artifices -trilogian. Trilogia sijoittuu viisi vuotta City of Heavenly Firen (suom. Taivaallisen tulen kaupunki, Varjojen kaupunkien päätösosa) jälkeiseen aikaan, joten vaikka trilogiassa on eri päähenkilöt ja juoni, suosittelen lukemista vasta sen jälkeen. Myös The Infernal Devices -trilogiaan kannattaa tutustua, näin kirjasta saa enemmän irti ja välttyy juonipaljastuksilta. Myös tämä bloggaus saattaa sisältää spoilereita Claren muusta tuotannosta.
 
On kulunut viisi vuotta siitä, kun Clary ja Jace ystävineen kukistivat Sebastian Morgensternin ja pelastivat maailman. Varjonmetsästät ovat toipuneet sodasta hitaasti ja Sebastianin kanssa yhteistyötä tehneet keijut on jätetty rauhansopimuksessa ulkopuolisiksi. 

Emma Carstairsille raskainta ei kuitenkaan ole vain sodan varjo, vaan hänen vanhempiensa kuolema. Vaikka murhat on laitettu Sebastian Morgensternin syyksi, Emmalla on syitä uskoa toisin. Kun Los Angelesin kadulle alkaa ilmestyä ruumiita joiden ihoa koristavat samanlaiset merkinnät kuin Emman edesmenneillä vanhemmilla, tytöllä on käsissään ensimmäiset johtolangat. 

Samaan aikaan tilanne Los Angelesin instituutissa kiristyy erään yllättävän paluun myötä, ja Emma huomaa tuntevansa parabataitaan Juliania kohtaan jotain muutakin kuin ystävyyttä. Parabataihinsa rakastuminen on kuitenkin lailla kielletty ja kuten varjonmetsästäjien sanonta kuuluu: "Laki on kova, mutta se on laki."

Tätä menoa tulen lukemaan Cassandra Claren varjonmetsästäjäkirjoja vielä eläkepäivilläni. The Dark Artifices -trilogian lisäksi tuloillaan on on nimittäin ainakin vielä The Last Hours -trilogia ja ja yksi nimeämätön, eikä virallisesti vahvistettu trilogia. Mutta mikäs tässä, Claren kirjat ovat niin viihdyttäviä, että luen niitä mielelläni yhden vuodessa. Erityisen tasokkaasta korkeakirjallisuudesta ei tietenkään voi puhua, mutta Claren teokset ovat omassa genressään erinomaisia. Ne ovat juuri sopivassa suhteessa jännittäviä, viihdyttäviä ja sisältävät juuri oikean määrän draamaa, tuskaa, synkkyyttä ja huumoria. 

Lady Midnight on mielestäni Claren toistaiseksi vahvin sarjan avaus. Alku hieman takkuili, mutta kun henkilöistä sai otteen teos parani tasaisesti loppua kohti. Kirja on mukavan selkeästi oma kokonaisuutensa, eikä juoni jäänyt liian kesken. Clare osaa kuitenkin lopettaa kirjansa kutkuttavan jännittävästi, eikä seuraava osa voi ilmestyä liian pian. Lady Midnightin perusteella se tulee olemaan erittäin kiinnostava ja synkkä. Maltan tuskin odottaa. 

Lady Midnight olikin melkoinen tunteiden vuoristorata. En muista, että Claren muut sarjat olisivat saaneet minut symppaamaan hahmoja yhtä vahvasti alusta alkaen. Lady Midnightin hahmokaarti kuitenkin lumosi, ja koska sydämeni on melkoisen vereslihalla jo ensimmäisen osan jälkeen en uskalla ajatella, mikä tilanne on toisen osan jälkeen. 

Hahmoista omaksi suosikeikseni nousivat Julian ja hänen veljensä Mark. Julian poikkeaa hieman Claren muista miespäähenkilöistä: hän ei ole yhtä (jopa ilkeän) sarkastinen kuin esimerkiksi Jace tai Will, vaan kiltimpi. Julian on hyvin pitkälle kasvattanut omat pikkusisaruksensa menetettyään isänsä sodassa. Hänen on täytynyt ottaa vastuuta hyvin aikaisin, eikä hän ole saanut olla kunnolla lapsi tai nuori. Julian on tottunut salaamaan pienet ja suuremmatkin huolensa ja ajattelee usein ensin muita. Julian on mielestäni toistaiseksi uskottavin Claren sankareista ja pidin hänestä hyvin paljon. Mark taas valloitti hauskuudellaan ja erikoisuudellaan. 

Huomattavaa Claren muihin sarjoihin verrattuna on myös sankaritar, joka on alusta alkaen itsekin varjonmetsästäjä. Lady Midnight ei sisälläkään yhtä perinpohjaista esittelyä maailmasta, eikä sankarittaren vaikeuksia sen hyväksymisessä tai taistelemaan opettelemisessa jouduta seuraamaan. Virkistävää! Omaa sydäntäni lämmittivät myös maininnat siitä, mitä Varjojen kaupungit -sarjan hahmoille kuuluu, ja piipahtavatpa muutamat heistä nopeasti myös tämän kirjan sivuilla. Huumorikin on kirjassa taattua Claren laatua ja naurahdin moneen otteeseen ääneen keräten muutaman kummauksuvan katseen pikkusiskoltani.

Sarjan toinen osa, Lord of Shadows, ilmestyy nykyisten tietojen mukaan vuoden kuluttua, enkä malttaisi odottaa. Lady Midnight oli juuri sitä, mitä toivoinkin: vahva ja kiinnostava sarjan avaus, joka vei mukanaan ja herätti tunteita laidasta laitaaan.  

Arvosana: ♣♣♣♣½ 

Teos: Lady Midnight
Kirjailija: Cassandra Clare
Sarja: The Dark Artifices, #1
Kustantaja: Simon & Schuster
Julkaisuvuosi: 2016
Sivuja: 673
Luettavaksi: omasta hyllystä 
 

10 kommenttia:

 1. Cassandra Clare ei ole kuin nimeltä tuttu, mutta voisihan sitä hänen kirjojaankin lukea :) Lukupino ei vain ota pienentyäkseen, joten tuskimpa alan Varjojen kaupunkeja ainakaan vähään aikaan lukemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, Claren parissa riittää lukemista :D Jos joskus kaipaa menevää urbaania nuortenfantasiaa, varjonmetsästäjäkirjat ovat hyvä vaihtoehto.

   Poista
 2. Näköjään sinullakin on tuo samannäköinen painos. Minä tilasin CDON.comista ja olin vähän hämmentynyt, kun se on pikkuisen erilaisen oloinen kuin muut paper packit, mitä sarjassa on ilmestynyt.

  Kunhan vain saisin tämän luettua joskus. Itsekin odotan sitä, etä pääsen lukemaan jo valmiista varjonmetsästäjästä, eikä tarvitse seurata opetteluvaihetta. Opetteluvaihe on kätevä, jos lukijakaan ei vielä tunne maailmaa, mutta Lady Midnightiin mennessä maailma on kyllä jo tuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, selkämyksessä on selvästikin tehty jonkinlainen muutos. Tiedä sitten koskeeko sama myös kovakantista versiota. Jos Lady Midnightissa selitetty maailman toiminta kovin perusteellisesti, lukija varmaan kyllästyisi. :D

   Poista
 3. Tykkäsin kyllä tästä kirjasta tosi paljon - Cassandra Claren kirjat vie aina mukanaan! Odotan jo seuraavaa osaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cassandra Clare on todellakin taattua viihdettä. Minäkään en malttaisi odottaa toista osaa!

   Poista
 4. Tiedätkö aijotaanko tätä sarjaa kääntää suomeksi? Lukeminen olisi helpompaa suomeksi mutta kyllä kirjat ovat niin hyviä että sujuvat vaikka englanniksi! :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelmia kääntämisestä ei ole ainakaan minun korviini kiirinyt. Olen monesti ihmetellyt, miksei esimerkiksi Claren The Infernal Devices -trilogiaakaan ole käännetty, mutta kuka tietää, kenties jonakin päivänä...

   Claren kirjat ovat minusta varsin helppolukuisia (Clockwork Angel oli ensimmäinen englanniksi lukemani teos), joten kannattaa ehdottomasti kokeilla!

   Poista
  2. Marraskuussa 2017 pitäisi ilmestyä suomeksi :) itse luin myös englanniksi ja oli kyllä mahtava :)

   Poista
  3. Kiitos tiedosta! Mahtavia uutisia. :)

   Poista

Kirjaneito kiittää kommentista! ;)